Σε διασυνοριακή συμφωνία που θα επιτρέψει την επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου από το Ν. Σουδάν στο γειτονικό Σουδάν κατέληξαν την Τετάρτη το Χαρτούμ και η Τζούμπα, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το «deal» αυτό επιτρέπει την επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου του νεοσύστατου κράτους διαμέσου της γειτονικής χώρας, οι οποίες είχαν σταματήσει τον περασμένο Ιανουάριο ύστερα από τις απαιτήσεις του Χαρτούμ για την καταβολή αυξημένων διοδίων λόγω της χρήσης των αγωγών που υπάρχουν στο έδαφός του. Το νεοσύστατο κράτος δεν διαθέτει έξοδο προς τη θάλασσα, με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωμένο να χρησιμοποιήσει τους αγωγούς πετρελαίου του Σουδάν, προκειμένου να μεταφέρει τον «μαύρο» χρυσό στα δεξαμενόπλοια τα οποία στη συνέχεια τον διοχετεύουν στις διεθνείς αγορές, αποφέροντας σημαντικά κέρδη σε μια χώρα που πλήττεται από τη φτώχεια και τη διαφθορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ηγέτες των δύο αφρικανικών κρατών βρίσκονται από το περασμένο Σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας και έδρα της Αφρικανικής Ένωσης (AU), Αντίς Αμπέμπα, όπου και είχαν διαδοχικές συναντήσεις στο πλαίσιο Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να δοθεί μια οριστική λύση στις διαφωνίες για τη διαχείριση των πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου που βρίσκονταν στο έδαφος του Σουδάν και τα οποία πέρασαν στη συνέχεια σε αυτό του Ν. Σουδάν μετά την ανεξαρτησία του τελευταίου (9 Ιουλίου 2011). Εκτιμάται ότι η δημιουργία του νέου κράτους συνοδεύτηκε από την απώλεια του 70% των συνολικών αποθεμάτων πετρελαίου που διέθετε το Χαρτούμ πριν την κήρυξη της ανεξαρτησίας.


(Από δεξιά προς αριστερά: Omar al-Bashir και Salva Kiir)

Όπως μετέδωσε το Associated Press, ο πρόεδρος του Σουδάν, Omar al-Bashir, συναντήθηκε έξι φορές με τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας, Salva Kiir, παρουσία αξιωματούχων της Αφρικανικής Ένωσης και του Ο.Η.Ε., οι οποίοι προειδοποιούσαν για την επιβολή σκληρών οικονομικών κυρώσεων στην περίπτωση ενός νέου «ναυαγίου» των επαφών. Ήδη, ο Ο.Η.Ε. είχε θέσει ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων την 22η Σεπτεμβρίου, ωστόσο ανεπίσημα έδωσε παράταση μέχρι το τέλος του μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video…

Μέσα στον Αύγουστο, οι δύο χώρες είχαν φθάσει σε μια προκαταρκτική συμφωνία για την επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου του Ν. Σουδάν, ύστερα από την απόφαση του τελευταίου να σταματήσει πλήρως κάθε εξόρυξη του «μαύρου» χρυσού μετά τις νέες απαιτήσεις του Χαρτούμ για αύξηση της τιμής των διοδίων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σύνοδος Κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί τον περασμένο Απρίλιο στην πρωτεύουσα του Ν. Σουδάν, Τζούμπα, ωστόσο οι συγκρούσεις στα σύνορα των δύο χωρών προκάλεσαν την αναβολή της. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πάντως πως η επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου διαμέσου του σουδανικού εδάφους δεν θα ξεκινήσουν άμεσα, καθώς θα πρέπει πρώτα να απομακρυνθεί το νερό από τους αγωγούς πετρελαίου (με το οποίο είχαν «πλημμυρίσει» ύστερα από απόφαση των Αρχών του Σουδάν σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ενδεχόμενη δολιοφθορά με πηκτικά από τη γειτονική χώρα), διαδικασία που θα χρειαστεί αρκετό χρόνο.

Η συμφωνία για τις εξαγωγές πετρελαίου, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα μέσα στην ημέρα, δεν περιλαμβάνει «καυτά» θέματα που συνεχίζουν να προκαλούν εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Κυριότερο θεωρείται αυτό που αφορά στο εδαφικό καθεστώς του Αμπιέι. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και διεκδικείται και από τα δύο κράτη, ενώ μεγάλο πρόβλημα παραμένει η οριοθέτηση της κοινής διασυνοριακής γραμμής, μήκους 1.800 χλμ.. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως η λύση στο Αμπιέι θα δοθεί μέσω δημοψηφίσματος, ωστόσο οι διαφωνίες παραμένουν όσον αφορά στο ποιος θα μπορεί να ψηφίσει.

Παράλληλα, σημαντικό θέμα προς επίλυση θεωρείται η ανταλλαγή πληθυσμών μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Ν. Σουδάν. Εκτιμάται, ότι περίπου 500.000 άνθρωποι από το νεοσύστατο κράτος παραμένουν στο έδαφος του Σουδάν και 80.000 Σουδανοί βρίσκονται στο Ν. Σουδάν, λειτουργώντας ως ένας εν δυνάμει παράγοντας αποσταθεροποίησης των συνόρων λόγω της δράσης ενόπλων οργανώσεων. Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, στη διάρκεια των συνομιλιών δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος με τη δράση της ένοπλης οργάνωσης «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση του Σουδάν» (SPLM), η οποία ευθύνεται για σειρά επιθέσεων κατά στόχων στο Σουδάν και επιδιώκει την ανεξαρτησία περιοχών που εντάσσονται διοικητικά στο Χαρτούμ. Το Σουδάν έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την Τζούμπα για οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη του SPLM.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Σουδάν: «Ναυάγιο» στις ειρηνευτικές συνομιλίες, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 22 Ιουλίου 2012, 02:21

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης