Toυ Κώστα Μπετινάκη

Η επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, του υψηλότερου αξιωματούχου της διακυβέρνησης Ομπάμα, στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου) εντάσσεται στην προσπάθεια να αμβλυνθεί η εντύπωση που είχε αφήσει να εννοηθεί η τουρκική ηγεσία πως υπήρξε ανάμειξη των Αμερικανών στο πραξικόπημα.

Δεν είναι τυχαίο ακόμη πως συμπίπτει με τις κοινές αμερικανο-τουρκικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας στο συριακό έδαφος.

Η Άγκυρα είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένη από την καθυστέρηση των Αμερικανών στο αίτημά της για έκδοση του Γκιουλέν, αλλά και οι Αμερικανοί φαίνονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για την έκταση των εκκαθαρίσεων που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Η νέα επίσκεψη Μπάιντεν εντάσσεται στην προσπάθεια να αμβλυνθεί η εντύπωση που είχε αφήσει να εννοηθεί η τουρκική ηγεσία πως υπήρξε ανάμειξη των Αμερικανών στο πραξικόπημα«Οι μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού κατέλαβαν την πόλη Τζαραμπλούς» μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu Agency» στις 19.50 το απόγευμα της Τετάρτης.

Την ίδια ώρα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Doğan News Agency μετέδιδε πως οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες με την υποστήριξη τουρκικών τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης, ανδρών των ειδικών δυνάμεων καθώς και τουρκικών και αμερικανικών μαχητικών, έχουν καταλάβει το 50% της πόλης ελέγχοντας όλα τα κυβερνητικά κτήρια.

Ο Ahmad Othman, διοικητής της ομάδας των υποστηριζόμενων από την Τουρκία αντικαθεστωτικών ανταρτών Sultan Mourad δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο AFP ότι «η Τζαραμπλούς έχει πλήρως απελευθερωθεί από το ΙSIS» και πως οι τζιχαντιστές την εγκατέλειψαν καταφεύγοντας στην αλ-Μπαμπ στα νοτιοδυτικά.

Ένας αντάρτης σκοτώθηκε στην επιχείρηση και δέκα τραυματίστηκαν, ενώ δεν υπάρχουν απώλειες από τον τουρκικό στρατό. Ούτε ανακοινώθηκαν οι απώλειες των τζιχαντιστών.

Το Πεντάγωνο επίσης ανακοίνωσε πως τα αμερικανικά μαχητικά πραγματοποίησαν οκτώ αεροπορικέςΗ τεράστια εκστρατεία που έχει ξεκινήσει η τουρκική κυβέρνηση για την εξάρθρωση του δικτύου Γκιουλέν, δείχνει να ενοχλεί τους Αμερικανούς ώστε να ξεκινήσουν τη διαδικασία έκδοσης επιδρομές εναντίον της Τζαραμπλούς, εναντίον των τζιχαντιστών του ISIS. Και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθύμισε ότι «κύριος εχθρός είναι το Ισλαμικό Χαλιφάτο και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος των επιχειρήσεων».

Η Τουρκία έχει προειδοποιήσει τους Κούρδους της Συρίας που έχουν επεκταθεί σημαντικά στο βόριο τμήμα της χώρας να μην κινηθούν δυτικά του ποταμού Ευφράτη.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικάνο αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν ο Ερντογάν, είπε πως «αν η μία τρομοκρατική οργάνωση πολεμά την άλλη τρομοκρατική οργάνωση δεν την αθωώνει και ότι τόσο το ISIS αλλά και το YPG, (των Κούρδων της Συρίας που απολαμβάνουν την αμερικανική υποστήριξη) είναι τρομοκρατικές οργανώσεις».

O Tζo Μπάιντεν πρόσθεσε ότι «η Ουάσιγκτον υποστηρίζει σθεναρά την άποψη πως η περιοχή των τουρκικών συνόρων θα πρέπει να ελέγχεται αποκλειστικά από την Τουρκία και ότι δεν θα πρέπει να κατέχεται από οποιαδήποτε άλλη ομάδα». Και είπε πως «πήρε διαβεβαιώσεις ότι η Τουρκία θα τηρήσει τους νόμους στην διάρκεια της έρευνας για την παραπομπή των υπευθύνων του αποτυχόντος πραξικοπήματος».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τις ανταρτικές ομάδες των Κούρδων της Συρίας, να επιστρέψουν πέραν την ανατολικής όχθης του Ευφράτη αν επιθυμούν να συνεχισθεί η παροχή αμερικανικών εφοδίων.

 Οι δηλώσεις Μπάιντεν κρίνονται ιδιαίτερα κρίσιμες επειδή αποσκοπούν να αποτρέψουν ένα επικίνδυνο μέτωπο μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των Κούρδων της Συρίας.

Ο Μπάιντεν είπε ακόμη πως οι ΗΠΑ δεν έχουν την άποψη πως «η Τουρκία είναι στρατοκρατούμενο κράτος». Επίσης, απολογήθηκε που δεν ήρθε στην Τουρκία αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

«Με έστειλε ο πρόεδρος Ομπάμα σε ένδειξη της αμερικανικής υποστήριξης και την αλληλεγγύη στον τουρκικό λαό και την δημοκρατία».

Νωρίτερα στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Γιλντιρίμ, και επισκεπτόμενος το βομβαρδισμένο κτήριο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης είχε πει: «Να ευχαριστήσουμε τον Θεό που δεν ήσασταν στο γραφείο σας εκείνη την ώρα».

Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι το τουρκικό αίτημα για την έκδοση του Γκιουλέν θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με βάση τις διμερείς συμβάσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι αρμόδιοι νομικοί που έχουν σταλεί στην Τουρκία από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης «εξετάζουν προσεκτικά τα στοιχεία σχετικά με την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν και ότι η Άγκυρα τους έχει παραδώσει πολλές πληροφορίες για το ζήτημα».

Η τεράστια εκστρατεία που έχει ξεκινήσει η τουρκική κυβέρνηση για την εξάρθρωση του δικτύου Γκιουλέν, δείχνει να ενοχλεί τους Αμερικανούς ώστε να ξεκινήσουν τη διαδικασία έκδοσης.

Το δικηγορικό γραφείο που έχει αναλάβει την υπόθεση Γκιουλέν εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης υποστηρίζει ότι αν τελικά οι ΗΠΑ θα εκδώσουν τον ιεροκύρηκα, αυτό θα πάρει πολύ χρόνο καθώς η υπόθεση είναι εξαιρετικά περίπλοκη.

Όπως δημοσιεύει την Πέμπτη η Χουριέτ, η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τρεις πρώην γνωστούς ποδοσφαιριστές «για τις σχέσεις τους με την τρομοκρατικό οργάνωση των Φετουλαχιστών (FETÖ)».

Επίσης ανακοινώθηκε πως ένας από τους υπόπτους πρωτεργάτες του αποτυχόντος πραξικοπήματος του Ιουλίου, ο Adil Öksüz είναι από εκείνους που συνεισέφερε στην προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον σύμφωνα με την USA Today.

Άλλο ένα αγκάθι στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Για μεγάλο διάστημα, οι τουρκικές Αρχές ασφαλείας στήριζαν έμμεσα το Ισλαμικό Κράτος με στόχο να πολεμήσουν με τη βοήθειά του τους Κούρδους της βόρειας Συρίας, οι οποίοι συνδέονται στενά με τους Κούρδους της Τουρκίας (PKK). Τελικά όμως, η στρατηγική αυτή δεν απέδωσε: Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου έβλεπαν την Τουρκία ως σύμμαχο, αφού οι Κούρδοι ήταν ο κοινός τους εχθρός. Η συμμαχία αυτή όμως κατέρρευσε και η Τουρκία αναθεώρησε εκ βάθρων τη στρατηγική στήριξης του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Το ISIS το εξέλαβε ως κήρυξη πολέμου, απαντώντας με τρομοκρατία.

Οι τουρκικές Αρχές δεν συνεργάζονται πλέον με το Ισλαμικό Χαλιφάτο όπως στο παρελθόν, αφού προηγουμένως οι ΗΠΑ άσκησαν τρομερές πιέσεις.

Οι επιθέσεις του ISIS -με πιο πρόσφατη εκείνη στο Γκαζιαντέπ- εξυπηρετούν στην παρούσα φάση δυο στόχους:

– Αφενός να εντείνουν την οργή των Κούρδων κατά της τουρκικής κυβέρνησης που δεν μπορεί να τους προστατεύσει.

– Αφετέρου να προσελκύσουν Τούρκους εθνικιστές που εναντιώνονται σε κάθε λογής παρουσία των Κούρδων στη δημόσια ζωή της Τουρκίας.

Το Ισλαμικό Χαλιφάτο δείχνει με τον τρόπο του να βρίσκεται παντού, από το Ιράκ ως τη Λιβύη, ενώ έχει αρχίσει η φάση της άτακτης οπισθοχώρησης. Το ISIS δεν φαίνεται να έχει μέλλον. Το μόνο που του απομένει ως ύστατη αντίδραση είναι οι τρομοκρατικές επιθέσεις.

Με πληροφορίες από: hurriyetdailynews.com | Deutsche Welle


Διαβάστε επίσης: