Προ των πυλών βρίσκεται η τελετή στέψης του Καρόλου Γ’, ο οποίος έπειτα από τον θάνατο της μητέρας του, Ελισάβετ Β’, ανακηρύχθηκε νέος μονάρχης της Βρετανίας.

Έπειτα από αρκετούς μήνες προετοιμασίας, αύριο, Σάββατο, 6 Μαΐου, ο κληρονόμος του θρόνου εδώ και 70 χρόνια αναμένεται να στεφθεί και επίσημα μέσα από μια μεγαλοπρεπή και βαθιά θρησκευτική τελετή και με παραδόσεις σχεδόν δέκα αιώνων. Χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να συγκεντρωθούν στο Αβαείο του Ουέστμινστερ και στους γύρω δρόμους του κεντρικού Λονδίνου για να παρακολουθήσουν μια λαμπρή επίδειξη βρετανικής μεγαλοπρέπειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «Ζούγκλα» θα μεταδώσει ζωντανα τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ αύριο, Σάββατο 6 Μαΐου, από τις 8 το πρωί.

Το στέμμα, τα σκήπτρα και η ένδυση στη στέψη του βασιλιά

Ο βασιλιάς Κάρολος και η οικογένειά του έκαναν ήδη τις τελευταίες πρόβες για την τελετή στο Αβαείο και η βρετανική πρωτεύουσα φορά τα γιορτινά της. O Κάρολος αύριο πρόκειται να φορέσει το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου που είναι διακοσμημένο από ρουμπίνια, αμέθυστους, ζαφείρια, τοπάζια και διαμάντια, όπως και η μητέρα του στη δική της στέψη. Θεωρείται το κεντρικό κομμάτι καθώς χρησιμοποιείται ακριβώς τη στιγμή της στέψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το στέμμα κατασκευάστηκε αρχικά για τον Κάρολο Β’ το 1661, μετά την αποκατάσταση της μοναρχίας το 1660. Ο μεσαιωνικός προκάτοχός του, του οποίου το στέμμα έλιωσαν το 1649, πιστεύεται ότι χρονολογείται από τον Άγγλο βασιλιά του 11ου αιώνα, τον Εδουάρδο τον Ομολογητή.

Tο βασιλικό σκήπτρο που θα κρατάει στη στέψη του ο Κάρολος, το Σάββατο 6 Μαΐου έχει μπει το μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο, το περίφημο «Αστέρι της Αφρικής». Το διαμάντι 530 καρατίων, ανακαλύφθηκε σε ορυχείο κοντά στην Πρετόρια το 1905 και δόθηκε στον βασιλιά Εδουάρδο Ζ΄ από τις αποικιακές αρχές της Νότιας Αφρικής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την είσοδο του στο αββαείο, ο Κάρολος Γ’ θα φορέσει την «τήβεννο του Κράτους» – μια βελούδινη, πορφυρή δημιουργία – την οποία είχε φορέσει ο παππούς του, Γεώργιος VI. Επίσης, στην τελετή στέψης του θα φορέσει τη Supertunica ή «Αυτοκρατορικός μανδύας», ένα μακρυμάνικο πανωφόρι το οποίο είχε φορέσει ο βασιλιάς Γεώργιος και έχει φορεθεί από πολλούς διαδόχους. Το συγκεκριμένο ρούχο θα συνοδεύεται από μια χρυσή ζώνη.

Ο «Αυτοκρατορικός μανδύας» θα είναι σίγουρα ένα από τα κομμάτια που θα κλέψουν τις εντυπώσεις καθώς τα patterns που διαθέτει έχουν κεντηθεί με μετάξι και κλωστή από χρυσό. Ζυγίζει περίπου 4 κιλά και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ θα είναι αυτός που θα βοηθήσει τον πατέρα του να το φορέσει.

Τα κοσμήματα που θα φορέσει είναι πολύ συγκεκριμένα όπως κάποια δαχτυλίδια και το στέμμα του το οποίο αποτελείται από διαμάντια ενώ αναμένεται να φορά ένα λευκό γάντι στο δεξί χέρι για να κρατά το βασιλικό σκήπτρο.

Κατά την πέμπτη φάση της ενθρόνισης ο Κάρολος Γ’, ο οποίος, εκτός από το δύο κιλά στέμμα στο κεφάλι, θα κρατά τη Χρυσή Σφαίρα, το 90 εκατοστών Χρυσό Σκήπτρο με τον Σταυρό και το 110 εκατοστών Χρυσό Σκήπτρο με το Περιστέρι, θα μεταφερθεί στον θρόνο, σηκώνοντάς τον στα χέρια ο Αρχιεπίσκοπος και οι Επίσκοποι.

Αμέσως μετά τα μέλη της βασιλικής οικογένειας είθισται να υποκλίνονται δηλώνοντας την πίστη τους στον βασιλιά, όμως αυτή τη φορά το προνόμιο θα έχει μόνο ο πρίγκιπας Γουίλιαμ – για την οικονομία του χρόνου και του κουτσομπολιού που θα ξεσήκωνε τυχόν αποκλεισμός του πρίγκιπα Χάρι. Θα ακολουθήσει η στέψη της Camilla, που θα είναι συντομότερη και χωρίς πολλές παράτες.

Το Supertunica και ο αυτοκρατορικός μανδύας (Imperial Mantle) που θα φορέσει ο βασιλιάς Κάρολος.

Ο αυτοκρατορικός μανδύας (Imperial Mantle)

Το Supertunica και ο αυτοκρατορικός μανδύας (Imperial Mantle) που θα φορέσει ο βασιλιάς Κάρολος.

Η «τήβεννος του Κράτους»

Το στέμμα της βασίλισσας Μαρίας / The Crown of the Queen Mother

Η σύζυγος του βασιλιά επέλεξε το στέμμα της βασίλισσας Μαίρης του 1911 και όχι εκείνο της βασιλιομήτορος Ελισάβετ για τη στέψη της, ώστε να μη σκανδαλίσει, αφού ένα από τα διαμάντια του τελευταίου διεκδικούν το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και η Ινδία.

Είναι η πρώτη φορά στην πρόσφατη βρετανική ιστορία που δεν θα δημιουργηθεί καινούργιο στέμμα για τη βασιλική σύζυγο. Το 2.200 διαμαντιών Στέμμα της βασίλισσας Μαρίας ή της βασιλομήτορος όπως είναι επίσης γνωστό, που φτιάχτηκε το 1911 επίσης από την Garrard & Co για την στέψη του βασιλιά Γεωργίου Ε΄ και το οποίο η βασίλισσα ξαναφόρεσε 26 χρόνια αργότερα για τη στέψη του γιου της.

Πρόκειται για το κομψό και άκρως εντυπωσιακό στέμμα που φέρει το 105,6 καρατίων διαβόητο διαμάντι Koh-i-nûr, που για πολλούς εκπροσωπεί το ιμπεριαλιστικό και βίαια επεκτατικό παρελθόν της Βρετανίας, καθώς προέρχεται από τις αποικίες της Ινδίας και η παράδοσή του αποτελούσε όρο της Συνθήκης του Λεχόρ. Γι΄αυτό και το αμφισβητούμενης νομιμότητας διαμάντι πρόκειται να αντικατασταθεί ενόψει της επικείμενης τελετής στέψης, με τα διαμάντια Cullinan III, IV και V που ανήκαν στην προσωπική συλλογή της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ Β΄, κίνηση που επίσης τιμά τη μνήμη της. Από εκεί άλλωστε θα ξεκινήσει και η πομπή της στέψης με προορισμό το Αβαείο του Ουέστμινστερ.

Tο χρυσό Κουτάλι της Στέψης / Ampulla and Spoon

Όσο για το χρυσό Κουτάλι της Στέψης με το οποίο δίδεται το χρίσμα με το ιερό έλαιο στο νέο βασιλιά, πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα αντικείμενα των Κοσμημάτων του Στέμματος, με ιστορία που ανάγεται στο 12ο αιώνα. Πρόκειται για ιδιαίτερης βαρύτητας κειμήλιο, όχι μόνο γιατί πρωταγωνιστεί από κοινού με το χρυσό, σε σχήμα αετού φιαλίδιο του μύρου, στο ιερότερο μέρος της τελετής στέψης, αλλά και επειδή διασώθηκε από την καταστροφή των Κοινοβουλευτικών το 1649. Το φύλαξε ο Clement Kynnersley, υπεύθυνος αξιωματούχος της βασιλικής γκαρνταρόμπας του Καρόλου Α΄, που ωστόσο οργάνωσε και την εκποίηση της ιδιοκτησίας του βασιλιά μετά την εκτέλεσή του. Με την αποκατάσταση της βασιλείας, ο Kynnersley επέστρεψε το ιερό κουτάλι στο διάδοχο του θρόνου, ελπίζοντας να κερδίσει την εύνοιά του.

Η σφαίρα του Μονάρχη / The Sovereign’s Orb

Της ίδιας χρονολογίας και επίσης από χρυσό είναι και η Σφαίρα του Μονάρχη που ως μέρος της τελετής ανακήρυξης του νέου βασιλιά, του αποδίδεται ως υπενθύμιση και σύμβολο των προνομίων και καθηκόντων του. Και στην περίπτωση της σφαίρας, το σύμβολο του διακοσμημένου με διαμάντια, μαργαριτάρια και ζαφείρια σταυρού, υπενθυμίζει ότι η εξουσία του εκάστοτε μονάρχη προέρχεται από το Θεό.

Η χρυσή άμαξα και τα άλογα

Τα άλογα που επιλέχθηκαν για να μεταφέρουν τον βασιλιά Κάρολο Γ’ στην τελετή στέψης  είναι 8 γκρι άλογα που θα σύρουν την Diamond Jubilee State Coach, την χρυσή άμαξα που κατασκευάστηκε το 2012 για να τιμήσει τα 60ά χρόνια της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στον θρόνο.

Η βασιλική οικογένεια παρουσίασε τα άλογα αναφέροντας μάλιστα και τα ονόματά τους.

Τα ονόματα των 8 αλόγων είναι:

Icon
Shadow
Milford Haven
Newark
Echo
Knightsbridge
Meg
Tyrone

Τα 8 γκρι άλογα είναι τα περίφημα Windsor Grey, όρος που δόθηκε στα άλογα της βασιλικής οικογένειας και χρησιμοποιούνται σε διάφορες τελετές, προκειμένου να μεταφέρουν τις άμαξες.

Πόσο θα κοστίσει η στέψη του βασιλιά Καρόλου;

Μέχρι τώρα το Παλάτι δεν έχει δημοσιεύσει κάποια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως η τελετή θα κοστίσει γύρω στα 100 εκατομμύρια λίρες.

Πηγή από το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε στη Mirror πως «η ασφάλεια μόνο θα κοστίσει 150 εκατομμύρια λίρες, μπορεί περισσότερα. Είναι ένα τρελό νούμερο, όμως πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες εκδηλώσεις στη σύγχρονη ιστορία. Χιλιάδες έχουν εμπλακεί – πολλοί δουλεύουν υπερωρίες. Απλά το να φέρεις τους επίτιμους στη χώρα και να κανονίσεις τη διαμονή τους είναι από μόνη της μια τρομερή επιχείρηση. Ως επί τον πλείστον, η αστυνομία θα τους συνοδεύσει από το αεροδρόμιο».

Από την άλλη, άτομο που είχε εμπλακεί στη σχεδίαση των γάμων του William και του Harry εξήγησε πως το νούμερο μπορεί να είναι και μεγαλύτερο εξαιτίας των κινδύνων που ελλοχεύουν σε ό,τι αφορά την ασφάλεια. Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ασφάλειας, Mark Scoular, ο οποίος μίλησε επίσης στη Mirror, υπογράμμισε πως το ποσό των 150 εκατομμυρίων λιρών είναι μεγάλο, ωστόσο πιθανολογεί πως το τελικό ποσό θα είναι μεγαλύτερο.

Ποιος αναλαμβάνει το κόστος της τελετής;

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ, «δεδομένου ότι η στέψη είναι μία εθνική κρατική περίσταση, οι πηγές χρηματοδότησης θα περιλαμβάνουν το Sovereign Grant και τη βρετανική κυβέρνηση». Να σημειωθεί πως το Sovereign Grant αποτελεί ένα ποσό που συγκεντρώνεται από τη φορολογία των πολιτών, το οποίο χρησιμοποιείται για τα έξοδα της βασιλικής οικογένειας. Άλλωστε, γι’ αυτό αρκετοί Βρετανοί επιθυμούν να μάθουν το ακριβές κόστος της τελετής, για να γνωρίζουν πόσα έχουν δωρίσει στο “Στέμμα”.

Το πρόγραμμα στέψης του Καρόλου σε ώρα Ελλάδος:

  • 8 π.μ. θα ανοίξουν οι χώροι για το κοινό κατά μήκος της διαδρομής που θα περάσει η πομπή ούτως ώστε οι πολίτες να έχουν την ευκαιρία να χαιρετίσουν το βασιλιά και τη σύζυγο του στην διαδρομή τους από το παλάτι του Μπάκιγχαμ μέχρι το Αβαείο του Ουέστμινστερ.
  • 9:15 – 10:30 π.μ. Οι πρώτοι προσκεκλημένοι της τελετής θα αρχίσουν να φτάνουν στα σημεία ελέγχου ασφαλείας που βρίσκονται δίπλα από το κοινοβούλιο στο Victoria Tower Gardens. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι πάνω από 850 εκπρόσωποι κοινοτήτων και φιλανθρωπικών οργανώσεων από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι περίπου 450 προσκεκλημένοι που έχουν λάβει μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους.
  • 11: 00 π.μ. Οι ιερείς, η χορωδία θα πάρουν την θέση τους μέσα στο Αβαείο.
  • 11:30 π.μ. – 12:45 μ.μ. Αρχηγοί κρατών, υπουργοί της κυβέρνησης, πρώην πρωθυπουργοί, βασιλείς άλλων κρατών και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα φτάσουν στο Αβαείο.
  • 11:45 π.μ. Το Ιππικό αρχίζει να ετοιμάζεται για να συνοδεύσει την πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
  • 12:20 μ.μ. Η πομπή με τον βασιλιά και την βασίλισσα ξεκινά από το Παλάτι για το Αβαείο.
  • 12:53 μ.μ.  Ο βασιλιάς με τη βασιλική σύζυγο θα φτάσουν στο Αβαείο του Ουέστμινστερ
  • 13.00 μ.μ. Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η σύζυγος του μπαίνουν στο Αβαείο του Ουέστμινστερ από τη Μεγάλη Δυτική Πύλη και ξεκινάει το τελετουργικό.
  • 14:00 μ.μ. Στέφεται βασιλιάς. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι θα στέψει με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου τον Βασιλιά Κάρολο Γ’ . Πρόκειται για ένα στέμμα που κατασκευάστηκε το 1660 και ζυγίζει 2,27 κιλά. Αμέσως θα ηχήσουν οι σάλπιγγες και στρατιωτικά αγήματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα πυροβολούν στον αέρα χαιρετίζοντας τη στέψη του βασιλιά.
  • 15:00 μ.μ. Ολοκληρώνεται το τελετουργικό και ξεκινάει η Πομπή της Στέψης από το Αβαείο προς το Παλάτι αυτή τη φορά. Σε αυτή την πομπή θα συμμετέχουν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.
  • 15:33 μ.μ. Ο βασιλιάς και η σύζυγος τους θα φτάσουν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέσω της Κεντρικής Πύλης.
  • 15:45 μ.μ. Ο βασιλιάς και η σύζυγος του θα μεταβούν στους κήπους του Παλατιού όπου στρατιωτικά αγήματα θα τους απευθύνουν χαιρετισμό.
  • 16:15 μ.μ. Ο βασιλιάς, η βασιλική σύζυγος και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι του παλατιού για να χαιρετίσουν το πλήθος και να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες αεροπορικές επιδείξεις. Το παλάτι δεν έχει ανακοινώσει ποιοι ακριβώς θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι. Το πιο πιθανό είναι πως θα βγουν μόνο εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Ολόκληρη η λίστα με τους επιβεβαιωμένους καλεσμένους:

Βρετανική βασιλική οικογένεια

Η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας θα δώσει το παρών στη σημαντική στιγμή, γνωρίζοντας ήδη ότι οι πρίγκιπας Γουίλιαμ, πρίγκιπας Τζορτζ, Κέιτ Μίντλετον, πριγκίπισσα Άννα, πρίγκιπας Χάρι θα βρίσκονται στο πλευρό του νέου μονάρχη.

Σίγουρα, θα δούμε τον πρίγκιπα Έντουαρντ με τη σύζυγό του και τα παιδιά του, όπως και τις πριγκίπισσες Ευγενία και Βεατρίκη. Εκείνη που χωρίς αμφιβολία θα απουσιάζει είναι η Μέγκαν Μαρκλ, η οποία σύμφωνα με ανακοίνωση του Παλατιού θα παραμείνει στην Καλιφόρνια, με τον πρίγκιπα Άρτσι και την πριγκίπισσα Λίλιμπετ.

Μέλη βασιλικών οικογενειών

Μέχρι πρότινος ήταν γνωστό πως οι βασιλείς άλλων κρατών του κόσμου παραδοσιακά δεν λάμβαναν πρόσκληση για το γεγονός, αφού στην εποχή της βασίλισσας Ελισάβετ και παλαιότερα ο σκοπός ήταν εκείνη (και ο εκάστοτε νέος μονάρχης) να είναι το επίκεντρο της προσοχής. Όμως, ο βασιλιάς Κάρολος θέλοντας να δείξει την αλλαγή της μέχρι τώρα μοναρχίας, αποφάσισε να καλέσει τους πιο σημαντικούς royals του κόσμου.

Βρετανοί πολιτικοί και μέλη της κυβέρνησης:

  • Ο πρωθυπουργός Rishi Sunak με την σύζυγό του, Akshata Murthy
  • Ο πρώτος υπουργός της Σκωτίας, Humza Yousaf
  • Ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας, Mark Drakeford
  • Ο δήμαρχος της πόλης του Λονδίνου, Nicholas Lyons
  • Ο Richard Holden, μέλος του κοινοβουλίου για το βορειοδυτικό Durham

Το παρών θα δώσουν και οι 7 εν ζωή προηγούμενοι πρωθυπουργοί. Πιο αναλυτικά, στην τελετή θα παραστούν οι:

  • Liz Truss
  • Boris Johnson
  • Theresa May
  • David Cameron
  • Gordon Brown
  • Tony Blair
  • John Major
  • Αρχηγοί άλλων κρατών
  • O Πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron
  • Ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Andrzej Duda
  • Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Jill Biden, χωρίς τον Πρόεδρο Biden
  • Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Anthony Albanese
  • Ο Γενικός Κυβερνήτης της Αυστραλίας, David Hurley
  • Ο Πρόεδρος της Νέας Ζηλανδίας, Chris Hipkins
  • Η Γενική Κυβερνήτης της Νέας Ζηλανδίας, Dame Cindy Kiro με τον σύζυγό της, δρ Richard Davies
  • Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης της Νέας Ζηλανδίας, Christopher Luxon
  • Η Γενική Κυβερνήτης του Καναδά, Mary Simon
  • Ο Πρόεδρος του Πακιστάν, Shehbaz Sharif
  • Ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Frank-Walter Steinmeier
  • Ο Πρόεδρος της Ιταλίας, Sergio Mattarella,
  • Ο Πρόεδρος των Φιλιππινών, Ferdinand Marcos Jr. και η Πρώτη Κυρία, Louise Araneta-Marcos
  • Η Πρόεδρος της Κομισιόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ursula von der Leyen
  • Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Charles Michel
  • Η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Roberta Metsola
  • Η Πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Borjana Krišto
  • H Πρόεδρος του Μπαγκλαντές, Sheikh Hasina
  • Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης
  • Βρετανοί Ευγενείς
  • Ο Edward Fitzalan-Howard, ο 18ος δούκας του Norfolk organizing the coronation
  • Ο Hugh Grosvenor, ο 7ος δούκας του Westminster
  • Ο David Cholmondeley, ο 7ος μαρκήσιος του Cholmondeley με τη σύζυγός του και τον γιο τους
  • Ο Rupert Francis John Carington, ο 7ος βαρόνος Carrington
  • Ο Merlin Hay, ο 24ος κόμης του Errol
  • Ο Simon Abney-Hastings, ο 15ος κόμης του Loudoun,
  • Ο Alexander Henry Scrymgeour, ο 12ος κόμης του Dundee,
  • Ο Delaval Thomas Harold Astley, ο 23ος βαρόνος Hastings
  • Ο Ian Campell, ο 11ος δούκας του Argyll

Οι διάσημοι που έχουν επιβεβαιώσει ότι θα παρευρεθούν είναι οι:

  • Bear Grylls
  • Stella McCartney
  • Joanna Lumley
  • Rowan Atkinson

 

Πηγή: govastiletto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης