Η Ουκρανία ξεκινά την αντεπίθεση της στο μέτωπο της Χερσώνας, ανακοίνωσε η νότια στρατιωτική διοίκηση, εν μέσω αναφορών ότι τα ουκρανικά στρατεύματα μπόρεσαν να διαρρήξουν τις ρωσικές γραμμές στην περιοχή Χερσώνα.

«Σήμερα αρχίσαμε επιθετικές ενέργειες προς πολλές κατευθύνσεις, περιλαμβανομένης της χερσονήσου της Χερσώνας», ανέφερε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Suspilne επικαλούμενο την εκπρόσωπο της νότιας διοίκησης Ναταλία Χουμενιούκ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη νέα επίθεση, αλλά είπε ότι τα πρόσφατα πλήγματα της Ουκρανίας στις νότιες οδούς υλικοτεχνικής υποστήριξης της Ρωσίας «αδυνάτισαν αναμφισβήτητα τον εχθρό».

Η ίδια επιβεβαίωσε την είδηση λίγα λεπτά αργότερα κατά την διάρκεια ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους.

Η Ουκρανία έκανε λόγο εδώ και δύο μήνες για μια αντεπίθεση που σχεδίαζε σε περιοχές της νότιας Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Χουμενιούκ είπε πως τα πρόσφατα πλήγματα της Ουκρανίας στις νότιες γραμμές εφοδιασμού της Ρωσίας «έχουν αδιαμφισβήτητα αποδυναμώσει τον εχθρό» και πρόσθεσε πως τουλάχιστον δέκα ρωσικοί χώροι αποθήκευσης πυρομαχικών χτυπήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Αρνήθηκε ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη νέα επίθεση.

«Κάθε στρατιωτική επιχείρηση χρειάζεται σιωπή», είπε και πρόσθεσε πως οι ρωσικές δυνάμεις στον νότο είναι «μάλλον ισχυρές» και έχουν ενισχυθεί στη διάρκεια μιας μακράς περιόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ζελένσκι βρίσκεται υπό πίεση για την πολυαναμενόμενη αντεπίθεση

Μετά την κατάληψη από τη Ρωσία εδαφών στον ουκρανικό Νότο, την αποτυχημένη απόπειρα κατάληψης του Κιέβου και τη μεταφορά, εδώ και πολλές εβδομάδες, του πεδίου της μάχης στην ανατολική Ουκρανία, ο πόλεμος εισέρχεται «στο τρίτο του κεφάλαιο», υποστηρίζουν σε ανάλυσή τους οι New York Times.
Καθώς οι αιματηρές μάχες στην ανατολική Ουκρανία βαίνουν σε αδιέξοδο, ο πόλεμος φαίνεται τώρα να είναι ένα παιχνίδι αναμονής για μια ουκρανική αντεπίθεση.

Το «τάιμινγκ» για οποιαδήποτε κίνηση έχει αναδειχθεί ως κομβική στρατηγική απόφαση για την κυβέρνηση της Ουκρανίας. Και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για έναν παρατεταμένο πόλεμο, αλλά η Ουκρανία έχει μεγαλύτερο κίνητρο να προσπαθήσει να τον αποφύγει αναλαμβάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς ήδη από αυτό το φθινόπωρο. Προτού δηλαδή η περίοδος των βροχών «κλείσει» το παράθυρο για πιθανές επιθέσεις σε ανοιχτά πεδία.

Πόλεμος διαρκείας

Από την πλευρά του, σύμφωνα με τους New York Times, ο Πούτιν είναι αντιμέτωπος με σημαντική πολιτική πίεση, προκειμένου να εξασφαλίσει απτά κέρδη στο πεδίο της μάχης – ειδικά μετά της επιθέσεις της Ουκρανίας στην Κριμαία και τη βομβιστική επίθεση που οδήγησε στον θάνατο την κόρη του Ντούγκιν. Αυτές οι επιθέσεις ξεσήκωσαν τα ρωσικά «γεράκια», που ζητούν εκδίκηση.

Ωστόσο, πολλά σημάδια υποδηλώνουν ότι ο Πούτιν θα αγνοήσει αυτές τις εκκλήσεις και θα καταλήξει σε μια στρατηγική επίθεσης με στόχο να εξουθενώσει τις ουκρανικές δυνάμεις. Τα τελευταία στοιχεία ήρθαν την Πέμπτη, όταν το Κρεμλίνο δημοσίευσε τη διαταγή για αύξηση του στρατιωτικού προσωπικού κατά 137.000, φτάνοντας στο 1,15 εκατ.

Αναλυτές εκτίμησαν ότι το διάταγμα αυτό «κρύβει» τη στρατηγική ότι ο Πούτιν προετοιμάζεται για έναν μακρύ και σκληρό πόλεμο, αλλά όχι απαραίτητα για ένα σχέδιο ευρείας κλίμακας που θα σηματοδοτούσε μια μεγάλη κλιμάκωση και ίσως προκαλούσε και αντιδράσεις εντός Ρωσίας.

«Οι προσδοκίες ότι αυτό θα τελειώσει μέχρι τα Χριστούγεννα ή ότι θα τελειώσει την επόμενη άνοιξη» είναι άστοχες, εκτιμά ο Ρουσλάν Πουκόφ, αμυντικός αναλυτής σε ρωσικό think tank. «Νομίζω ότι θα διαρκέσει πολύ καιρό», συμπληρώνει.

Νέο πακέτο βοήθειας από τις ΗΠΑ

Η Ουκρανία, άλλωστε, έλαβε αυτή την εβδομάδα την υπόσχεση από τις ΗΠΑ για νέο πακέτο βοήθειας ύψους 3 δις δολαρίων. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν ότι η βοήθεια σηματοδοτεί τόσο το μήνυμα προς τον Πούτιν ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εμπλακούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, όσο και προς την Ουκρανία ότι η Αμερική θα συνεχίσει να προσπαθεί για την ενότητα του ΝΑΤΟ, στηρίζοντας το Κιέβο επ΄ αόριστον.

Συμπερασματικά, οι ΝΥΤ αναφέρουν ότι ενώ η ρωσική πλευρά έχει κάθε λόγο να προσβλέπει σε μια παρατεταμένη σύγκρουση, για τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φαίνεται πως ισχύει το αντίθετο. Τα επερχόμενα δημοψηφίσματα για εγκαθίδρυση των ρωσικών αρχών στις κατεχόμενες περιοχές, άλλωστε, μπορεί να ξεκινήσουν ακόμη και αυτό τον μήνα, προσθέτοντας περαιτέρω πίεση στην ουκρανική ηγεσία.

Επιπλέον, αναφέρει το δημοσίευμα, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι καταγράφεται και μια «απόσταση» μεταξύ των πολιτικών προσώπων στην Ουκρανία, που πιέζουν για μια σημαντική νίκη και των στρατιωτικών επικεφαλής, που θέλουν να διασφαλίσουν ότι έχουν επαρκή στρατεύματα και μαχητική ισχύ πριν πραγματοποιήσουν μια μεγάλη αντεπίθεση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης