“Η επίσκεψή σας, η οποία πραγματοποιείται παρά την πολύ περίπλοκη εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, δείχνει πως όλοι μας θέλουμε θα αποκαταστήσουμε τον διάλογο και τις σχέσεις, προς το συμφέρον του ρωσικού λαού και του τουρκικού λαού”, δήλωσε ο Πούτιν, έπειτα από την χειραψία των δύο ηγετών με την οποία τερματίσθηκε διπλωματική κρίση εννέα μηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε την κοινή βούληση της χώρας του και της Τουρκίας, «να αποκαταστήσουν τον διάλογο και τις μεταξύ τους σχέσεις» υποδεχόμενος χτες στην Αγία Πετρούπολη, τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

​«Θέλουμε πλήρη αποκατάσταση σε όλο το φάσμα των σχέσεών μας; Ναι και θα το επιτύχουμε αυτό», είπε ο Πούτιν στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τον αρχικό γύρο των συνομιλιών τους, για να προσθέσει: «Η ζωή αλλάζει γρήγορα» Η συνάντηση των δύο ηγετών, ήταν το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων που είχαν πληγεί από το Νοέμβριο του περασμένου χρόνου, όταν τουρκικά μαχητικά κατέρριψαν ρωσικό βομβαρδιστικό στον εναέριο χώρο στην περιοχή της τουρκο-συριακής μεθορίου.

Στα τσαρικά ανάκτορα στα περίχωρα της Αγ. Πετρούπολης, όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχτηκε τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προωθήσουν μια νέα αρχή τις διμερείς σχέσεις σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν οι οικονομίες των χωρών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πούτιν είπε πως οικονομικές κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στην Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού, «σταδιακά θα αρθούν», αλλά χαρακτήρισε την κατάρριψη «προδοτική πισώπλατη μαχαιριά». «Θέλουμε πλήρη αποκατάσταση σε όλο το φάσμα των σχέσεών μας; Ναι και θα το επιτύχουμε αυτό», είπε ο Πούτιν στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τον αρχικό γύρο των συνομιλιών τους, για να προσθέσει: «Η ζωή αλλάζει γρήγορα».

Ο Πούτιν, επισήμανε ότι τώρα η Τουρκία είναι είναι σε πολύ δύσκολη θέση στο εσωτερικό της και αυτή τη στιγμή η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου σε αυτές τις δύσκολες μέρες δείχνει την καλή του πρόθεση. «Αυτές οι εξελίξεις θα ωφελήσουν και τις δύο χώρες», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος. Ανέφερε ακόμη πως γνωρίζει ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ο ίδιος ήταν ο πρώτος ηγέτης που τηλεφώνησε στον Τούρκο Πρόεδρο. «Θέλω να επαναλάβω τη θέση -ως αρχή μας: Εμείς είμαστε εναντίον κάθε είδους πραξικοπήματος. Θα είμαστε εναντίον αυτού του είδους των προσπαθειών, που καταργούν τη συνταγματική τάξη», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι όσο καιρό ο Ταγίπ Ερντογάν είναι στην ηγεσία της Τουρκίας ο λαός της χώρας θα ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα. Επανέλαβε επίσης πως η Ρωσία «τάσσεται κατηγορηματικά εναντίον οποιασδήποτε απόπειρας δράσης με μη συνταγματικό τρόπο».
Για να προσθέσει πως ελπίζει ότι η Τουρκία «θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα και πως η τάξη και η συνταγματική τάξη θα αποκατασταθούν».

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε τον Ρώσο ομόλογό του για το τηλεφώνημα που του έκανε στις 15 Ιουλίου, λέγοντας ότι “έδωσε μεγάλη χαρά στον λαό μας”. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι τα βήματα που κάνουν οι δύο ηγέτες στη συνάντησή τους θα οδηγήσουν τη διαδικασία σε μια διαφορετική φάση, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βοηθήσουν και στη επίλυση των περιφερειακών ζητημάτων. Για το συριακό πρόβλημα, ασχολήθηκαν οι δύο ηγέτες σε νεά συνάντησή τους μετά την κοινή συνεδρίαση με τους υπουργούς τους και τη κοινή συνέντευξη Τύπου.

Αναφερόμενος στη Συρία, ο Πούτιν στη συνέντευξη Τύπου, είπε πως οι απόψεις Τουρκίας και Ρωσίας για το ζήτημα αυτό «δεν συμπίπτουν πάντοτε, αλλά υπάρχει τρόπος να συμπέσουν, ανάλογα με τον χειρισμό τους». Ακόμη και πως «οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες για το ζήτημα επιδιώκοντας επίλυσή του».

To συμπέρασμα που βγήκε από την κοινή συνέντευξη Τύπου: Ρωσία και Τουρκία ανοικοδομούν και πάλι τις σχέσεις τους -που είχαν παγώσει- και βάζουν πάλι σε τροχιά, το πρόγραμμα οικονομικών και εμπορικών σχέσεών τους.

Με πρώτο το κοινό ενεργειακό πρόγραμμα και η στρατηγική επένδυση για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου. Επίσης, το ενεργειακό πρόγραμμα του αγωγού «Turkish Stream» «θα αναθεωρηθεί και θα τεθεί στον προγραμματισμό» όπως είπε ο Ερντογάν. Το εμπόριο και ο τουρισμός ήταν δύο από τους τομείς που είχαν μεγάλο κόστος από το ρωσικό εμπορικό εμπάργκο για την Τουρκία.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας για τον αγωγό, ενώ όπως διευκρίνισε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ αν δεν υπάρξουν ευρωπαϊκές εγγυήσεις για το έργο, τότε μόνον μία γραμμή θα μπορέσει να κατασκευαστεί.

Το εκ νέου άνοιγμα των ρωσικών αγορών στα τουρκικά προϊόντα επίσης θα προσφέρει κέρδη στην πληγείσα τουρκική οικονομία, τόσο από το ρωσικό εμπάργκο, όσο και την αιμορραγία λόγω του πολέμου εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών στα ΝΑ της χώρας .

Διαβάστε ακόμα:


 
Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ | AFP | Reuters | hurriyetdailynews.com | RΤ.com
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης