Τραγική είναι η κατάσταση στο κρατίδιο Ραχίν στη Μιανμάρ, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες νέα έξαρση θρησκευτικής βίας ανάμεσα σε Βουδιστές και μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκιας.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τον περασμένο Ιούνιο όταν ξεκίνησαν οι βίαιες συγκρούσεις στο δυτικό τμήμα της ασιατικής χώρας, την ίδια στιγμή που ο αριθμός των ανθρώπων που οδηγούνται σε πρόχειρους καταυλισμούς περιμετρικά της κεντρικής πόλης Σίττουε ολοένα αυξάνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κατάσταση είναι τραγική. Τα τελευταία στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν ότι περίπου 22.587 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους τις τελευταίες ημέρες», σημείωσε ο Vivian Tan, εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμούς.

Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις 21 Οκτωβρίου, όταν έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα βίαια επεισόδια, με ισχυρές δυνάμεις του στρατού να έχουν σπεύσει στην ευρύτερη περιοχή και τις τοπικές Αρχές να έχουν επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να επιστρέψει η ηρεμία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στους τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 200, με αρκετούς εξ αυτών να φέρουν τραύματα από όπλα.

Δείτε το video…

Κατεστραμμένα σπίτια και καμένες εκτάσεις

Οι εικόνες που ελήφθησαν από δορυφόρο είναι αποκαλυπτικές για το μέγεθος της καταστροφής που έχει προκληθεί από το πρόσφατο κύμα βίας. Μεγάλα τμήματα χωριών και κοινοτήτων, τα οποία ήταν γεμάτα Ροχίνγκιας, έχουν ισοπεδωθεί, σύμφωνα με τη ΜΚΟ «Human Right Watch».

«Μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια ολική καταστροφή στην πόλη Κιάουκπίου, επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων. Περισσότερες από 811 κατοικίες καταστράφηκαν στις 24 Οκτωβρίου, αναγκάζοντας πολλούς Ροχίνγκιας να κατευθυνθούν βόρεια δια θαλάσσης στη Σίττουε», εξηγεί ο Phil Robertson.

«Η κυβέρνηση της Μιανμάρ πρέπει επειγόντως να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των Ροχίνγκιας στην περιοχή του Αρακάν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, 2.818 σπίτια έχουν γίνει «στάχτη» μέσα σε διάστημα πέντε ημερών (Κυριακή 21 Οκτωβρίου – Πέμπτη 25 Οκτωβρίου), με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες να ανεβάζει το συγκεκριμένο νούμερο σε 4.665.

Τον περασμένο Ιούνιο τουλάχιστον 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 3.000 σπίτια καταστράφηκαν ύστερα από αντίποινα Βουδιστών κατά της κοινότητας των Ροχίνγκιας για τη σεξουαλική κακοποίηση μιας γυναίκας. Περίπου 75.000 άνθρωποι παραμένουν σε καταυλισμούς από τότε.

Δείτε το video…

«Εμπόδιο για την ανάπτυξη»

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία δύο χρόνια προκειμένου η χώρα να μπορέσει να βγει από τη διεθνή απομόνωση στην οποία βρισκόταν εδώ και δεκαετίες λόγω της βάναυσης παραβίασης των ατομικών ελευθεριών από το στρατιωτικό καθεστώς.

Ήδη, σημαντικό μέρος των οικονομικών κυρώσεων που είχε επιβάλλει η Δύση έχει αρθεί, με τον πρόεδρο των Η.Π.Α., Barack Obama, να συμβουλεύει τις αμερικανικές επιχειρήσεις να ξεκινήσουν… «business» στο έδαφος της ασιατικής χώρας. Ωστόσο, η κατάσταση στο κρατίδιο Ραχίν εγκυμονεί κινδύνους για την ομαλή πορεία της Μιανμάρ στον δρόμο προς τη Δημοκρατία, καθώς αυξάνει τη δυσπιστία της διεθνούς κοινότητας για τις πραγματικές προθέσεις της μεταβατικής κυβέρνησης του προέδρου και πρώην στρατιωτικού, Thein Sein.

Η επαναφορά του βασικού κόμματος της Αντιπολίτευσης («Ένωση για τη Δημοκρατία») στην πολιτική σκηνή, η απελευθέρωση της διάσημης ακτιβίστριας Aung San Suu Kyi, η αναγνώριση του δικαιώματος του «συνέρχεσθαι» και ο τερματισμός της κράτησης πολιτικών κρατουμένων αποτελούν κινήσεις που χαιρετίστηκαν με ενθουσιασμό από τη Δύση, ωστόσο φαίνεται μέχρι στιγμής πως οι πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις δεν αφορούν στη μειονότητα των περίπου 800.000 Ροχίνγκιας που ζουν κοντά στα σύνορα με το Μπαγκλαντές.

«Καθώς η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά το πέρασμα της Μιανμάρ προς τη Δημοκρατία, αυτές οι εικόνες χάους κάνουν κακό στην εικόνα της χώρας. Ο στρατός, η Αστυνομία και οι Αρχές συνεργάζονται με τον τοπικό πληθυσμό για την επαναφορά της ειρήνης και την αποκατάσταση της τάξης, λαμβάνοντας όλα τα νόμιμα μέσα κατά οποιουδήποτε ιδιώτη ή οργάνωσης επιχειρεί να διατηρήσει αυτή την κατάσταση», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του προεδρικού γραφείου που δημοσιεύτηκε στην κρατική εφημερίδα «Myanma Ahlin».

Διαβάστε επίσης:
Μιανμάρ: Νέο κύμα θρησκευτικής βίας στο κρατίδιο Ραχίν, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012, 00:55

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης