Εκτενείς είναι οι αναφορές των διεθνών ΜΜΕ για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στο κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργείται μετά την είσοδο επτά κομμάτων στο Κοινοβούλιο για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, την ίδια στιγμή που το ΔΝΤ έχει αρχίσει ήδη τις πρώτες απειλές περί… «παγώματος» των δόσεων.

Στην πλειοψηφία τους τα γαλλικά, αμερικανικά και βρετανικά Μ.Μ.Ε. κάνουν λόγο για «ψήφο οργής», υποστηρίζοντας πως το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί τιμωρία των δύο «μεγάλων» κομμάτων. Από την πλευρά τους, τα γερμανικά Μ.Μ.Ε. εμφανίζονται περισσότερο «επιθετικά» προς την Ελλάδα, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για την «επόμενη» ημέρα.

Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC εστιάζεται στις μεγάλες απώλειες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε σχέση με τις εκλογές του 2009 καθώς και στο εντυπωσιακό ποσοστό που σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδοντας αυτές τις αλλαγές στα μέτρα λιτότητας τα οποία προωθήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.

«Ψήφος οργής» χαρακτηρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα η βρετανική «guardian», υπογραμμίζοντας πως το εκλογικό σώμα «τιμώρησε» τα αντιλαϊκά μέτρα σκληρής λιτότητας.

Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει πως «τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών βυθίζουν τη χώρα σε νέα οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα», ενώ το Γαλλικό παρακτορείο επισημαίνει πως «μετά από τις χθεσινές εκλογές είναι πολύ προβληματικός ο σχηματισμός κυβέρνησης».

Για «Χάος» κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα «Bild», με τη φωτογραφία του Ν. Μιχαλολιάκου και τον αγκυλωτό σταυρό να βρίσκονται σε περίοπτη θέση. Στο σχετικό άρθρο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής καθώς και της Αριστεράς μέσω του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα εκφράζει την έντονη ανησυχία της ευρωπαϊκής κοινότητας για το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα, εκτιμώντας πως τίθενται σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους δανειστές της.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία όπου οι γαλλικές εκλογές βρίσκονταν στην πρώτη θέση, το Reuters δίνει πρώτη είδηση το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα. «Οι Έλληνες τιμώρησαν τα κύρια κόμματα – Κίνδυνος εξόδου από το Ευρώ» είναι ο τίτλος που χρησιμοποιεί στο κεντρικό του άρθρο.

«Οι θυμωμένοι από τη διαρκή λιτότητα Έλληνες, με ορατό τον κίνδυνο εξόδου από το Ευρώ, τιμώρησαν τα κυρίαρχα εκλογικά κόμματα τα οποία απέτυχαν να συγκεντρώσουν επαρκή αριθμό ψήφων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας», αναφέρει.

To Βloomberg κάνει μια άμεση σύνδεση ανάμεσα στο αποτέλεσμα των εκλογών και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, υπογραμμίζοντας πως «οι πολίτες ψήφισαν πολιτικές παρατάξεις που τάσσονται κατά της διάσωσης μέσω προγραμμάτων λιτότητας, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το μέλλον της χώρας στη ζώνη του Ευρώ».

H γαλλική «Le Monde» δίνει έμφαση στην άνοδο της Ακροδεξιάς, κάνοντας αναφορά στις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, για την ανάγκη δημιουργίας μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας προκειμένου η χώρα να παραμείνει στη ζώνη του Ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο σχολιασμός των αποτελεσμάτων από το βρετανικό skynews, το οποίο αναφέρει πως το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, χωρίς όμως να συγκεντρώνει ποσοστό, ικανό να του εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.

Για κατάρρευση του δικομματισμού κάνει λόγο η «Le Figaro».

 

«Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε, αλλά μείωσε τα ποσοστά της κατά περισσότερο από ένα τρίτο, σε σχέση με τις εκλογές του 2009. Η κύρια είδηση, όμως, είναι η μεγάλη πτώση του ΠΑΣΟΚ, που έρχεται τρίτο, μετά το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει η «Corriere della Sera».

Ο ανταποκριτής της ιταλικής εφημερίδας στην Ελλάδα εξηγεί ότι «η αλήθεια είναι απλή: κέρδισαν όλοι όσοι εναντιώνονται στο σχέδιο θυσιών που επιβάλλεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Οι αριθμοί δείχνουν ότι είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, να συσταθεί κυβέρνηση, διότι δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί το σκληρό μήνυμα της κάλπης».

«Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών, είναι αδιάψευστο, η Ελλάδα είπε όχι στην λιτότητα» σημειώνει ο απεσταλμένος της εφημερίδας «La Republica».

Όπως μεταδίδει, «τα κόμματα που τάσσονται κατά των περικοπών των τελευταίων ετών, κέρδισαν ποσοστό της τάξης του 65%. Τα δυο κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα από το 1974 μέχρι σήμερα, από το 77% των ψήφων που είχαν εξασφαλίσει το 2009, περιορίζονται στο 35%».

Περισσότερο συγκρατημένα εμφανίζονται τα αμερικανικά Μ.Μ.Ε..

Το CNN αναφέρει πως κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε την αυτοδυναμία, σημειώνοντας πως η Νέα Δημοκρατία ήταν η νικήτρια της εκλογικής διαδικασίας, ενώ δε λείπουν και οι αναφορές στον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής και ειδικά στη φράση του «Όποιος πρόδωσε την Ελλάδα, θα πρέπει να φοβάται» (A far-right party leader says, «Everyone who betrays Hellenism should be afraid»).

Οι «New York Times» τονίζουν πως ο ελληνικός λαός έστειλε ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στα «κόμματα της λιτότητας», κάνοντας αναφορά και στον Ν. Μιχαλολιάκο.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας