Χριστούγεννα σήμερα για τους Ρώσους ορθόδοξους του παλιού Ιουλιανού ημερολογίου κι όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Πατριάρχης Κύριλλος έδωσε τη Χριστουγεννιάτικη συνέντευξη του.
Στις 7 Ιανουαρίου 2025, το τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 1 μετέδωσε την καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη συνέντευξη του Παναγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου. Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας απάντησε σε ερωτήσεις του Γενικού Διευθυντή του TASS A.Κοντράσοβα.
Φυσικά δεν έλειψαν και οι ερωτήσεις που αφορούν στην δύσκολη περίοδο του πολέμου με την Ουκρανία, η οποία μάλιστα ήρθε αμέσως μετά την πανδημία.
Ο Πατριάρχης Κύριλλος σχολίασε ότι κανένα κακό δεν μπορεί να έρθει από τον Θεό, τα κακά έρχονται από τον “άλλον”, που είναι απέναντι, που είναι αντίπαλός του και που τον λέμε διάβολο. Αλλά αν μιλάμε για γεγονότα μεγάλης κλίμακας, για τις συγκρούσεις που είναι επικίνδυνες για μια ολόκληρη την ανθρώπινη φυλή, τότε εμείς οι πιστοί, βλέπουμε το χέρι μιας σκοτεινής δύναμης.
«Υπάρχει Θεός και υπάρχει μια αντίθετη δύναμη. Και όσοι δεν πιστεύουν ούτε στον Θεό ούτε στην αντίθετη δύναμη είναι εντελώς αφοπλισμένοι άνθρωποι. Με την έννοια ότι προσπαθώντας να λύσουν τα πάντα μόνοι τους, και συχνά μη βρίσκοντας τις δυνάμεις, πέφτουν σε απόγνωση γιατί τα προβλήματα δεν λύνονται. Αλλά έτσι ακριβώς καταστρέφονται συχνά οι οικογένειες, έτσι προκύπτουν οι συγκρούσεις μεταξύ των γενεών», είπε μεταξύ άλλων.
«Όταν ένας άνθρωπος, ιδιαίτερα ένας σύγχρονος άνθρωπος, συνδυάζει τη μόρφωσή του, την εμπειρία του, τις γνώσεις του με τη βαθιά θρησκευτική πίστη, γίνεται πολύ, πολύ δυνατός. Εάν βασίζεται μόνο στις γνώσεις του, τότε η γνώση μπορεί να αποτύχει, αυτό συμβαίνει συχνά. Επιπλέον, η γνώση δεν αυξάνει την πνευματική δύναμη. Η γνώση μπορεί να σας εξοπλίσει ορθολογικά και να σας βοηθήσει να λύσετε κάποια λογικά προβλήματα. Αλλά αυτό που σκίζει πιο συχνά την ψυχή, αυτό που διώχνει έναν άνθρωπο από τον εαυτό του, αυτό που μειώνει την ποιότητα ζωής, σπάνια εξαρτάται από τη γνώση. Σε αυτούς τους τομείς είναι πολύ σημαντικό να έχει ένα άτομο την ικανότητα να επικοινωνεί με τον Θεό, και μέσω αυτής της ικανότητας κάθε άτομο θα πειστεί τελικά ότι ο ουρανός απαντά ότι δεν είναι μύθος πως ο Θεός είναι παρών στη ζωή ενός ανθρώπου», είπε.
Για τις αλλαγές στην κοινωνία
Για τις αλλαγές που διαφαίνονται στην κοινωνία, είτε από τον πόλεμο, είτε τα ξένα ήθη, ο Πατριάρχης Κύριλλος σχολίασε λέγοντας ότι «η κοινωνία μας είναι πολύπλευρη: υπάρχουν πιστοί και μη, υπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικές θρησκευτικές απόψεις, υπάρχει μια αστική διανόηση, υπάρχουν άνθρωποι που ζουν στη γη. Επομένως, δεν μπορεί να υπάρξει σαφής απάντηση. Αλλά, τουλάχιστον, μπορώ να μιλήσω για όσα παρατηρώ μεταξύ των πιστών και μεταξύ, ίσως, όχι πολύ εκκλησιαζόμενων, που ανήκουν στην αστική διανόηση, με την οποία έχω επίσης την ευκαιρία να επικοινωνήσω. Αυτό το πρόβλημα δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο.
Λοιπόν, κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά. Για κάποιους, αυτό το πρόβλημα είναι άσχετο – είναι κάπου μακριά και δεν επηρεάζει εμένα ή την οικογένειά μου. Αλλά οι κρατικοδίαιτοι άνθρωποι, φυσικά, ανησυχούν πολύ και προσπαθούν πραγματικά να κατανοήσουν τι συμβαίνει σήμερα με τον λαό μας, τη χώρα μας. Και αυτοί δεν είναι μόνο πολιτικοί, αλλά και άνθρωποι γενικότερα που είναι σε θέση να μετρήσουν τι συμβαίνει στη ζωή μας με ένα ευρύτερο πρότυπο. Λοιπόν, πράγματι, υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι. Σε μια από τις προσευχές, στην οποία ζητάμε από τον Κύριο για ειρήνη και παύση των εχθροπραξιών, υπάρχουν αυτά τα λόγια: γιατί πολλοί σήκωσαν τα όπλα εναντίον μας.
Οι πολιτικές δυνάμεις σκόνταψαν στη Ρωσία
Πράγματι, σήμερα πολλοί άνθρωποι έχουν πάρει τα όπλα εναντίον της χώρας μας. Και κάποτε έκανα στον εαυτό μου αυτή την ερώτηση: γιατί; Είμαστε Ευρωπαίοι, όπως εκείνοι οι Ευρωπαίοι, έχουμε σχεδόν την ίδια κουλτούρα, μια πολύ σημαντική κοινή πολιτισμική διαδρομή. Γι’ αυτό; Αλλά γιατί εδώ δεν μιλάμε για πολιτισμό, όχι για πολιτισμικές αξίες. Εδώ μιλάμε για το γεγονός ότι ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, που με πολλούς τρόπους κατάφεραν να υποτάξουν ένα σημαντικό μέρος του πλανήτη, σκόνταψαν στη Ρωσία.
Πρώτον, γιατί, όπως λένε κάποιοι απλοί άνθρωποι, “αφήστε μας ήσυχους, είμαστε υπό την Προστασία της Μητέρας του Θεού!”. Πρόκειται για πολύ απλούς ανθρώπους, ενώ άλλοι λένε: “Έχουμε εμπειρία που οι άλλοι δεν έχουν. Βγήκαμε νικητές από δύο παγκόσμιους πολέμους. Ζήσαμε τις πιο δύσκολες δοκιμασίες που συνδέονται με επαναστατικές ανατροπές στη χώρα μας. Διατηρήσαμε τον λαό μας, διατηρήσαμε τον πολιτισμό μας, διατηρήσαμε την πίστη μας”.
Και αυτή η απάντηση είναι σωστή. Κατά μία έννοια, η Ρωσία έχει μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία. Και σήμερα, οι άνθρωποι που έρχονται σε εμάς από τη Δύση, οι φιλικοί άνθρωποι που θέλουν να καταλάβουν τι και πώς συμβαίνει στη Ρωσία, εκπλήσσονται περισσότερο από το πόσο ζωντανή είναι η θρησκευτική πίστη στον λαό μας. Και αυτό είναι πράγματι ένα πολύ εντυπωσιακό φαινόμενο.
Και η δύναμή μας έγκειται στο ότι ενώσαμε το ουράνιο με το γήινο, το πνευματικό με το υλικό, την πίστη με την επιστημονική γνώση. Αυτό συμβαίνει όχι σε κάποια μικρή γεωγραφική περιοχή, όχι σε κάποιες τεχνητές συνθήκες, αλλά στην κλίμακα της μεγαλύτερης χώρας από άποψη εδάφους, με μεγάλο πληθυσμό και, φυσικά, μια πολύ ιδιαίτερη ηρωική ιστορία.
Αυτό δεν θα επιτρέψουμε ποτέ όσο πιστεύουμε στον Θεό
Αυτό είναι που με ανησυχεί. Γιατί είμαστε μια πολιτισμική πρόκληση για τόσους πολλούς ανθρώπους στη Δύση που έχουν απαρνηθεί την πίστη τους και έχουν εγκαταλείψει τις βασικές αρχές της ανθρώπινης ηθικής. Δεν θα μιλήσω πολύ για την τρομερή τάση αλλαγής φύλου και ούτω καθεξής – όλα αυτά μυρίζουν σαν Αποκάλυψη. Εκεί όμως αναγνωρίζεται ως κανόνας! Και λέμε: “Αυτό δεν είναι κανόνας, αυτό είναι αμαρτία! Αυτό είναι αμαρτία, είναι ενάντια στο νόμο του Θεού!”
Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό και δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ όσο πιστεύουμε στον Θεό και όσο ο πολιτισμός μας είναι συνδεδεμένος με την πνευματική μας χιλιετή παράδοση».
Επίσης όταν ερωτήθηκε για την παραδοσιακή ρώσικη οικογένεια με τα πολλά παιδιά που πλέον δεν υπάρχει πιθανώς και λόγω επιρροής δυτικού τρόπου ζωής, τότε ο Πατριάρχης τόνισε ότι οι οικογένειες παλιά, όπως και η δική του, ζούσαν σε μικρά διαμερίσματα πολύ φτωχικά, ωστόσο όλοι ήταν τόσο ευτυχισμένοι επειδή υπήρχε αγάπη.
«Η οικογένεια ήταν ευτυχισμένη, αν και οικονομικά φτωχή, και οι κοινοτικές συνθήκες ήταν τρομερές. Όμως, παρόλα αυτά, ακόμα και από τα σημερινά μου συναισθήματα, μπορείτε να κρίνετε ότι οι παιδικές μου αναμνήσεις είναι οι πιο φωτεινές».