Η οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας, η Σαγκάη, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια έξαρση της πανδημίας για πρώτη φορά από τα τέλη του 2019.
Σχεδόν 25 εκατομμύρια κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι μέσα στα σπίτια τους από τις αρχές Απριλίου. Η Κίνα εφαρμόζει μια πολύ αυστηρή στρατηγική «μηδενικής Covid», στο πλαίσιο της οποίας όσοι βρίσκονται θετικοί στον νέο κορωνοϊό, ακόμη και οι ασυμπτωματικοί, οδηγούνται σε κέντρα καραντίνας και απομονώνονται από τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Κάτοικοι της πόλης, που βρίσκονται σε lockdown, δυσκολεύονται να βρουν τρόφιμα και έχουν χάσει εισόδημα, ενώ διαμαρτύρονται για τον χωρισμό οικογενειών και για τις κακές συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα καραντίνας. Κλειστά εργοστάσια και μποτιλιαρίσματα στις μεταφορές σε πολλά μέρη της Κίνας εξαιτίας των περιορισμών για την Covid-19 έχουν αντίκτυπο στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.
THREAD: 1) Shanghai has quickly become the epicenter of China’s worst coronavirus outbreak since 2020.
Many of its 25 million inhabitants — triple New York City’s population — are braving their third week in lockdown. https://t.co/sugqkAAErk pic.twitter.com/C9JitnxdRL
— Bloomberg (@business) April 18, 2022
Η κατάσταση έχει προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον από τις εικόνες που έχουν έρθει στη δημοσιότητα μέσω βίντεο και φωτογραφιών, ενώ έχει γεννήσει το ερώτημα αν υπάρχει κάτι ύποπτο πίσω από αυτή την κατάσταση με το ιδιαίτερα σκληρό lockdown το οποίο έχει επιβληθεί από τις Αρχές.
Την ίδια ώρα, πολλοί καθηγητές και επιστήμονες εκφράζουν φόβους ή αναρωτιούνται μήπως έχει συμβεί κάτι και οι Αρχές της χώρας το κρύβουν.
Οι αμφιβολίες αυτές προέρχονται κυρίως από τα στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα οι υγειονομικές αρχές της χώρας. Για παράδειγμα, έχουν ανακοινωθεί μόνο τρεις θάνατοι, όταν το Reuters διαπίστωσε ότι μόνο σε ένα νοσοκομείο ήταν πάνω από 20.
As Orwell might have said, “If you want a picture of the future, imagine a swab being stuffed up a human nose – forever.” #Shanghai pic.twitter.com/p65L0t3dhs
— David Stanway (@DavidStanway) April 18, 2022
Τον προβληματισμό του σε σχέση με όσα εξελίσσονται στη Σαγκάη σε σχέση με τον κορωνοϊό και τη σκληρή καραντίνα που επιβάλλεται στους κατοίκους της εξέφρασε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο καθηγητής Ιατρικής και πρώην πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Κίττας.
«Έπρεπε αυτόματα ο ΠΟΥ να έχει επικοινωνήσει με την Κίνα και να είχε υποχρεωθεί να δώσει στοιχεία ως κράτος, μέλος του ΠΟΥ. Μπορεί να μη συμβαίνει απολύτως τίποτα, μπορεί να είναι η Όμικρον, αλλά οφείλουν να ενημερώσουν. Δημιουργείται ανασφάλεια στον κόσμο και είναι ο χειρότερος εχθρός σε τέτοιες καταστάσεις. Δεν μπορεί να διανοηθεί κανείς ότι μπορεί να υπάρχει ένα καινούργιο στέλεχος, γι’ αυτό επιβάλλεται να υπάρξει άμεση πληροφόρηση από την Κίνα» προσέθεσε ο κ. Κίττας.
Καθησυχαστικός ο ΕΟΔΥ για την εμφάνιση νέας μετάλλαξης του Covid-19
«Τα υπάρχοντα δεδομένα από την Κίνα δεν αναφέρουν την ύπαρξη νέας παραλλαγής του ιού SARS-CoV-2 ή άλλου δεδομένου που εγείρει ανησυχία αναφορικά με την πορεία της πανδημίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ, με αφορμή τις πρωτόγνωρες εικόνες των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στη Σαγκάη, που έχουν ανησυχήσει τη διεθνή κοινότητα.
Ο ΕΟΔΥ εξηγεί ότι η Κίνα μετά την έξαρση κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2020) είχε σχεδόν μηδενικό αριθμό κρουσμάτων μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2022. Αυτό, προσθέτει ο ΕΟΔΥ, ήταν συνέπεια της στρατηγικής «μηδενικής διασποράς» ή zero-Covid που αφορούσε εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση ανίχνευσης μικρού αριθμού κρουσμάτων SARS-CoV-2. Η στρατηγική «μηδενικής διασποράς» ήταν επιτυχής μέχρι πρότινος, αλλά όχι μετά τον Φεβρουάριο 2022 που παρατηρήθηκε διασπορά της παραλλαγής Όμικρον και συγκεκριμένα της υποομάδας Όμικρον 2 (ΒΑ.2), που παρουσιάζει υψηλή μολυσματικότητα και χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής.
Βάσει των δεδομένων που δημοσιεύονται από την Κίνα, αναφέρει ο ΕΟΔΥ, δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού ή άλλου δεδομένου ότι η πανδημία έχει αλλάξει χαρακτηριστικά. Η αυστηρότητα των μέτρων σχετίζεται με τη στρατηγική «μηδενικής διασποράς» που ήταν επιτυχής μέχρι τις αρχές του 2022, αλλά, λόγω της υψηλής μολυσματικότητας της παραλλαγής Όμικρον και της μικρότερης αποτελεσματικότητας των εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Κίνα, η στρατηγική αυτή είναι λιγότερο αποτελεσματική και απαιτεί την εφαρμογή πολύ αυστηρών μέτρων.
Στόχος να σταματήσει η μετάδοση
Η Σανγκάη έχει θέσει στόχο να σταματήσει μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη τη μετάδοση της Covid-19 έξω από τις περιοχές που έχουν τεθεί σε καραντίνα, κάτι που θα επιτρέψει στη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας να χαλαρώσει περαιτέρω τους περιορισμούς του lockdown και να αρχίσει να επιστρέφει στην ομαλότητα.
Ο στόχος απαιτεί από τους αξιωματούχους να επιταχύνουν τα διαγνωστικά τεστ και τη μεταφορά των περιστατικών στα κέντρα καραντίνας, σύμφωνα με ομιλία τοπικού αξιωματούχου του Κομμουνιστικού Κόμματος, αντίγραφο της οποίας είδε το Reuters.