Ως αύξηση της πίεσης στην κυβέρνηση να συμβιβαστεί με τους δανειστές της Ελλάδας ερμηνεύουν τα αμερικανικά ΜΜΕ την απόφαση της να άρει την εξαίρεση των ελληνικών ομολόγων από τα ελάχιστα όρια πιστοληπτικής αξιολόγησης από τις 11 Φεβρουαρίου.

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι «ασκείται πίεση στη νέα ελληνική κυβέρνηση, περιορίζοντας την πρόσβαση στην απευθείας γραμμή χρηματοδότησης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημειώνεται, «η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου βασίζεται στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί ως δεδομένη μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και ότι θα είναι ευθυγραμμισμένη με τους υφιστάμενους κανόνες του ευρωσυστήματος».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση αυτή θα αναγκάσει τις ελληνικές τράπεζες που δεν θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την ΕΚΤ να στραφούν στην Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ για χρηματοδότηση, η οποία θα γίνεται με λιγότερο ευνοϊκούς όρους.

Σε δημοσίευμα της Wall Street Journal για το ίδιο θέμα αναφέρεται ότι «η ανακοίνωση της ΕΚΤ περί αναστολής, έγινε καθώς αξιωματούχοι αύξησαν την πίεση στη νέα ελληνική κυβέρνηση για να συμβιβαστεί με τους διεθνείς πιστωτές της επί του προγράμματος διάσωσης της χώρας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ως συνέπεια της ανακοίνωσης αυτής έπεσε η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά 0,8% στο 1,1387», συμπληρώνεται.

Ο Krishna Guha, αντιπρόεδρος της Evercore ISI δήλωσε στην εφημερίδα ότι η ανακοίνωση της ΕΚΤ «συμφωνεί με την πρόβλεψή μας ότι θα τηρήσει σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας».

Ο Win Thin, της Brown Brothers Harriman είπε ότι «όπως φαίνεται, η ΕΚΤ παίζει σκληρό παιχνίδι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιθανότατα, θα καταλήξουν σε συμφωνία, αλλά μέχρι τότε θα υπάρξουν πολλά προβλήματα», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης