Εκατοντάδες άνθρωποι τίμησαν την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη τη μνήμη της σφαγής των Αρμενίων το 1915, την οποία οι τουρκικές αρχές τίμησαν για πρώτη φορά, αν και εξακολουθούν να απορρίπτουν τον χαρακτηρισμό «γενοκτονία».
Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα τουρκικών και διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων και συγκεντρώθηκαν μπροστά από μια παλιά φυλακή (σ.σ.: στην οποία σήμερα λειτουργεί το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης), όπου κρατήθηκαν οι πρώτοι Αρμένιοι που συνελήφθησαν στις 24 Απριλίου 1915, και στη συνέχεια μετέβησαν στον σταθμό Χαϊνταρπασά, απ’ όπου εξορίστηκαν.
Υπό το βλέμμα των δυνάμεων ασφαλείας, οι διαδηλωτές κρατούσαν πορτραίτα των θυμάτων που σκοτώθηκαν το 1915 και πανό που έγραφαν: «Αναγνωρίστε τη γενοκτονία» στα τουρκικά, τα αρμένικα και τα αγγλικά.
Ένας Τούρκος υπουργός συμμετείχε για πρώτη φορά φέτος στη λειτουργία στη μνήμη των θυμάτων που τελέστηκε στο αρμένικο πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη.
«Σεβόμαστε τα δεινά που έζησαν οι Αρμένιοι αδελφοί μας. Γνωρίζουμε τις δοκιμασίες τους, γι’ αυτό τον λόγο παριστάμεθα στην τελετή αυτή», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Βολκάν Μποζκίρ.
Σε μήνυμά του κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τα «συλλυπητήριά του» προς τους Αρμένιους θύματα των σφαγών του 1915-1917. «Δηλώνω ότι οι καρδιές μας είναι ανοικτές στους απογόνους των Οθωμανών Αρμένιων», ανέφερε στο μήνυμά του.
Πάντως μερικές δεκάδες υποστηρικτές ενός εθνικιστικού τουρκικού κόμματος διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη για να καταγγείλουν τις τελετές για τη γενοκτονία, φωνάζοντας: «δεν διαπράξαμε γενοκτονία, υπερασπιστήκαμε την πατρίδα».
Διαδηλώσεις στη Λιβύη
Στο μεταξύ χιλιάδες Λιβανέζοι Αρμένιοι τίμησαν σήμερα στη βόρεια Βυρηττό τη μνήμη των θυμάτων, ενώ στην Τρίπολη, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, υψώθηκαν τούρκικες σημαίες σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς την Άγκυρα.
«100 χρόνια ατιμωρησίας, εγκληματική Τουρκία», «Γενοκτονία των Αρμενίων 2015, η αλήθεια θα θριαμβεύσει», ή ακόμη «Ποτέ δεν ξεχνάμε, ποτέ δεν συγχωρούμε», έγραφαν κάποια από τα πανό των διαδηλωτών.
Το λιβανέζικο υπουργείο Παιδείας είχε ζητήσει να παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία της χώρας, προκαλώντας την αντίδραση μουσουλμανικών οργανώσεων.
Την ίδια ώρα στην Τρίπολη τούρκικες σημαίες είχαν υψωθεί στα καταστήματα, τα μπαλκόνια των σπιτιών, ακόμη και στα αυτοκίνητα σε ένδειξη αλληλεγγύης με την Τουρκία.