Τα πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού φαίνεται να έχουν εγκαταλείψει προσωρινά το κύριο λιμάνι τους στη Συρία, όπως δείχνουν δορυφορικές εικόνες που εξετάστηκαν από το BBC Verify, εν μέσω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για το μέλλον των στρατιωτικών βάσεων της Μόσχας στη χώρα, μετά την πτώση του συμμάχου της, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι εικόνες που τραβήχτηκαν από το Maxar στις 10 Δεκεμβρίου δείχνουν ότι ορισμένα πλοία έχουν εγκαταλείψει τη ναυτική βάση Ταρτούς από την Κυριακή και βρίσκονται επί του παρόντος στην ανοικτή θάλασσα στη Μεσόγειο.

Εν τω μεταξύ, άλλες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την ίδια ημέρα δείχνουν τη δραστηριότητα να συνεχίζεται στην κύρια αεροπορική βάση της Ρωσίας στη Συρία, το Hmeimim, με τα πολεμικά αεροσκάφη να είναι ευδιάκριτα στην άσφαλτο.

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα ξεκινήσει συνομιλίες με τις νέες αρχές της Συρίας, για τη μελλοντική στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας.

«Τώρα γίνεται ό,τι είναι δυνατό για να έρθουμε σε επαφή με όσους εμπλέκονται στη διασφάλιση της ομαλότητας και, φυσικά, ο στρατός μας λαμβάνει επίσης όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις», είπε σε δημοσιογράφους στη Μόσχα.

Προειδοποίησε προηγουμένως ότι ήταν «πρόωρο» να κάνει κανείς εικασίες για το μέλλον των βάσεων.

«Γνωρίζετε ότι, φυσικά, διατηρούμε επαφές με αυτούς που ελέγχουν την κατάσταση στη Συρία τώρα. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί έχουμε τις βάσεις μας εκεί καθώς και τη πρεσβεία μας», είπε στους δημοσιογράφους.

Οι νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η Μόσχα έχει βγάλει, τουλάχιστον προσωρινά, τα πλοία της έξω από το λιμάνι, με δύο φρεγάτες κατευθυνόμενων πυραύλων αγκυροβολημένες περίπου 13 χιλιόμετρα τη συριακή ακτή. Δεν είναι σαφές πού βρίσκεται το υπόλοιπο του στόλου – που απεικονίζεται σε προηγούμενες εικόνες – αυτή τη στιγμή.

Δεν είναι επίσης σαφές εάν η αποχώρησή τους αποτελεί μέρος μιας οριστικής αποχώρησης από το Ταρτούς. Τις τελευταίες εβδομάδες, δορυφορικές εικόνες έχουν δείξει επανειλημμένα σκάφη του πολεμικού ναυτικού να πηγαινοέρχονται από το λιμάνι.

Ο Mike Plunkett, από τους αναλυτές αμυντικών πληροφοριών στον οργανισμό Janes, σημείωσε ότι οι ρωσικές κινήσεις φαινόταν ότι «διεξήχθησαν για να διασφαλιστεί ότι τα πλοία τους δεν είναι ευάλωτα σε επίθεση».

«Το αν ανησυχούν για επίθεση από τους Σύρους αντάρτες ή παράπλευρες ζημιές από οποιοδήποτε ισραηλινό χτύπημα σε συριακούς πόρους στην Ταρτούς είναι άγνωστο», πρόσθεσε.

Η ναυτική εγκατάσταση Ταρτούς φιλοξενεί στοιχεία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και είναι ο μοναδικός κόμβος επισκευής και αναπλήρωσης της Ρωσίας στη Μεσόγειο. Ιδρύθηκε από τη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1970, επεκτάθηκε και εκσυγχρονίστηκε από τη Ρωσία το 2012 καθώς το Κρεμλίνο άρχισε να αυξάνει την υποστήριξή του στο καθεστώς του Προέδρου Άσαντ.

Επιτρέπει στα ρωσικά σκάφη να παραμείνουν στη Μεσόγειο χωρίς να χρειάζεται να επιστρέψουν σε λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των Τουρκικών Στενών. Είναι επίσης λιμάνι βαθέων υδάτων, που σημαίνει ότι μπορεί να φιλοξενήσει υποβρύχια από τον πυρηνικό στόλο της Μόσχας, σύμφωνα με το Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.