Εκμεταλλευόμενη την πτώση του Άσαντ η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε σχέδιο για την ενθάρρυνση της επέκτασης των οικισμών στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η κίνηση αυτή ήταν απαραίτητη επειδή ένα «νέο μέτωπο» είχε ανοίξει στα σύνορα του Ισραήλ με τη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ από μια συμμαχία ανταρτών υπό την ηγεσία των ισλαμιστών.
Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι ήθελε να διπλασιάσει τον πληθυσμό των Υψιπέδων του Γκολάν, τα οποία το Ισραήλ κατέλαβε κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών του 1967 και θεωρούνται παράνομα κατεχόμενα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Οι ισραηλινές δυνάμεις μετακινήθηκαν σε μια νεκρή ζώνη που χωρίζει τα Υψίπεδα του Γκολάν από τη Συρία τις ημέρες μετά την αποχώρηση του Άσαντ, λέγοντας ότι η αλλαγή του ελέγχου στη Δαμασκό σήμαινε ότι οι ρυθμίσεις κατάπαυσης του πυρός είχαν «καταρρεύσει».
Νετανιάχου: Δεν έχουμε κανένα συμφέρον σε μια σύγκρουση με τη Συρία
Παρά την κίνηση αυτή, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε σε δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής ότι το Ισραήλ «δεν έχει κανένα συμφέρον σε μια σύγκρουση με τη Συρία».
«Θα καθορίσουμε την ισραηλινή πολιτική σχετικά με τη Συρία σύμφωνα με την πραγματικότητα επί του εδάφους», είπε.
Στα Υψίπεδα του Γκολάν υπάρχουν περισσότεροι από 30 ισραηλινοί οικισμοί, στους οποίους ζουν περίπου 20.000 άνθρωποι. Θεωρούνται παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το οποίο αμφισβητεί το Ισραήλ.
Οι έποικοι ζουν μαζί με περίπου 20.000 Σύρους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Δρούζοι Άραβες που δεν έφυγαν όταν η περιοχή τέθηκε υπό ισραηλινό έλεγχο.
Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ «θα συνεχίσει να κρατάει την περιοχή, να την κάνει να ανθίσει και να την εποικίσει».
Η ανακοίνωση του Νετανιάχου έρχεται μία ημέρα αφότου ο νέος ντε φάκτο ηγέτης της Συρίας Αχμέντ αλ Σαράα επέκρινε το Ισραήλ για τις συνεχιζόμενες επιδρομές του σε στρατιωτικούς στόχους στη χώρα, οι οποίες φέρεται να έχουν ως στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταγράψει περισσότερες από 450 ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία από τις 8 Δεκεμβρίου, εκ των οποίων 75 από το βράδυ του Σαββάτου.
Τζουλάνι: Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση με κανένα γειτονικό κράτος
Ο Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζουλάνι, που πλέον χρησιμοποιεί το πραγματικό του όνομα, Άχμεντ αλ Σαράα, δήλωσε ότι τα πλήγματα «ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές» και κινδυνεύουν να κλιμακώσουν τις εντάσεις στην περιοχή, αν και δήλωσε ότι η Συρία δεν επιδιώκει σύγκρουση με κανένα γειτονικό κράτος.
Μιλώντας στη συριακή τηλεόραση, η οποία θεωρήθηκε υπέρ της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, o ηγέτης της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ δήλωσε ότι η «κουρασμένη από τον πόλεμο κατάσταση της χώρας, μετά από χρόνια συγκρούσεων και πολέμων, δεν επιτρέπει νέες αντιπαραθέσεις», ανέφερε το Reuters.
Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δεν σχολίασαν τα σχόλιά του, αλλά προηγουμένως δήλωσαν ότι τα πλήγματα ήταν απαραίτητα για να σταματήσουν τα όπλα να πέφτουν «στα χέρια εξτρεμιστών».
Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ και η οικογένειά του κατέφυγαν στη Ρωσία και έλαβαν άσυλο όταν η ισλαμιστική ομάδα Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (HTS) του Τζουλάνι ηγήθηκε άλλων φατριών των ανταρτών σε μια αστραπιαία επίθεση στη Δαμασκό.
Οι ομάδες συνεχίζουν να σχηματίζουν μια μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία, της οποίας θεωρητικός επικεφαλής είναι ο Τζουλάνι.
Το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είχε άμεση επαφή με την HTS, την οποία οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές κυβερνήσεις εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν ως τρομοκρατική οργάνωση.
Συνάντηση Τζουλάνι με απεσταλμένο του ΟΗΕ
Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Γκάιρ Πέντερσεν δήλωσε την Κυριακή ότι ελπίζει σε ένα γρήγορο τέλος των κυρώσεων κατά της χώρας, ώστε να διευκολυνθεί η οικονομική ανάκαμψη.
«Ελπίζουμε να δούμε ένα γρήγορο τέλος των κυρώσεων, ώστε να μπορέσουμε να δούμε πραγματικά να συσπειρώνονται γύρω από την οικοδόμηση της Συρίας», δήλωσε ο Πέντερσεν, καθώς έφτασε στη Δαμασκό για να συναντηθεί με την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Συρίας και άλλους αξιωματούχους.
Σε άλλο σημείο, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στη νέα κυβέρνηση της Συρίας.
«Είναι απαραίτητο να δούμε τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση. Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να τους δώσουμε μια ευκαιρία», δήλωσε ο Γκιουλέρ για την HTS, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.