Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην Τουρκία ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, 4 Μαρτίου, στα Δαρδανέλια, καθώς σεισμολόγοι φοβούνται ότι αποτελεί προάγγελο ενός ακόμα μεγαλύτερου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη.

Οι Αρχές και οι πολίτες έχουν τεθεί σε κατάσταση αναμονής και συνεχώς φουντώνει η συζήτηση για τον μεγάλο σεισμό που αναμένεται να «χτυπήσει» την πόλη, ο οποίος, σύμφωνα με τους ειδικούς, έπρεπε να είχε εκδηλωθεί ως το 2020, και όσο τα χρόνια περνούν τόσο συσσωρεύονται οι τάσεις.

 

«Η περιοχή μας ανησυχεί. Αναμένεται ένας σεισμός που θα είναι μεγαλύτερος των 7 Ρίχτερ, νότια του Μαρμαρά ή στο ρήγμα της Ανατολίας, θα είναι ένας σεισμός που θα επηρεάσει όλη την περιοχή την Κωνσταντινούπολη, την Προύσα, τα Δαρδανέλια κτλ.», υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο σεισμολόγος Σουλεϊμάν Παμπάλ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ.

Ένας άλλος σεισμολόγος, ο Χουσεΐν Οζτούρκ, προειδοποίησε από την πλευρά του: «Από εδώ και πέρα κάθε σεισμός είναι προάγγελος του μεγάλου σεισμού που περιμένουμε στην Κωνσταντινούπολη. Αυτοί οι μικροί σεισμοί σπάνε σιγά, σιγά τα ρήγματα και οδηγούν σε μεγάλους σεισμούς. Σαν να είναι μια προετοιμασία. Ανοίγει το μεγάλο ρήγμα που θα προκληθεί. Αυτοί οι σεισμοί είναι τα σημάδια του μεγάλου σεισμού».

 

Σε πολλές περιοχές της Κωνσταντινούπολης έχουν τοποθετηθεί προειδοποιητικές πινακίδες για τσουνάμι, οι οποίες ξεκίνησαν να τοποθετούνται το διάαστημα 2019 – 2020. Τα τελευταία δύο χρόνια τις έχουν βάλει σε πάρα πολλά σημεία στην παραλία, για να ενημερώσουν τον κόσμο – σε περίπτωση μεγάλου σεισμού και κινδύνου για τσουνάμι – πού να κατευθυνθεί.

Λέκκας: Υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι, το ρήγμα είναι πολύ μεγάλο

Ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, μίλησε με αφορμή τις προειδοποιητικές πινακίδες που έχουν αναρτηθεί στην Κωνσταντινούπολη για την πιθανότητα να υπάρξει τσουνάμι.

«Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδηλωθεί σεισμός στην Κωνσταντινούπολη», είπε μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ. «Μόνο το 1/3 των κτηρίων δεν έχει μεγάλη τρωτότητα στην πόλη των 20 εκατ. κατοίκων. Δεν σημαίνει ότι κάθε σεισμός που γίνεται στην Τουρκία επηρεάζει τον ελληνικό χώρο. Εάν δεν γίνει πρώτα ο σεισμός κάθε συσχέτιση είναι λανθασμένη».

Το σημείο όπου εκδηλώθηκε ο σεισμός στα Δαρδανέλια

«Δεν ξέρουμε εάν θα εκδηλωθεί άμεσα, μπορεί και σε πέντε χρόνια. Έχουμε να κάνουμε με ένα τεράστιο ρήγμα, το ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο έχει ένα μήκος της τάξεως των 1.500 χιλιομέτρων από την Κασπία μέχρι το Αιγαίο, χωρίζεται σε 13 μεγάλα κομμάτια, τα 12 κομμάτια έχουν σπάσει και έχουν δώσει μεγάλους σεισμούς. Το τελευταίο κομμάτι που αναμένεται να σπάσει είναι αυτό που είναι νότια της Κωνσταντινούπολης, στον κόλπο του Μαρμαρά. Διαπιστώθηκε ότι έπρεπε ήδη να έχει γίνει ένας σεισμός μέχρι το 2020, όμως δεν έγινε ο σεισμός αυτός. Όσο περνάει ο χρόνος οι πιθανότητες αυξάνονται και αυξάνεται και η πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερο μέγεθος γιατί συσσωρεύονται οι τάσεις», ανέφερε.

«Υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι, γιατί το ρήγμα είναι πολύ μεγάλο γύρω στα 60 χιλιόμετρα και ο κόλπος του Μαρμαρά είναι ένας κλειστός κόλπος και έχουμε ανακλάσεις θαλάσσιων κυμάτων και μπορεί να δημιουργηθεί τσουνάμι της τάξης των 10 μέτρων», κατέληξε.