Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης
Με βάση τη νέα συμφωνία, στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματευτές του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου, η εκμετάλλευση παρένθετης μητρότητας, η παράνομη υιοθεσία και οι αναγκαστικοί γάμοι, εντάσσονται, πλέον, στα εγκλήματα της εμπορίας ανθρώπων.
Η άτυπη, αυτή συμφωνία που επιτεύχθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο το βράδυ της Τρίτης (23.01.2024) θα διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της τρέχουσας οδηγίας ώστε να συμπεριλάβει τον αναγκαστικό γάμο, την παράνομη υιοθεσία, την εκμετάλλευση της παρένθετης μητρότητας και την καλύτερη υποστήριξη των θυμάτων.
Επίσης θα διασφαλίζει ότι, οι αρχές καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων και ασύλου, συντονίζουν τις δραστηριότητές τους έτσι ώστε τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων, τα οποία έχουν επίσης ανάγκη από διεθνή προστασία, να λαμβάνουν την κατάλληλη υποστήριξη και προστασία και ότι γίνεται σεβαστό το δικαίωμά τους στο άσυλο.
Προβλέπει, επίσης, ποινικοποίηση της χρήσης υπηρεσιών που παρέχονται από θύμα αδικήματος που αφορά στην εμπορία ανθρώπων, όταν ο χρήστης γνωρίζει ότι το θύμα εκμεταλλεύεται, και την επιβολή κυρώσεων για εταιρείες που έχουν καταδικαστεί για εμπορία ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού τους από τις διαδικασίες υποβολής προσφορών και από την επιστροφή των εξόδων για κρατική ενίσχυση ή επιδοτήσεις.
Με τη συμφωνία ζητείται η διασφάλιση ότι, οι εισαγγελείς μπορούν να επιλέξουν να μη διώξουν τα θύματα για εγκληματικές πράξεις που εξαναγκάστηκαν να διαπράξουν και ότι λαμβάνουν υποστήριξη ανεξάρτητα από το εάν συνεργάζονται στις έρευνες ή όχι.
Η Ισπανίδα ευρωβουλευτής της Ομάδας της Αριστεράς, Eugenia Rodríguez Palop δήλωσε:
«Ως Κοινοβούλιο, είχαμε μια φιλόδοξη θέση και το Συμβούλιο έδειξε ανοιχτό στο διάλογο, με την αρχική ώθηση της ισπανικής Προεδρίας. Έπρεπε όλοι να υποχωρήσουμε, αλλά το αποτέλεσμα είναι καλό. Έχουμε εισαγάγει, μεταξύ άλλων, την εκμετάλλευση της παρένθετης μητρότητας, τη βελτίωση της πρόληψης, την ενίσχυση της έρευνας και των διώξεων καθώς και τον συντονισμό και την παρακολούθηση, και συμπεριλάβαμε μέτρα για την καλύτερη προστασία, βοήθεια και υποστήριξη όλων των θυμάτων. Σήμερα είμαστε λίγο πιο κοντά στον τερματισμό αυτής της μορφής βαρβαρότητας».
Η Σουηδέζα ευρωβουλευτής της ίδιας ομάδας Malin Björk είπε: «Είμαι χαρούμενη με αυτή τη συμφωνία. Ενισχύει την προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, με ιδιαίτερη έμφαση στα πιο ευάλωτα θύματα, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, των γυναικών και των κοριτσιών και των παιδιών. Απαιτεί από τα κράτη μέλη να εντείνουν την αντίδρασή τους στην εμπορία ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της εντολής των εθνικών συντονιστών για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Συμφωνήσαμε να αντιμετωπίσουμε την εκμετάλλευση των θυμάτων εμπορίας στις πιο προφανείς μορφές της. Παρόλο που θα ήθελα να υπάρχει πιο εκτεταμένη απαγόρευση της εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, αυτό είναι ήδη μια βελτίωση της ισχύουσας νομοθεσίας. Δεν μπορεί ποτέ να είναι εντάξει να εκμεταλλευόμαστε τα θύματα εμπορίας».
Το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνουν επίσημα τη συμφωνία.
Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ είκοσι ημέρες μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να εφαρμόσουν τις διατάξεις.