Πώς να προσφέρεις τροφή και στέγη σε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους που έφτασαν σε διάστημα ενός μόλις μήνα σε μια χώρα που είναι πνιγμένη από τα νερά της εποχής των μουσώνων και όπου ζουν ήδη 300.000 πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες;

Αυτή είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής που πασχίζουν να βοηθήσουν τους μουσουλμάνους Ροχίνγκια οι οποίοι έχουν συρρεύσει στο Κοξ Μπαζάρ του νότιου Μπανγκλαντές μετά το ξέσπασμα ενός νέου κύματος διώξεων από τον στρατό της Μιανμάρ.

«Τίποτε ανάλογο, από την άποψη του αριθμού των αφίξεων σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, δεν έχει συμβεί μετά το 1994 στη Ρουάντα», δήλωσε ο Κρίστοφερ Λομ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM) για την περιοχή Ασίας- Ειρηνικού.

Περίπου 480.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχουν φτάσει στο Κοξ Μπαζάρ από τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ. Οι περισσότεροι ήρθαν έχοντας μόνο τα ρούχα που φορούσαν. Σχεδόν 200 γυναίκες έχουν γεννήσει μετά την άφιξή τους στο Μπανγκλαντές και ακόμη 20.000 είναι έγκυες.

Η κάλυψη των αναγκών ενός τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων και μάλιστα επ’ αόριστον καθώς δεν έχουν πού αλλού να πάνε, σε μια από τις πιο φτωχές περιοχές μιας φτωχής χώρας είναι εφιάλτης τόσο για την κυβέρνηση του Μπανγκλαντές, όσο και για τις υπηρεσίες του ΟΗΕ και τις οργανώσεις αρωγής.

Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2016 υπήρξε μια ένδειξη του τι θα επακολουθήσει, όταν ένα μικρότερο κύμα βίας έστειλε 80.000 Ροχίνγκια να αναζητήσουν καταφύγιο στο Κοξ Μπαζάρ. Αυτό οδήγησε στη βελτίωση των υποδομών και του συντονισμού στην περιοχή, επεσήμανε ο συντονιστής του ΟΗΕ στην περιοχή Ρόμπερτ Γουότκινς.

«Λειτουργούσε εξαιρετικά καλά», εξήγησε. «Και μετά ήρθε αυτό το κύμα ανθρώπων και μας ξεπέρασε».

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι δήλωσε μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα στο Κοξ Μπαζάι ότι οι πιο άμεσες ανάγκες είναι για στέγη, καθαρό νερό και υγειονομικές υποδομές.

«Πραγματικά το πρώτο ζήτημα, η πιο άμεση πρόκληση είναι να φύγουν οι άνθρωποι από τη λάσπη και την απόγνωση στην οποία βρίσκονται (και να μεταφερθούν) σε ένα μέρος όπου μπορεί να τους παρασχεθεί οργανωμένη βοήθεια», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη.

«Ο συνδυασμός λίγων εγκαταστάσεων υγείας, κακών συνθηκών υγιεινής και υπερπλήρων καταυλισμών (…) είναι μια συνταγή για καταστροφή σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν επιδημίες», προειδοποίησε.

Μέχρι στιγμής 475 τόνοι βοήθειας έχουν φτάσει στο αεροδρόμιο της Τσιταγκόνγκ, βόρεια του Κοξ Μπαζάρ, η περισσότερη από κυρίως μουσουλμανικές χώρες που έχουν σοκαριστεί από τους φόνους και τις πυρπολήσεις χωριών στην Πολιτεία Ραχίν, ένα κύμα διώξεων εις βάρος των μουσουλμάνων Ροχίνγκια, το οποίο ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει «εθνοκάθαρση».

Με την αρχική αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης να είναι χαώδης, όπως δήλωσαν οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού αφίξεων, το Μπανγκλαντές έχει επαινεθεί για τη βελτίωση στην οργάνωση που έχει σημειώσει.

«Πιστεύω ότι όλοι έχουν εκπλαγεί από την κυβέρνηση του Μπανγκλαντές», δήλωσε ο Καρίμ Ελγκουίντι, ανώτερο στέλεχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος στο Κοξ Μπαζάρ, επισημαίνοντας ότι «προχωρά με γρήγορες διαδικασίες τα πάντα», έχει προσφέρει τη στήριξη της αστυνομίας και βοήθησε με τις καθυστερήσεις που υπήρξαν στα τελωνεία.

Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις στον συντονισμό διότι δεν έχει διοριστεί προσωπικό και οργανώσεις σε συγκεκριμένους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Το Μπανγκλαντές ελπίζει να δημιουργήσει χώρο για να διαμείνουν οι νέοι πρόσφυγες με την ανέγερση ενός νέου καταυλισμού 8 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην περιοχή Ουχία του Κοξ Μπαζάρ. Ωστόσο ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι μεγάλο μέρος αυτής της περιοχής δεν είναι κατάλληλο, διότι δεν έχει τρεχούμενο νερό, υγειονομικές εγκαταστάσεις και δρόμοι, όμως πολλοί πρόσφυγες έχουν ήδη στήσει σκηνές εκεί.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters