Συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος διέπραξαν σχεδόν 19.000 δολοφονίες στο Μεξικό το 2017, την πιο πολυαίμακτη χρονιά της τελευταίας 20ετίας στη χώρα, αποκαλύπτει μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη η μεξικανική ΜΚΟ Semáforo Delictivo.

Βασιζόμενη στους επίσημους αριθμούς, η οργάνωση υπολόγισε ότι το 75% από τις 25.339 ανθρωποκτονίες που διαπράχθηκαν την περασμένη χρονιά -δηλαδή 18.989 φόνοι- ήταν εκτελέσεις που έγιναν από τις συμμορίες.

Αυτός ο αριθμός σηματοδοτεί μια αύξηση κατά 55% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

«Αυτό που καταγράφαμε στο παρελθόν σε ετήσια βάση, σήμερα το ζούμε κάθε μήνα» κατήγγειλε ο Σαντιάγο Ροέλ, διευθυντής της Semáforo Delictivo, υπενθυμίζοντας πως το 2006 ο ετήσιος αριθμός των δολοφονιών δεν ξεπέρασε τις 2.100.

Από τις συνολικά 32 Πολιτείες του Μεξικού, στις 26 καταγράφηκε αύξηση των ανθρωποκτονιών το 2017.

Στην Πολιτεία Ναγιαρίτ (κεντρικά) σημειώθηκε η πιο μεγάλη αύξηση των ανθρωποκτονιών, που έφθασε το 554% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος.

Αλλά και στις Πολιτείες Μπάχα Καλιφόρνια Σουρ (βορειοδυτικά) και Κιντάνα Ρου (ανατολικά), όπου βρίσκονται τα θέρετρα Λος Κάμπος και Κανκούν, στα οποία συρρέουν κάθε χρόνο εκατομμύρια Βορειοαμερικανοί και Ευρωπαίοι τουρίστες, σημειώθηκε τεράστια αύξηση των φόνων, αντίστοιχα 192% και 118%.

Σε εθνικό επίπεδο, ο δείκτης των ανθρωποκτονιών ανά 100.000 κατοίκους έφθασε τις 21 το 2017, αλλά οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι σε 14 τοποθεσίες στο Μεξικό ο δείκτης ξεπέρασε τις 100, ιδίως στην παραθαλάσσια πόλη Ακαπούλκο (νότια) και στο Λος Κάμπος (βορειοδυτικά).

Η ΜΚΟ θεωρεί πως οι αριθμοί αυτοί αποτυπώνουν την «απόλυτη αποτυχία» της πολιτικής της κυβέρνησης του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο ως προς τη δημόσια ασφάλεια. Ο Πένια Νιέτο συνέχισε τη στρατηγική που έθεσε σε εφαρμογή ο προκάτοχός του Φελίπε Καλδερόν, ο οποίος διέταξε το 2006 να αναπτυχθεί ο στρατός στο εσωτερικό της χώρας για να διεξαγάγει τον λεγόμενο πόλεμο εναντίον των καρτέλ των ναρκωτικών.

Η εμπλοκή των μεξικανικών ενόπλων δυνάμεων είχε μεν αποτέλεσμα τη σύλληψη ή την εξόντωση πολλών από τα αφεντικά των καρτέλ των ναρκωτικών, αλλά είχε επίσης συνέπεια να κατακερματιστούν οι συμμορίες και να ξεσπάσουν συγκρούσεις ανάμεσά τους για επιρροή, σημειώνουν ειδικοί.