Συνεχής είναι η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας, οι αρχές της οποίας έδιωξαν από τη χώρα την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας και διέλυσαν διαδήλωση Τούρκων το βράδυ του Σαββάτου κοντά στο τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ, κάνοντας χρήση αντλιών νερού.
Την Κυριακή, ένα ακόμα χτύπημα ήρθε για την γείτονα χώρα, κι αυτή τη φορά από τις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα,η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να προχωρήσει στο «πάγωμα» της χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ) προς την Τουρκία.
Όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν «η συγκεκριμένη χώρα κινείται μακριά από την Ευρώπη». Την ίδια ώρα, έρχεται και η Δανία να συμπληρώσει το παζλ. Ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν πρότεινε την Κυριακή να αναβληθεί μια προγραμματισμένη γι’ αυτόν τον μήνα επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, εξαιτίας της διπλωματικής διένεξης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία.
«Με τις σημερινές τουρκικές επιθέσεις κατά της Ολλανδίας, η συνάντηση δεν μπορεί να διαχωριστεί από αυτές. Γι’ αυτό πρότεινα στον Τούρκο συνάδελφό μου την αναβολή της συνάντησης», ανέφερε ο Ράσμουσεν σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τον Τύπο.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ απείλησε με «σκληρά αντίποινα».
«Έχουμε διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση με τον πιο έντονο τρόπο και έχει μεταφερθεί στις ολλανδικές αρχές ότι θα υπάρξουν αντίποινα με τους πιο σκληρούς τρόπους. Θα απαντήσουμε αναλόγως σε αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά» ανέφερε.
Ολλανδία: Θέλουμε αποκλιμάκωση, αλλά δεν εκβιαζόμαστε
Από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του για αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, σημειώνοντας πάντως πως «αν κλιμακώσουν, θα πρέπει αν απαντήσουμε».
«Ουδέποτε είχα τέτοια εμπειρία μέχρι τώρα, αλλά θέλουμε να είμαστε η πιο συνετή πλευρά» ανέφερε ο Ρούτε. «Αν κλιμακώσουν θα πρέπει να απαντήσουμε, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκλιμακώσουμε» πρόσθεσε. Πρόσθεσε πάντως ότι «η Ολλανδία δεν θα επιτρέψει να εκβιαστεί».
Την ίδια ώρα το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως οι τουρκικές αρχές είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια των Ολλανδών διπλωματών στην Τουρκία.
Κρίση Ολλανδίας-Τουρκίας σημειώνεται παραμονές των ολλανδικών βουλευτικών εκλογών
Η κρίση Ολλανδίας-Τουρκίας σημειώνεται παραμονές των ολλανδικών βουλευτικών εκλογών της Η κρίση Ολλανδίας-Τουρκίας σημειώνεται παραμονές των ολλανδικών βουλευτικών εκλογών της Τετάρτης Τετάρτης, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν οι μετανάστες και το ισλάμ. Το ακροδεξιό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς που χαιρέτησε την απαγόρευση εμφανίζεται να κερδίζει τη δεύτερη θέση.
Η προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας στο εξωτερικό, έχει προκαλέσει εντάσεις πρώτα με τη Γερμανία, καθώς πολλές γερμανικές πόλεις ακύρωσαν με διάφορες προφάσεις πολλές εκδηλώσεις.
Να πέσουν οι τόνοι, καλεί το Παρίσι
Η Γαλλία κάλεσε την Τουρκία και τα κράτη μέλη της ΕΕ να κατευνάσουν τις εντάσεις και δήλωσε πως δεν είχε λόγο να απαγορεύσει μια συνάντηση στο έδαφός της του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με μια τοπική τουρκική ένωση.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απευθύνθηκε την Κυριακή σε δημόσια συγκέντρωση στην ανατολική ΓαλλίαΟ Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απευθύνθηκε την Κυριακή σε δημόσια συγκέντρωση στην ανατολική Γαλλία, μια ημέρα αφότου η Ολλανδία απαγόρευσε την προσγείωση του αεροπλάνου του στο πλαίσιο της διένεξης αναφορικά με την πολιτική εκστρατεία που διεξάγει η Άγκυρα μεταξύ των τούρκων μεταναστών.
«Αφού δεν υπάρχει αποδεδειγμένη απειλή για τη δημόσια τάξη, δεν υπήρχε λόγος να απαγορευθεί η συνάντηση, ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Η Γαλλία απευθύνει έκκληση για αποκλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στην Τουρκία και αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Καλεί επίσης τις τουρκικές αρχές να αποφεύγουν τις υπερβολές και τις προκλήσεις», πρόσθεσε το υπουργείο.Ο Τσαβούσογλου εκφώνησε σήμερα ομιλία στο Μετς, στη βορειοανατολική Γαλλία.Η συγκέντρωση στο Μετς αφορά την «ελευθερία του συνέρχεσθαι», υπογράμμισε σχετικά ο Γάλλοςυπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό.
Ερντογάν: Να επιβάλουν κυρώσεις στην Ολλανδία
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την Κυριακή τους διεθνείς οργανισμούς να επιβάλουν κυρώσεις στην Ολλανδία, καθώς συνεχίζει να υποβόσκει η διπλωματική διένεξη αναφορικά με την πολιτική εκστρατεία που θέλει να διεξαγάγει η Άγκυρα μεταξύ των Τούρκων μεταναστών στην Ευρώπη.
Μιλώντας σε εκδήλωση στην επαρχία Κοτζάελι, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Ολλανδία ενεργεί σαν «μπανανία» και επέκρινε τις ευρωπαϊκές χώρες επειδή δεν επέκριναν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η Ολλανδία τούρκους υπουργούς.
Σόιμπλε: Η διαμάχη με την Τουρκία καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την οικονομική βοήθεια
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το βράδυ της Κυριακής. Όπως ανέφερε, είναι δύσκολη η συνέχιση της συνεργασίας με την Τουρκία στο θέμα της οικονομικής βοήθειας εξαιτίας της διαμάχης για την καμπάνια Τούρκων υπουργών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σύλληψη του Τουρκο-γερμανού δημοσιογράφου στην Τουρκία.
«Υπό τις συνθήκες αυτές είναι φυσικά εξαιρετικά δύσκολο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε επί του θέματος αυτού», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο δίκτυο ZDF. «Δεν θέλουμε να το κλιμακώσουμε, όλοι στη γερμανική κυβέρνηση είναι σύμφωνοι, αυτό που θέλουμε είναι η Τουρκία να επιστρέψει στη λογική».
Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης