Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Βρετανία, όπου το ζήτημα της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. εξελίσσεται σε πολιτικό θρίλερ, με αφορμή επίμαχη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Η εν λόγω απόφαση πυροδότησε την άμεση αντίδραση της Downing Street, με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να ανακοινώνει το μεσημέρι της Δευτέρας ότι αποσύρει την κρίσιμη ψηφοφορία που επρόκειτο να διεξαχθεί στο κοινοβούλιο για την έγκριση ή μη της συμφωνίας της για το Brexit.
Πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι οι εξελίξεις στο Λονδίνο ενδεχομένως να οδηγήσουν ακόμη και σε νέο δημοψήφισμαΗ ψηφοφορία επρόκειτο να γίνει αύριο. Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στις επόμενες κινήσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού, με τους πολιτικούς αναλυτές να επικεντρώνουν στο τι μέλλει γενέσθαι στο εξής.
«Δύο πηγές από το υπουργικό συμβούλιο μου είπαν ότι η ψηφοφορία αποσύρεται – δεν έχει, επαναλαμβάνω δεν έχει, ακόμα επιβεβαιωθεί επισήμως» ανέφερε η Λόρα Κούενσμπεργκ σε ανάρτησή της στο Twitter.
Πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι οι εξελίξεις στο Λονδίνο ενδεχομένως να οδηγήσουν ακόμη και σε νέο δημοψήφισμα.
Προηγουμένως, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ διεμήνυσε πως η χώρα του δεν προτίθεται να παραμείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
«Δεν θέλουμε να παραμείνουμε στην Ε.Ε. Ψηφίσαμε πολύ καθαρά – 17,4 εκατομμύρια άνθρωποι έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι θέλουμε να φύγουμε από την Ε.Ε. και αυτό σημαίνει επίσης ότι φεύγουμε από τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Όπως και να έχει λοιπόν, αυτή η υπόθεση δεν αλλάζει ούτε την ψήφο στο δημοψήφισμα ούτε την ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης να διασφαλίσει ότι φεύγουμε στις 29 Μαρτίου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Απάντηση από την Κομισιόν: «Δεν επαναδιαπραγματευόμαστε»
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα διαπραγματευθεί εκ νέου τη συμφωνία για το Brexit στην οποία κατέληξε με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.
«Έχουμε μια συμφωνία στο τραπέζι» δήλωσε σε δημοσιογράφους εκπρόσωπος της Κομισιόν, θυμίζοντας μια θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Δεν θα επαναδιαπραγματευθούμε» πρόσθεσε.
Το μπλοκ είναι έτοιμο για «όλα τα σενάρια», επεσήμανε η εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας ότι ο Γιούνκερ μίλησε χθες τηλεφωνικά με τη Μέι.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
Το Δικαστήριο της Ε.Ε. αποφάνθηκε σήμερα ότι η βρετανική κυβέρνηση μπορεί μονομερώς να ανατρέψει την απόφασή της για έξοδο από το μπλοκ χωρίς να συμβουλευτεί τις άλλες χώρες-μέλη, προσφέροντας μια νίκη στους Βρετανούς που είναι αντίθετοι στο Brexit.
Με μια επείγουσα απόφασή του, η οποία εκδόθηκε μόλις μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία του βρετανικού κοινοβουλίου για τη συμφωνία για το Brexit ανάμεσα στην Ε.Ε. και την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι που συνήφθη τον Νοέμβριο έπειτα από διαπραγματεύσεις 17 μηνών, το Δικαστήριο της Ε.Ε. έκρινε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ελεύθερο να ανακαλέσει μονομερώς τη γνωστοποίηση για την πρόθεσή του να αποσυρθεί από την Ε.Ε.».
Η σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. ευθυγραμμίζεται με τη γνωμοδότηση που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα νομικού συμβούλου του δικαστηρίου, ο οποίος απεφάνθη ότι η Βρετανία θα μπορούσε απλώς να σταματήσει την αποχώρησή της χωρίς να χρειάζεται την έγκριση των άλλων χωρών- μελών, ενισχύοντας τις ελπίδες αυτών που θέλουν να σταματήσει η διαδικασία.
«Μια τέτοια ανάκληση, η οποία θα αποφασιστεί σε σεβασμό των δικών της συνταγματικών κανόνων, θα έχει ως αποτέλεσμα να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ένωση με αμετάβλητους όρους όσον αφορά στο καθεστώς του κράτους-μέλους» προστίθεται.
Η προσφυγή στο Δικαστήριο της Ε.Ε., το οποίο εδρεύει στο Λουξεμβούργο, είχε γίνει από τη σκωτσέζικη Δικαιοσύνη.
Όπως διευκρινίζει το δικαστήριο στην απόφασή του, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να απαρνηθεί μονομερώς το Brexit, «εφόσον μια συμφωνία αποχώρησης (…) δεν έχει τεθεί σε ισχύ ή ελλείψει μιας τέτοιας συμφωνίας, όσο η διορία των δύο ετών από τη γνωστοποίηση της πρόθεσης αποχώρησης από την Ε.Ε., που έχει ενδεχομένως παραταθεί, δεν έχει εκπνεύσει», δηλαδή έως τις 29 Μαρτίου του 2019, που είναι η προβλεπόμενη ημερομηνία αποχώρησης των Βρετανών.
Μια τέτοια ανάκληση «θα πρέπει να αποφασιστεί έπειτα από μια δημοκρατική διαδικασία με σεβασμό των συνταγματικών κανόνων» του Ηνωμένου Βασιλείου, προσθέτει το δικαστήριο.
Η απόφαση αυτή μπορεί να ενθαρρύνει τους Βρετανούς που εξακολουθούν να ελπίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να απαρνηθεί την έξοδό του από την Ε.Ε.
Το ερώτημα αυτό για την ανάκληση της απόφασης για το Brexit τέθηκε στο Δικαστήριο της Ε.Ε. στο πλαίσιο μιας προσφυγής Σκωτσέζων αιρετών αξιωματούχων, οι οποίοι κρίνουν ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να αναστρέψει τη διαδικασία που είναι γνωστή ως ενεργοποίηση του «άρθρου 50».
Αυτό το άρθρο της συνθήκης της Ε.Ε. επιτρέπει σε ένα κράτος-μέλος να γνωστοποιήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι επιθυμεί να εγκαταλείψει την Ε.Ε. και είναι επίσης αυτό που ορίζει τα στάδια μιας τέτοιας διαδικασίας.
Εννέα μήνες μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, με το οποίο αποφασίστηκε το Brexit, και για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο ενεργοποίησε το άρθρο 50 της συνθήκης της Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου του 2017, εκκινώντας επισήμως τη διαδικασία προετοιμασίας της εξόδου σε δύο χρόνια.
Διαβάστε επίσης: