Ποιο είναι άραγε το πρώτο άτομο το οποίο προσβλήθηκε από τον Covid-19 στη Γαλλία; Ένας στρατιωτικός, ένας πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών ή μια αεροσυνοδός; Η γαλλική εφημερίδα Le Monde κατάφερε να διεισδύσει στα αρχεία της ειδικής επιδημιολογικής έρευνας που διεξαχθεί προκειμένου να εντοπιστεί και να καταγραφεί πλήρως η αλυσίδα επιμόλυνσης από τον ιό στον νομό Oise βόρεια του Παρισιού οπού και εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα.

Στις 31 Ιανουαρίου ένα Airbus A340 της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας απογειώνεται από το αεροδρόμιο της Γιουχάν στην Κίνα. Η αποστολή του είναι η εξής. Επαναπατρισμός Γάλλων πολιτών που ζουν στη Γιουχάν που εκείνη την ημέρα, την τελευταία δηλαδή του Ιανουαρίου, και επίσημα κηρύσσεται ως επίκεντρο της επιδημίας Covid-19 με αποτέλεσμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να κηρύξει με τη σειρά του για πρώτη φορά διεθνή συναγερμό. Αυτή την πρώτη μεταφορά Γάλλων πολιτών από τη Γιουχάν αναλαμβάνουν οι γαλλικές στρατιωτικές υπηρεσίες. Τις υπόλοιπες αποστολές για τον επαναπατρισμό Γάλλων από την Κίνα εφεξής θα την αναλάβουν πολιτικές υπηρεσίες.

Εντός του Airbus A340 βρίσκονται 193 πολίτες. Πρόκειται για Γάλλους που εργάζονται στη Γιουχάν, αλλά και ορισμένοι περίεργοι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι εργάζονται στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων στο περίφημο κτήριο της Quait’ Oriosi που δεν είναι από το υπουργείο εξωτερικών της γαλλικής δημοκρατίας. Αυτοί οι πολίτες συνοδεύονται από 18 μέλη του πληρώματος εκ των οποίων οι 14 ανήκουν στη Σμηναρχία Esterel. Πρόκειται για άτομα πολύ καλά εκπαιδευμένα σε επικίνδυνες και «ευαίσθητες» αποστολές. Η υπόλοιπη ομάδα του πληρώματος αποτελείται από τρεις στρατιωτικούς γιατρούς και έναν μηχανικό παντός καιρού.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιβατών, και τα 18 μέλη του πληρώματος φορούν τη γνωστή διαφανή μπλούζα προστασίας πάνω από τη στολή, ειδικά γάντια, γυαλιά προστασίας plexiglass και μάσκα προστασίας τύπου FFP2. Η ομάδα αυτή εδρεύει στη βάση του Creil στο νομό Oise στα βόρεια του Παρισιού. Η στρατιωτική αυτή βάση διαθέτει προχωρημένα συστήματα ασφαλείας και είναι γνωστή ως «αεροπορική βάση 110». Βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα από το μεγάλο αεροδρόμιο του Roissy. Σε αυτή τη βάση εδρεύει και η διεύθυνση της στρατιωτικής αντικατασκοπείας η πολύ γνωστή μεν, αλλά και πολύ «μυστική», DRM. Μιλάμε για τον πυρήνα των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών.

Το άτομο το οποίο άθελά του διέσπειρε τον κορωνοϊό σε αυτόν τον νομό οπού κατοικούν 825 χιλιάδες πολίτες βρισκόταν μέσα σε αυτό το Airbus A340. Για κάποιο λόγο παρά τα συστήματα ασφαλείας και τα μέτρα προστασίας συνέβη το μεγάλο λάθος και ο ιός ξέφυγε από τον γαλλικό στρατό και από τις μυστικές του υπηρεσίες και βεβαίως από τις αρχές δημόσιας υγείας της Γαλλίας. Αυτή είναι η πρώτη θεωρία, διότι υπάρχει και η δεύτερη. Αυτό το κρούσμα μηδέν μολύνθηκε σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα και κάπου αλλού και όχι βεβαίως σε αυτήν την αποστολή. Έτσι αρχίζει η δημοσιογραφική έρευνα για την καταγραφή αυτού του πρώτου επιδημιολογικού επεισοδίου το οποίο καταγράφεται στις 25 Φεβρουάριου, 25 μέρες αργότερα δηλαδή, όταν ακόμη η Γαλλία δεν ξέρει τι την περιμένει.

Να ξαναγυρίσουμε στην Παρασκευή 31 Ιανουαρίου. Περίπου το μεσημέρι το  Airbus A340 από τη Γιουχάν δεν προσγειώνεται στη στρατιωτική βάση του Creil, αλλά στη στρατιωτική βάση του Istres. Η ομάδα των 193 επαναπατριζόμενων αποβιβάζεται του αεροσκάφους μισοζαλισμένη μετά από 12 ώρες πτήσης. Οι στρατιωτικοί γιατροί ζήτησαν από τους επιβάτες να πλύνουν καλά τα χέρια τους και να βάλουν μια νέα καθαρή μάσκα. Οι γιατροί μέτρησαν τη θερμοκρασία των 193 πολιτών συμπληρώνοντας και ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε τον καθένα επιβάτη προσωπικά με ερωτήματα για την υγεία του καθώς και για πιθανά συμπτώματα. Δύο εκ των επιβατών είχαν ολοφάνερο συμπτώματα καταρροής και είχαν πολύ ελαφρύ πυρετό (δέκατα). Κατά την επιβίβαση στη Γιουχάν παραλίγο μάλιστα να τους αφήσουν πίσω αυτούς τους δύο επιβάτες και εξαρχής τους είχαν απομονωμένους σε καθίσματα στην ουρά του αεροσκάφους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Αυτό το Airbus έκανε ένα αλέ-ρετούρ χωρίς ενδιάμεσο σταθμό, επιμένουν οι πηγές στο γαλλικό υπουργείο άμυνας. Από την πρώτη στιγμή που οι επιβάτες του έφτασαν στη στρατιωτική βάση του Istres, τέθηκαν σε καθεστώς καραντίνας σε παρακείμενη κατασκήνωση διακοπών. Όσον αφορά το στρατιωτικό προσωπικό-πλήρωμα του αεροσκάφους μεταφέρθηκαν σε μια μεγάλη σκηνή οπού εκεί ο υπουργός υγείας, πλαισιωμένος από τους συμβούλους του, τους βγάζει ένα λογύδριο. «Δεν είναι ώρα για πανικούς», είπε ο υπουργός, ο οποίος δεν αναφέρθηκε καν σε ενδεχόμενη απειλή από τον κορωνοϊό.

Το μυστικό της στρατιωτικής βάσης του Creil

Για τους επαναπατριζόμενους από τη Γιουχάν, αυτούς τους 193, οι κανόνες του υπουργείου άμυνας είναι αυστηρότατοι. Θα πρέπει να ζήσουν για δύο εβδομάδες σε απόλυτη απομόνωση, φορώντας μια μάσκα. Θα ελεγχθούν όλοι εξονυχιστικά και όχι μια αλλά δύο και τρεις φορές. Τα τεστ, όλα τα τεστ, βγήκαν αρνητικά. Όμως, ενώ οι κανόνες ήταν αυστηρότατοι για τους επιβάτες αυτής της πτήσης, η διαδικασία που ακολουθήθηκε για το πλήρωμα (στρατιωτικοί) δεν ήταν η ίδια. Από τη στρατιωτική βάση που προσγειώθηκαν μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο Roissy, οπού τα αεροσκάφη με την ένδειξη «γαλλική δημοκρατία» συνήθως προσγειώνονται. Τα 18 μέλη του πληρώματος δεν περνάνε από τη στρατιωτική βάση τους που βρίσκεται στα 40 χλμ. μακρύτερα. Από το αεροδρόμιο του Roissy το καθένα από τα 18 μέλη του πληρώματος γυρίζει στο σπίτι του χωρίς άλλον έλεγχο και χωρίς να περάσει έστω και για να αλλάξει τα ρούχα του από τις εγκαταστάσεις της στρατιωτικής μονάδας του.

Την εξέλιξη αυτή την επιβεβαιώνει μετά από λίγες μέρες και το γαλλικό υπουργείο άμυνας. Για αυτούς τους άντρες και τις γυναίκες οι οποίοι είναι νέοι και αθλητικοί τύποι, πολύ συχνά μάλιστα είναι και οι ίδιοι πιλότοι οι οποίοι έχουν συνηθίσει να διεισδύουν στις εχθρικές γραμμές και να διασώζουν συμπολεμιστές τους σε δύσκολες πολεμικές καταστάσεις, ξέρουν ότι πρέπει να υπακούν σε ένα πρωτόκολλο ελέγχου. Γνωρίζουν δηλαδή τους κανόνες που πρέπει να τηρήσουν μετά από μια τέτοια αποστολή που σημαίνει απομόνωση στην κατοικία τους, κοινωνική αποστασιοποίηση, συστηματική λήψη της θερμοκρασίας τους κλπ.

Το υπουργείο άμυνας δηλώνει πως όλα αυτά συνέβησαν αλλά στην πραγματικότητα κανείς από αυτούς τους 18 δεν ελέγχθηκε, ούτε υποχρεώθηκε να περιοριστεί στην κατοικία του, ούτε να περιοριστεί σε καθεστώς κοινωνικής αποστασιοποίησης. Όσο και αν δεν θέλει το υπουργείο άμυνας της Γαλλίας να το παραδεχτεί οι 18 αυτοί στρατιωτικοί δεν ελέγχθηκαν με τα ειδικά τεστ ώστε να καταδειχθεί αν μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό. Αυτή η πληροφορία έρχεται από κάποιον που γνωρίζει πολύ καλά τα πράγματα. Τον συνταγματάρχη Bruno Cunat, υπεύθυνο της στρατιωτικής βάσης του Creil. Πρόκειται για έμπειρο πιλότο μαχητικών αεροσκαφών. Γνωρίζει απόλυτα το βάρος κάθε λέξης που χρησιμοποιεί. «Δεν υπήρχε λόγος να τους περιορίσουμε», δηλώνει στις 2 Μαρτίου του 2020. «Δεν υπήρχε κανένα στοιχείο το οποίο να μας καταδείκνυε ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορούσαν να μεταδώσουν κάτι το επικίνδυνο». Ήταν η εποχή που οι άνθρωποι ακόμα δεν σκέπτονταν την επικινδυνότητα των ασυμπτωματικών φορέων του κορωνοϊού.

Από εδώ και πέρα αρχίζει το πανηγύρι. Στη στρατιωτική βάση του Creil εργάζονται συνολικά 60 οικογένειες, πολίτες και στρατιωτικοί, οι οποίοι διαμένουν στην πόλη του Creil των 35 χιλιάδων κατοίκων, αλλά οι περισσότεροι αξιωματικοί ζουν σε διάφορα χωριουδάκια γύρω, γύρω σε μονοκατοικίες. Τα υπόλοιπα μέλη των οικογενειών τους εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή, ενώ τα παιδιά πηγαίνουν στα σχολεία πάλι στην ίδια περιοχή. Όποιος κάνει το λογαριασμό θα καταλάβει γρήγορα το πώς ήταν δυνατόν να εξαπλωθεί ο ιός καταρχήν σε αυτή τη μικρή πόλη και στη συνέχεια σε όλο τον νόμο.

Πρέπει κανείς να συμπληρώσει πως σε αυτή τη στρατιωτική βάση εδρεύει και ένα εξειδικευμένο κέντρο ανάλυσης ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών και ψηφιακής αποτύπωσης των πληροφοριών που προέρχονται από το διάστημα και τους δορυφόρους. Σε αυτή τη βάση αναλύεται και ένας μεγάλος όγκος στρατιωτικών πληροφοριών που προέρχονται από τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους της Γαλλίας. Επί της ουσίας πρόκειται για μια κατάσταση οπού λειτουργεί το κράτος μέσα στο κράτος. Αυτή είναι η στρατιωτική βάση του Creil. Σε αυτή τη βάση ο στρατός έχει δικαίωμα να προβεί σε οποιαδήποτε τεχνική ή κατασκευαστική εργασία χωρίς να ρωτήσει κανέναν και χωρίς να επιβάλει κανένα αίτημα στις πολιτικές αρχές.

Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου κανείς δεν ασθένησε. Δεν υπήρχε κανένα σύμπτωμα, τουλάχιστον στο στρατιωτικό περιβάλλον της βάσης. Την ίδια όμως ώρα δύο κάτοικοι της Oise εντοπίζονται με τον κορωνοϊό. Οι παθολόγοι της περιοχής διέγνωσαν γρίπη, δίνοντας άδεια και στα δύο περιστατικά ώστε να απέχουν της εργασίας τους. Ο ένας είναι καθηγητής τεχνολογίας σε ένα παρακείμενο τεχνικό λύκειο. Διδάσκει σε τέσσερις διαφορετικές τάξεις. Είναι 60 ετών και βρίσκεται κοντά στη σύνταξη. Κανείς δεν ανησυχεί για τα συμπτώματά του. Καθηγητές και μαθητές του σχολείου ετοιμάζονται για τις χειμερινές διακοπές τους χωρίς να ξέρουν τι τους περιμένει. Λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα ένας άλλος κάτοικος της περιοχής πέφτει και αυτός στο κρεβάτι με γρίπη. Είναι 55 ετών. Όλος ο κόσμος ξέρει ότι δουλεύει στη βάση του Creil.

Στις 16 Φεβρουαρίου αυτός ο ασθενής δεν μπορεί πια να αναπνεύσει. Πρωί, πρωί η γυναίκα του καλεί το ασθενοφόρο που τον μεταφέρει στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Νοσηλεύεται σε κρεβάτι στην Ενδοκρινολογία σε ένα δωμάτιο μαζί με έναν άλλο άρρωστο. Το νοσοκομείο αυτό, αν και το μεγαλύτερο της περιοχής, δεν διαθέτει τμήμα Πνευμονολογίας. Το νοσηλευτικό προσωπικό δεν είχε λάβει καμία απολύτως προφύλαξη. Μόλις την προηγούμενη μέρα η Γαλλία ανακοίνωνε τον πρώτο νεκρό από τον Covid-19. Ήταν ένας Κινέζος τουρίστας 80 ετών. Έτσι άρχισε το κακό.

Να ξαναγυρίσουμε λίγο στην περίφημη αποστολή επαναπατρισμού της 31ης Ιανουαρίου του 2020 με ένα στρατιωτικό αεροσκάφος που απογειώθηκε από την πόλη Γιουχάν της Κίνας και προσγειώθηκε σε μια στρατιωτική βάση στη Γαλλία. Θα θυμάστε ότι σε αυτή την αποστολή μεταξύ αυτών των 193 επιβατών εντοπίστηκαν δύο άτομα με μικροσυμπτώματα γρίπης, δηλαδή ελαφρά καταρροή και δέκατα. Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα ένας εκ των δύο αυτών διατηρούσε επαφές και μάλιστα συχνές, με μια φίλη η οποία εργαζόταν στη στρατιωτική βάση του Creil.

Όλα αυτά βεβαίως αποκαλύπτονται εκ των υστέρων και μετά από μια τρίμηνη περίπου προσπάθεια ιχνηλάτησης όλων των επαφών αυτών των ατόμων και ύποπτων κρουσμάτων που βρέθηκαν ταυτόχρονα ή κατά περιόδους μαζί είτε στο στρατιωτικό αεροσκάφος Airbus, είτε στη στρατιωτική βάση του Istres, είτε στη βάση του Creil. Η ουσία είναι ότι το επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού στη Γαλλία ξεκινά από τον νομό Oise και από την ευρύτερη περιοχή στα βόρεια του Παρισιού οπού βρίσκεται η αεροπορική βάση 110 με τα εξαιρετικά συστήματα ασφαλείας και την αιχμή του δόρατος της κυβερνοκατασκοπείας της Γαλλίας.