Σε κατάσταση πολιορκίας παραμένει ακόμα η Λιβύη, τρία 24ωρα μετά τους πρώτους βομβαρδισμούς από γαλλικά, βρετανικά και αμερικανικά αεροσκάφη στη Βεγγάζη.

Ένας από τους γιους του Λίβυου ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι, υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο της Τρίπολης, όπως ανέφεραν χθες ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης και διάφορα αραβικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Χάμις Καντάφι φέρεται να είχε τραυματιστεί το Σάββατο, όταν ένας πιλότος της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας έριξε εσκεμμένα το αεροσκάφος του στο κτιριακό συγκρότημα «Μπαμπ αλ Αζιζία», όπου εκτιμάται ότι βρίσκονται ο Καντάφι και άτομα του οικογενειακού του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ο Χάμις Καντάφι κατέληξε λόγω των εγκαυμάτων που υπέστη από την επίθεση, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Arabian Business.

Το βράδυ της Κυριακής, οι δυνάμεις που συμμετέχουν στην επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» έπληξαν δύο εγκαταστάσεις με ραντάρ της λιβυκής αεράμυνας, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι, στα ανατολικά της χώρας, κοντά στην πόλη της Βεγγάζης, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα.

Χθες πραγματοποιήθηκαν επίσης βομβαρδισμοί σε βάση του πολεμικού ναυτικού, που βρίσκεται 10 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, που είδαν τις φλόγες να υψώνονται στον χώρο της βάσης. Η ναυτική Βάση της Μπουσέτα χτυπήθηκε λίγο μετά τις 19:00, σύμφωνα με πολλούς μάρτυρες.

Από το Σάββατο, η εχθρική Συμμαχία έκανε αεροπορικές επιδρομές και έριξε πυραύλους στην Τρίπολη, τη Ζουάρα, τη Μισράτα (δυτικά), τη Σύρτη και τη Σέμπχα, βάζοντας κυρίως ως στόχο τους αερολιμένες, δήλωσε ο Μούσα Ιμπραήμ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Bομβαρδισμοί στην Τρίπολη

Το διοικητικό κτήριο στο σύμπλεγμα κατοικιών του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι στην Τρίπολη, που αποτελούσε κέντρο «διοίκησης και ελέγχου» των κυβερνητικών, καταστράφηκε από τις επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της συμμαχίας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Στο πλαίσιο της απόφασης 1973, συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε σε στόχους που αποτελούν άμεση απειλή για τον λιβυκό λαό και που εμποδίζουν την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού» είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Το κτήριο, που βρισκόταν περίπου 50 μέτρα από τη σκηνή όπου ο Καντάφι συνήθιζε να δέχεται τους επίσημους προσκεκλημένους του, καταστράφηκε ολοσχερώς από έναν πύραυλο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του λιβυκού καθεστώτος, Μούσα Ιμπραχίμ, στους ξένους δημοσιογράφους που μεταφέρθηκαν στο σημείο.

Βομβαρδισμός βάσης του πολεμικού ναυτικού

Μια βάση του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης, που βρίσκεται 10 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, χτυπήθηκε από βομβαρδισμούς χθες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που είδαν τις φλόγες να υψώνονται στο χώρο της βάσης.

Η λιβυκή κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε απόψε ότι η διεθνής Συμμαχία βομβάρδισε την Τρίπολη.

Δείτε το video…

Δεύτερη νύχτα βομβαρδισμών

«Για δεύτερη φορά το Ηνωμένο Βασίλειο, προέβη στην εκτόξευση κατευθυνόμενων πυραύλων ”Τομάχοουκ” κατά επίγειων στόχων, από ένα υποβρύχιο τύπου Τραφάλγκαρ, στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της εκτέλεσης του σχεδίου των συμμαχικών δυνάμεων να επιβάλλουν το ψήφισμα του Ο.Η.Ε.» αναφέρεται σε ηλεκτρονικά ταχυδρομημένη ανακοίνωση που υπογράφει ο αρχιστράτηγος Τζον Λόριμερ.

«Εμείς και οι σύμμαχοί μας από τα άλλα κράτη συνεχίζουμε τις επιχειρήσεις, για να εφαρμοστεί το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.» τονίζεται, επίσης, στην ίδια ανακοίνωση.

Οι Βρετανοί ήδη από το βράδυ του Σαββάτου συμμετέχουν στις επιχειρήσεις με αεροσκάφη τύπου «Τορνάντο» που μεταφέρουν πυραύλους «Στορμσάντοου». Μετέχουν επίσης υποβρύχια τύπου «Τραφάλγκαρ» εξοπλισμένα με πυραύλους «Τομάχοουκ», ενώ στην περιοχή επιχειρούν κατασκοπευτικά αεροσκάφη της «RAF» καθώς και δύο φρεγάτες, η «Κάμπερλαντ» και «Γουεστμίνστερ».

Η περιορισμένη συμμετοχή των Η.Π.Α. περιορίζεται σε τρία υποβρύχια εξοπλισμένα με πυραύλους «Τομάχοουκ», ενώ υποστηρίζουν τις γαλλοβρετανικές επιχειρήσεις με ηλεκτρονικά μέσα εντοπισμού στόχων, μέσα ηλεκτρονικού πολέμου και παροχής πληροφοριών.

Ο Μουαμάρ Καντάφι απάντησε με απειλές κατά πάντων, χαρακτηρίζοντας την επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» ως σταυροφορία των χριστιανικών δυνάμεων κατά του Ισλάμ. Ανέφερε, επίσης, πως θα εξοπλίσει τους πολίτες, για να αντιμετωπίσουν την επίθεση, ενώ προειδοποίησε για κτυπήματα κατά όλων των χωρών στη Μεσόγειο οι οποίες συμμετέχουν σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές της Γαλλίας και της Βρετανίας, οι γαλλικές δυνάμεις επιχειρούν με τουλάχιστον 20 αεροσκάφη τύπου Rafale και Mirage, τα οποία πραγματοποιούν από το μεσημέρι του Σαββάτου επιδρομές και προσβολές στόχων με ορμητήριο τη βάση Σολενζαρά στην Κορσική. Παράλληλα, στη δραστηριότητα αυτή συμμετέχει ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης καθώς και ιπτάμενα τάνκερ ανεφοδιασμού με καύσιμα των γαλλικών μαχητικών. Στον κόλπο της Σύρτης σπεύδει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ», το οποίο αναμένεται να λάβει μέρος στις επιχειρήσεις από τη Δευτέρα με τα 15 αεροσκάφη που μεταφέρει .

Σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας είναι οι γαλλικές βάσεις στη Μασσαλία και το Ίστρ.

Χάρτης που απεικονίζει τις αεροπορικές βάσεις του ΝΑΤΟ σε Γαλλία, Ιταλία, Κορσική και Κύπρο

Χάρτης που δείχνει τον έλεγχο των πόλεων από τις δυνάμεις καθεστωτικών-
αντικαθεστωτικών πριν από την έναρξη των αεροπορικών επιθέσεων. Με πράσινο: από δυνάμεις του Gaddafi, με μπλε: από αντικαθεστωτικούς και με πορτοκαλί: μαίνονται οι συγκρούσεις.

Θύματα

Η κυβερνητική πλευρά στη Λιβύη ανακοίνωσε πως από τους νυκτερινούς βομβαρδισμούς καταμετρήθηκαν 64 νεκροί και πάνω από 150 τραυματίες, σύμφωνα με πήγες των υπηρεσιών υγείας της Λιβύης. Τα επιτελεία της Γαλλίας και της Βρετανίας καθώς και των Η.Π.Α. δεν έχουν ακόμη αναφέρει τις δικές τους εκτιμήσεις μετά το πρώτο μαζικό κτύπημα.

Στόχοι

Στην πρώτη φάση της επιχείρησης επιλέχτηκαν 20 επίγειοι στόχοι στο έδαφος της Λιβύης που δέχτηκαν και τους 112 πυραύλους «Τομάχοουκ» που εκτοξεύτηκαν από αμερικανικά και βρετανικά υποβρύχια και πλοία επιφανείας. Πέρα από τις γενικές αναφορές, τα δυτικά επιτελεία δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει επίσημα τον απολογισμό τους για την αποτελεσματικότητα του πρώτου κύματος επιθέσεων. Κατά τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι 20 αυτοί στόχοι αφορούσαν σε θέσεις αεράμυνας του Μουαμάρ Καντάφι.

Διαβάστε επίσης: Ώρα μηδέν για τη Λιβύη