Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις πραγματοποίησαν την Παρασκευή το Πακιστάν και η Κίνα στην επαρχία Πουντζάμπ. Σε μια από αυτές, επιθετικά ελικόπτερα προσεγγίζουν ένα στρατόπεδο ενόπλων όπου κατασκευάζονται βόμβες, με σκοπό την κατάληψή του από μικτή στρατιωτική δύναμη. Οι ασκήσεις έγιναν στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών καθώς το Πεκίνο έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία του για τις ένοπλες οργανώσεις που επιχειρούν στα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν και ευθύνονται για σειρά βομβιστικών επιθέσεων κατά αμερικανικών και όχι μόνο στόχων.

Η Κίνα θεωρεί ως βασική απειλή για την ασφάλεια στο εσωτερικό της τους Ουϊγούρους από την επαρχία Ξινγιάνγκ οι οποίοι εκπαιδεύονται σε περιοχές του βορειοδυτικού Πακιστάν. Οι αποκαλούμενοι και ως «Κινέζοι Ταλιμπαν» θεωρούνται ότι διατηρούν στενές επαφές με τους Ταλιμπάν που ελέγχουν αυτές τις περιοχές. Σε αντίθεση με τις Η.Π.Α., που διατηρούν στρατιωτικές δυνάμεις στην ασιατική χώρα, η Κίνα δεν έχει σταθερή στρατιωτική παρουσία στην ασιατική χώρα.

Χαρακτηριστική περίπτωση της στενής οικονομικής και στρατιωτικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί η έντονη φημολογία που αναπτύχθηκε μετά τον θάνατο του Osama bin Laden ότι η πακιστανική κυβέρνηση επέτρεψε σε Κινέζους αξιωματούχους να εξετάσουν τα συντρίμμια του ειδικού ελικοπτέρου, τύπου Stealth, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια της επιχειρήσης στην πόλη Αμποταμπάντ.

Η Κίνα θεωρείται ο Νο1 προμηθευτής στρατιωτικών εξοπλισμών του Πακιστάν, συνδράμοντας παράλληλα στην κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων. Οι κινεζικές επενδύσεις στην ασιατική χώρα είναι τεράστιες, με σημαντικά κεφάλαια να έχουν επενδυθεί στους τομείς του πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, την ίδια στιγμή που εκατοντάδες Επιπλέον, χιλιάδες Κινέζοι πολίτες εργάζονται ως οικονομικοί μετανάστες στο Πακιστάν.

Η στήριξη της στο Πακιστάν συνδέεται άμεσα και με την αυξανόμενη αντιπαλότητά της με την Ινδία για γεωστρατηγικούς λόγους. Ισλαμαμπάντ και Νέο Δελχί θεωρούνται παραδοσιακοί εχθροί και το Πεκίνο επιχειρεί να εκμεταλλευτεί αυτή την έχθρα προς όφελός του.

«Η τρομοκρατία είναι κάτι που αποτελεί απειλή για την Κίνα, καθώς και για άλλες χώρες του κόσμου», εξήγησε ο στρατηγός Ασφάκ Περβέζ Καγιανί, των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπαρχηγό του κινεζικού Γενικού Επιτελείου Στρατού.

«Είναι ανάγκη να μοιραστούμε την εμπειρία μας με τους Κινέζους φίλους μας», τόνισε από την πλευρά του ο στρατηγός Χου Σουσέν.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας