Στον Χουάν Μανουάελ Σάντος, πρόεδρο της Κολομβίας, απονεμήθηκε το εφετινό Νόμπελ Ειρήνης.

Η επιτροπή αιτιολόγησε το σκεπτικό για την απονομή αναφέροντας ότι ο πρόεδρος της Κολομβίας κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για ειρήνευση με τους αντάρτες της FARC.

Η ανακοίνωση της επιτροπής:

Αν και όλοι έδιναν ως φαβορί τους Έλληνες νησιώτες για τη βοήθεια που προσέφεραν στο Αιγαίο προς τους πρόσφυγες, τελικά η Επιτροπή προτίμησε τον Κολομβιανό πρόεδρο.

Το βραβείο Νόμπελ, αξίας 930.000 δολαρίων θα απονεμηθεί σε ειδική τελετή στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Το εντυπωσιακό, πάντως, είναι ότι η Επιτροπή έδωσε το Νόμπελ στον πρόεδρο της Κολομβίας αν και οι προσπάθειές του για ειρήνη έχουν πέσει στο κενό. Κι αυτό γιατί στο πρόσφατο δημοψήφισμα στην Κολομβία, οι ψηφοφόροι απέρριψαν τις συμφωνίες ειρήνης που συνήψε η κυβέρνηση Σάντος με την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), προκειμένου να τερματιστεί ο εμφύλιος που διαρκεί 52 χρόνια. Τότε ο Σάντος είχε δηλώσει: «Δεν παραδίνομαι και θα συνεχίσω να επιδιώκω την ειρήνη». Βάσει των αποτελεσμάτων το «όχι» επικράτησε με 50,22% επί του «ναι» που συγκέντρωσε 49,77%.

Tο Who is Who του Χουάν Μανουέλ Σάντος

Ο Χουάν Μανουέλ Σάντος Καλντερόν γεννήθηκε στην Μπογκοτά στις 10 Αυγούστου του 1951. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος και οικονομολόγος, πριν ασχοληθεί με την πολιτική. Ανήκει στη συντηρητική παράταξη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Εθνικής Ενότητας (Partido Social de Unidad Nacional). Είναι ένας από τους ιδρυτές και ιστορικό στέλεχος του κόμματος.

Ο Σάντος προέρχεται από μια πλούσια και πολιτική οικογένεια της Κολομβίας. Ο θείος του Εδουάρδο Σάντος ήταν ο 20ός πρόεδρος της χώρας, ενώ ένας μακρινός εξάδελφός του, ο Φρανσίσκο Σάντος Καλντερόν, ήταν πρόεδρος της χώρας το 1882.

Έχει υπηρετήσει ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, υπουργός Εμπορίου και υπουργός Οικονομικών, ενώ ανέλαβε πρόεδρος για πρώτη φορά στις 7 Αυγούστου 2010.

Το 2012 συμπεριελήφθη στη λίστα του «Time» για τα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως».

Επανεξελέγη πρόεδρος στις εκλογές του 2014.

Βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για τις αποφασιστικές προσπάθειές του να φέρει τέλος στον άνω των 50 ετών εμφύλιο πόλεμο στη χώρα, ο οποίος έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 220.000 Κολομβιανούς και τον εκτοπισμό σχεδόν έξι εκατομμυρίων ανθρώπων.

Διαβάστε επίσης:

Παρουσιάστηκαν οι ελληνικές υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016