Οι γυναίκες αποτελούν πλέον το ένα τρίτο των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στον ΟΗΕ κατακτώντας έτσι το κάποτε ανδρικό άντρο…

Παίζει άραγε ρόλο αυτή η γυναικεία κατάκτηση; Όταν η Μαντλήν Ολμπράιτ υπηρετούσε ως η μόνιμη εκπρόσωπος τα ων ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, την δεκαετία του 90, δεν υπήρχαν παρά ελάχιστες γυναίκες διπλωματικοί αντιπρόσωποι στη Νέα Υόρκη.

Σήμερα υπηρετούν 31 γυναίκες μόνιμες αντιπρόσωποι – αριθμός ρεκόρ για την ιστορία του ΟΗΕ.

Αλλά πιο σημαντικό θεωρείται πως γυναίκες καταλαμβάνουν έξι θέσεις στο τραπέζι του Συμβουλίου ασφαλείας: Από την Αργεντινή, Ιορδανία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Νιγηρία και ΗΠΑ.

Αυτό αποτελεί και ρεκόρ για το πιο αποφασιστικής σημασίας όργανο λήψης αποφάσεων του παγκόσμιου οργανισμού.

Μόλις τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες κατέκτησαν τόσο μαζικά και το τελευταίο ανδρικό προπύργιο. Ως το 2010, υπήρχαν μόλις τρεις γυναίκες στο ΣΑ.

Στις αρχές του χρόνου, ήταν πέντε και αποτελούσαν το ένα τρίτο των μελών του ΣΑ κάτι το πρωτόφαντο. Τώρα όμως με την άφιξη της πρεσβευτού από την Ιορδανία, έγινα ν έξι, αριθμός ρεκόρ.

Το ερώτημα που έχει δημιουργηθεί, είναι πόσο θα επηρεάσει η γυναικεία παρουσία τον χαρακτήρα της παγκόσμιας διπλωματίας.

«Νομίζω πως αφουγκραζόμαστε καλά», υποστηρίζει η Αμερικανίδα πρεσβευτής Σαμάνθα Πάουερ. «Και έχω παρατηρήσει ότι οι γυναίκες κρατούν περισσότερες σημειώσεις», συμπληρώνει.

Η πρεσβευτής της Νιγηρίας Joy Ogwu, πρώην υπουργός Εξωτερικών, που οι γνώμες της έχουν χαρακτηρισθεί πολλές φορές «σοφές», χαρακτηρίζει την παρουσία των γυναικών συναδέλφων της ως μέρος της «διεθνούς αδελφότητας».

Η ίδια πιστεύει πως ο φεμινισμός στην διεθνή διπλωματία αποτελεί μια θετική εξέλιξη. «Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη και βαθύτερη ικανότητα στην επίλυση προβλημάτων», λέει.

Η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ιορδανίας, Dina Kawar, η πιο πρόσφατη άφιξη στο τραπέζι του ΣΑ, πιστεύει πως οι γυναίκες πρεσβευτές υιοθετούν διαφορετικές προσεγγίσεις από τους άνδρες συναδέλφους τους.

«Οι γυναίκες θέλουν να εξετάζουν τα πράγματα περισσότερο και να βρίσκουν λύσεις με πράξεις, κάτι που γνωρίζουν ως μητέρες».

Όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας έκανε ανεπίσημη συνεδρίαση με γυναίκες από τη Συρία, για να εξετάσει την κρίση στην χώρα αυτή, η πρεσβευτής της Αργεντινής Μαρία Κριστίνα Πέρσεβαλ, είχε μιλήσει με πάθος για τις μητέρες της «Plaza de Mayo», που συγκεντρώνονταν για να διαμαρτυρηθούν για τα παιδιά τους που «είχαν εξαφανισθεί» στην περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα της. Και δώρισε συμβολικά στις γυναίκες από τη Συρία ένα άσπρο μαντήλι, σύμβολο εκείνου του κινήματος. Άραγε θα υπήρχε άντρας πρεσβευτής από την Αργεντινή που να έκανε κάτι παρόμοιο; Σίγουρα όχι.

Πάντως οι γυναίκες πρεσβευτές στο ΣΑ υποστηρίζουν ότι εκπροσωπούν τις χώρες τους και όχι το φύλο τους. «Προσπαθούμε όμως να προκαλέσουμε φεμινισμό στο παγκόσμιο περιβάλλον», λέει η Joy Ogwu.

Η πρεσβευτής Λιθουανίας Raimonda Murmokaite, είναι από τις πλέον διαπρύσιες επικρίτριες της Ρωσίας, για το ζήτημα της προσάρτησης της Κριμαίας. Ακόμη περισσότερο κι από την αμερικανίδα συνάδελφό της Σαμάνθα Πάουερ, όταν αντιμετώπισε για το ζήτημα αυτό, τον Ρώσο ομόλογό της Βιτάλι Τσούρκιν, στη συζήτηση που είχε γίνει στο ΣΑ.

Η παρουσία τόσων γυναικών στο ΣΑ του ΟΗΕ, έχει προκαλέσει περισσότερες συζητήσεις γύρω από «θηλυκά ζητήματα», όπως επισημαίνει ο βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Sir Mark Lyall Grant.

Λόγω της έντονης γυναικείας παρουσία στον ΟΗΕ τέσσερα από τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ σχεδιάζουν να τοποθετήσουν γυναίκες στην καίρια αυτή θέση.

Πολλοί είναι εκείνοι στη Βρετανία, που θεωρούν ότι γυναίκα θα πρέπει να αντικαταστήσει τον Sir Grant όταν λήξει η θητεία του το Φόρεϊν Όφις.

Τέσσερις γυναίκες πρεσβευτές έχουν εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στον ΟΗΕ ως τώρα: Η Jeane Kirkpatrick, η Madeleine Albright, η Susan Rice και τώρα η Samantha Power.

Αλλά και σε άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ, αυξάνεται η γυναικεία παρουσία σε επίκαιρες θέσεις: Η Valerie Amos πρώην υπουργός της Βρετανίας είναι επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Η Γερμανίδα Angela Kane, είναι ανώτερη αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για υποθέσεις αφοπλισμού και είχε ασχοληθεί με την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας.

Η Sigrid Kaag, είναι η Ολλανδή διπλωμάτης, που επιβεβαίωσε την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου.

Η Dr Margaret Chan, είναι επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και το όνομά της ακούστηκε πολύ πρόσφατα με το ξέσπασμα του ιού Έμπολα.

Τον περασμένο Αύγουστο, η υποστράτηγος Κριστίν Λούντ, είναι η πρώτη γυναίκα διοικητής που ανέλαβε καθήκοντα επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Παρά την αύξηση των γυναικών σε σημαντικές θέσεις στον ΟΗΕ, οι άντρες εξακολουθούν να αποτελούν το 84% των πρεσβευτών που έχουν στείλει οι χώρες-μέλη.

Και οι οκτώ γγ του ΟΗΕ ως τώρα ήταν άνδρες. Όταν όμως λήξει η θητεία του Μπαν Κι-μούν το 2016, οι γυναίκες του συμβουλίου Ασφαλείας, αναμένεται να επιμείνουν ώστε ο επόμενος γγ να είναι από το Δεύτερο Φύλλο.

Πληροφορίες από το BBC
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης