Κάτω από τη βαριά σκιά του Brexit που έχει αναστατώσει την Ευρώπη, οι Ισπανοί από το πρωί ψηφίζουν σε μια προσπάθεια να αντιστρέψουν το πολιτικό αδιέξοδο από τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου.

Άγνωστο ωστόσο παραμένει, πώς μπορεί να επηρεάσθηκαν οι Ισπανοί ψηφοφόροι από την απόφαση των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δημοσκοπήσεις ως τώρα έδιναν ως ενδεχόμενο νικητή των εκλογών το Λαϊκό Κόμμα (Partito Popular) xωρίς όμως να κατορθώνει να παίρνει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Παρά τις εντατικές διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου και οι οποίες διήρκεσαν αρκετές εβδομάδες, οι ηγέτες των ισπανικών κομμάτων δεν κατάφεραν να καταλήξουν ε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάσταση αυτή φαίνεται να έχει κουράσει τους Ισπανούς. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «Metroscopia» για λογαριασμό της εφημερίδας «El Pais», μόλις το 70% δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ψηφίσουν στις σημερινές εκλογές.

Η υψηλή αποχή αναμένεται να ωφελήσει το Λαϊκό Κόμμα (Partido Popular PP) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, καθώς οι οπαδοί του τείνουν λιγότερο προς την αποχή σε σύγκριση με τους ψηφοφόρους των υπολοίπων κομμάτων.

Στην Ισπανία, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη συντηρητική κοινωνία. Ένας 82χρονος υποστηρίζει ότι η δημογραφική εξέλιξη δεν λειτουργεί προς όφελος των παραδοσιακών κομμάτων. «Οι νέοι άνθρωποι θέλουν προφανώς να πειραματιστούν και λίγο. Αλλά οι άνω των 60 θέλουν την τάξη. Και γι΄ αυτό ψηφίζουν το «Λαϊκό Κόμμα» (ΡΡ).

Απειλή για το κατεστημένο οι Unidos Podemos

Υπό τον όρο «κομμουνιστές» οι συντηρητικοί αντιλαμβάνονται τους Unidos Podemos. Πρόκειται για τη συμμαχία των αριστερών κομμάτων Podemos και Izquierda Unida (Ενωμένη Αριστερά) τα οποία συγκρότησαν κοινό μέτωπο κατά της πολιτικής λιτότητας. Στις δημοσκοπήσεις ο αριστερός αυτός συνασπισμός σημειώνει σημαντική άνοδο και αναμένεται να αναδειχθεί δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη.

Οι Unidos Podemos θεωρούνται σοβαρή απειλή για το σημερινό πολιτικό κατεστημένο στην Ισπανία. Ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας είναι αρκετά διαφιλονικούμενος. Ακόμη και στις τάξεις των οπαδών του κόμματός του δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής.

Η αριστερή συμμαχία ελέγχει πάντως ήδη τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και τη Βαλένθια. Προηγουμένως είχε συμμαχήσει βέβαια με πολλές τοπικές και περιφερειακές ομάδες. Βασική δεξαμενή της οι νέοι. Και ιδιαίτερα οι μορφωμένοι νέοι των μεγάλων πόλεων.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπο με την μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του. Για πρώτη φορά από το 1978 και τη μετάβαση της Ισπανίας στη δημοκρατία, το PSOE δεν συγκαταλέγεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στις δυο μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
Ενδεχόμενη κυβέρνηση μειοψηφίας του ΡΡ;

Όποιο κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα, ένα θεωρείται ήδη βέβαιο: Ουδένα από τα κόμματα ή τις συγκροτηθείσες συμμαχίες αναμένεται να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 176 εδρών για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι δύσκολες προσωπικές σχέσεις μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών (Ραχόι, Ιγκλέσιας, Σάντσες) καθώς και η διαφαινόμενη διαδικασία ανεξαρτησίας στην Καταλονία αναμένεται να καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολες και χρονοβόρες τις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις.

Ο Σοσιαλιστής Σάντσες έχει διαμηνύσει ήδη ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση της οποίας θα ηγούνται ο Ραχόι ή ο Ιγκλέσιας. Ο Ιγκλέσιας έχει δηλώσει πως θα ήθελε να συνεργαστεί με τον Σάντσες, όχι όμως με το δεξιό ΡΡ ή το φιλελεύθερο Ciudadanos.

Σε κάθε περίπτωση οι διαπραγματεύσεις αναμένονται δύσκολες και χρονοβόρες. Ο Αντόνιο Μπαρόζο από το Ερευνητικό Ινστιτούτο «London» εκτιμά ότι το πιθανότερο σενάριο είναι κυβέρνηση μειοψηφίας του Λαϊκού Κόμματος, που θα έχει τη στήριξη των Ciudadanos και την ανοχή των Σοσιαλιστών.

Ο πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας Κάρλος Σάντος χαρακτηρίζει μηδαμινές τις πιθανότητες μιας σταθερής κυβέρνησης μειοψηφίας.

Οι κάλπες κλείνουν στις 21.00 ώρα Ελλάδας και τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται μετά από μιάμιση ώρα.

(Σύνταξη Κ. Μπετινάκης)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης