Την έναρξη του ύστατου γύρου προσπαθειών για να μην πέσει στον λεγόμενο «δημοσιονομικό γκρεμό» η αμερικανική οικονομία σηματοδοτεί η εσπευσμένη επιστροφή του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, προσβλέποντας σε συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων, για να βρεθεί κάποιου είδους – είτε μόνιμη είτε προσωρινή – διέξοδος.

Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλλει έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το δεύτερο «μέτωπο» του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ, το οποίο η Ουάσινγκτον θα φτάσει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ο Αμερικανός πρόεδρος διέκοψε τις διακοπές των Χριστουγέννων του για να γυρίσει την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο, καθώς δεν διαφαίνεται άμεσα συμφωνία μεταξύ των Δημοκρατικών (που πλειοψηφούν στη Γερουσία) και των Ρεπουμπλικανών (που έχουν τον έλεγχο στη Βουλή των Αντιπροσώπων).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν δεν αρθεί το αδιέξοδο, την 1η Ιανουαρίου εκπνέουν οι φοροελαφρύνσεις που εισήχθησαν για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και οι ενισχυμένες δημόσιες δαπάνες για την τόνωση της οικονομίας. Η ταυτόχρονη επακόλουθη αύξηση της φορολογίας και η περιστολή των δημόσιων δαπανών θα είναι «σοκ» συνολικά 600 δις ευρώ στην οικονομία της εύθραυστης ανάκαμψης.

Η πρώτη εξέλιξη θα έρθει από τη Γερουσία, κινήσεις από την οποία ζήτησε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών της Βουλής. Θεωρείται ότι όποια νομοθεσία περάσει από τη Γερουσία θα έχει βάση τις προηγούμενες για διατήρηση των φοροελαφρύνσεων για τα χαμηλά εισοδήματα. Ο πήχης για την αύξηση των φόρων αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα αντικείμενα διαπραγμάτευσης – οι Δημοκρατικοί ξεκινούν από τα 250.000 δολάρια. Άλλο κρίσιμο σημείο είναι ποιες δημόσιες δαπάνες θα περισταλούν: μία από τις θέσεις που βρίσκει σύμφωνους τους Ρεπουμπλικανούς της Βουλής των Αντιπροσώπων αφήνει αλώβητες τις εξοπλιστικές δαπάνες, ρίχνοντας το βάρος στις δαπάνες στο εσωτερικό.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιντερ, ανέφερε με έγγραφό του στο Κογκρέσο πως στο τέλος του χρόνου οι ΗΠΑ υπολογίζεται να υπερβούν ξανά το όριο χρέους τους και προτείνει τη λήψη «έκτακτων μέτρων». Στόχος τους, ουσιαστικά είναι να δοθεί χρόνος δύο μηνών στο Κογκρέσο, με την υιοθέτηση μέτρων που δίνουν περιθώριο 200 δις ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης