Κ. Μπετινάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ζήτημα της ελληνο-γερμανικής διαμάχης για την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων προέβαλε το BBC στα δελτία ειδήσεων, ενώ από την ιστοσελίδα του παρουσιάζει ανταπόκριση του Mark Lowen από τα Καλάβρυτα.

Ο τόπος της θυσίαςΕκεί, ο Βρετανός ανταποκριτής θυμίζει πως στις 13 Δεκεμβρίου 1943 σημειώθηκε ένα από τα χειρότερα εγκλήματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: η σφαγή του ανδρικού πληθυσμού άνω των 12 ετών. Συνολικά 498 άνθρωποι εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ, σε αντίποινα για τον φόνο Γερμανών στρατιωτών.

Εδώ και 70 χρόνια, τα γεγονότα εκείνα στα Καλάβρυτα είναι ένα από τα εγκλήματα για τα οποία η Ελλάδα επιζητεί πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, το σχολείο όπου είχαν φυλακιστεί οι υπόλοιποι κάτοικοι των Καλαβρύτων έχει μετατραπεί σε μουσείο, όπου σε γυάλινες προθήκες είναι φυλαγμένα τα ρολόγια και οι ταυτότητες των εκτελεσθέντων.

Ένας από τους επιζήσαντες κατοίκους ξεναγεί τον ανταποκριτή του BBC στα σημεία
όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα εκείνα που σημάδεψαν τη μαρτυρική πόλη.

«Θυμάμαι ανθρώπους που έκλαιγαν και προσεύχονταν κλειδωμένοι μέσα στο σχολείο» λέει ο 83χρονος σήμερα Γιώργος Δημόπουλος, με τα μάτια καρφωμένα στην πόρτα του μουσείου. «Εδώ στα σκαλοπάτια βρίσκονταν οι Γερμανοί φρουροί. Και καθημερινά μπροστά στα μάτια μου περνούν οι εικόνες του διαμελισμένου κορμιού του πατέρα μου, καθώς το κουβαλούσε η μητέρα μου από τον λόφο… Ουδείς εδώ έχει λάβει κάποια αποζημίωση από το Βερολίνο. Ο πρόεδρος της Γερμανίας επισκέφθηκε τα Καλάβρυτα το 2000 για να υποβάλει τα σέβη του στην πόλη, αλλά δεν εξέφρασε επίσημα αίτηση συγγνώμης, ώστε να μην προωθηθεί η ιδέα των αποζημιώσεων. Όταν ακούω τη λέξη Γερμανός ακόμη και σήμερα, είναι σαν να ακούω τη λέξη διάβολος» προσθέτει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανάπαυση των σφαγιαστών, με φόντο τα φλεγόμενα Καλάβρυτα Το BBC υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής σκοτώθηκαν περισσότεροι από 250.000 Έλληνες. Υποστηρίζει, ακόμα, ότι μερικές περιορισμένες αποζημιώσεις είχαν δοθεί μεταπολεμικά στην Ελλάδα από τη Γερμανία, αλλά πολύ λιγότερες από τις ελληνικές απαιτήσεις και οπωσδήποτε σταμάτησαν το 1945. Οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν συμφωνήσει ότι οι πολεμικές αποζημιώσεις θα εξεταστούν μετά την επανένωση της Γερμανίας. Όταν όμως έγινε κι αυτό, τότε το Βερολίνο αμφισβήτησε το ζήτημα και έτσι το προσπέρασαν.

Τώρα, η ελληνική κυβέρνηση έχει συντάξει έκθεση 80 σελίδων για τις πολεμικές αποζημιώσεις αλλά και την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου. Παρόλο που η έκθεση είναι απόρρητη, αν βασιστούμε σε προηγούμενους υπολογισμούς, η Αθήνα θα μπορούσε να απαιτήσει 162 δις ευρώ, εκ των οποίων 108 δις για τις καταστροφές υποδομών και 54 δις για το κατοχικό δάνειο.

Όπως αναφέρει το BBC, «η Γερμανία έχει προσφέρει τη μερίδα του λέοντος για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας και πολλοί είναι εκείνοι που προβλέπουν ότι, μετά τις φετινές γερμανικές εκλογές, το Βερολίνο ίσως να εγκρίνει άλλη μία διαγραφή ποσοστού του χρέους της πληττόμενης από την οικονομική κρίση Ελλάδας, το μέγεθος του οποίου έχει οδηγήσει σε καταπιεστικά μέτρα λιτότητας».

Όταν η καγκελάριος Μέρκελ είχε επισκεφθεί την Αθήνα, τον περασμένο Οκτώβριο, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές είχαν βγει στους δρόμους, μερικοί φορώντας στολές των ναζί, κραυγάζοντας εναντίον της «οικονομικής κατοχής», γεγονός που καταδεικνύει ότι αυξάνεται η λαϊκή πίεση για τη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία. «Η κυβέρνηση όμως διστάζει να δαγκώσει το χέρι που τη βοηθά» αναφέρει η ανταπόκριση.

Ο βουλευτής Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι το θέμα πρέπει να προωθηθεί: «Πρέπει να δώσουμε απάντηση σ’ εκείνους του Γερμανούς πολιτικούς που ισχυρίζονται πως οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και ότι οι Έλληνες παίρνουν τα χρήματά μας. Πρέπει να τους πούμε ότι μας δίνουν δάνεια, τα οποία θα ξεπληρώσουμε, αλλά υπάρχουν κι όλα εκείνα τα χρήματα τα οποία ουδέποτε ζητήσαμε, εδώ και δεκαετίες».

Αλλά για τη Γερμανία, το θέμα έχει κλείσει. Ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, «οργισμένα απέκλεισε το περιεχόμενο της ελληνικής έκθεσης, καλώντας την Ελλάδα να επικεντρωθεί στο πρόγραμμα λιτότητας».

Η Γερμανία είχε πληρώσει 115 εκατομμύρια μάρκα το 1960 (που άξιζαν τότε τα 70 εκατ. δολάρια). Αποτελούσαν τμήμα των ελληνικών απαιτήσεων, αλλά υποστηρίζουν ότι έγινε συμφωνία να μην υπάρξουν άλλες διεκδικήσεις.

Ο Philipp Missfelder, εκπρόσωπος διεθνών θεμάτων της κυβέρνησης Μέρκελ, διατείνεται πως το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων έχει ήδη προκαλέσει ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις με την Ελλάδα.

« Γιατί η Ελλάδα δεν είχε διαπραγματευθεί το ζήτημα, όταν εντασσόταν στην Ευρωζώνη, παραπλανώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Δεν καταλαβαίνουμε πού το πάει η ελληνική κυβέρνηση» είπε.

Στο καμπαναριό της εκκλησίας των Καλαβρύτων, το ρολόι έχει σταματήσει 34 λεπτά μετά τις δύο, δείχνοντας τη στιγμή που είχε πυρποληθεί το κτήριο εκείνη την τρομερή ημέρα. Εδώ και 70 χρόνια, Ελλάδα και Γερμανία είναι σύμμαχες χώρες. Το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, όμως, παραμένει στις αναμνήσεις ενός τραγικού παρελθόντος, που δεν έχει ξεπεραστεί.

Πηγή: BBC

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης