Μία νεαρή γυναίκα από το Νεπάλ μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, επειδή κατάφερε να πατήσει στην κορυφή του Έβερεστ δύο φορές μέσα στην ίδια ορειβατική σεζόν. Η Σέρπα (σ.σ.: ντόπιος οδηγός των ορειβατικών αποστολών) Τσουρίμ κατάφερε να πατήσει τη «Στέγη του Κόσμου» μέσα σε διάστημα οκτώ ημερών. Την πρώτη φορά σκαρφάλωσε στα 8.848 μ. στις 12 Μαΐου του 2012, κάτι που επανέλαβε – μόλις μία εβδομάδα μετά – στις 19 Μαΐου!

Όπως είναι λογικό, η 29χρονη Τσουρίμ (σ.σ.: οι Σέρπα δεν διαθέτουν επώνυμο) παρέλαβε το βραβείο-πιστοποίηση με περισσή υπερηφάνεια από τα χέρια του υπουργού Τουρισμού του Νεπάλ, Πόστα Μπαχαντούρ Μπογκάτι. Η τολμηρή ορειβάτισσα δήλωσε πως θέλει να δοκιμάσει να πατήσει και σε άλλες κορυφές. Φυσικά, όποια κι αν διαλέξει από εδώ και πέρα, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα είναι σίγουρα χαμηλότερη από το Έβερεστ.

Στο βουνό έχουν ανέβει πάνω από 4.000 άνθρωποι – εκ των οποίων ελάχιστες γυναίκες – φιλοδοξώντας να επαναλάβουν το κατόρθωμα του Νεοζηλανδού σερ Έντμουντ Χίλαρι και του Νεπαλέζου Τένζινγκ Νοργκάι, των δύο ανθρώπων που έφθασαν πρώτοι στην κορυφή, στις 29 Μαΐου του 1953. Απ’ αυτούς, τουλάχιστον 1.700 άτομα έως σήμερα τα έχουν καταφέρει, ανάμεσά τους ένας τυφλός, ο Αμερικανός Έρικ Βαϊενμάιερ το 2001, και ένας 76χρονος, ο Νεπαλέζος Μιν Μπαχαντούρ Σερτσάν, το 2008.

Ο θάνατος, όμως, φαίνεται πως καραδοκεί κάθε χρόνο στο όρος Έβερεστ. Μέχρι τις αρχές του 2012 υπολογίζεται ότι πάνω από 200 ορειβάτες είχαν σκοτωθεί κατά την ανάβαση, ενώ για τον επίδοξο ορειβάτη μια τρομακτική υπενθύμιση της δυσκολίας του όλου εγχειρήματος αποτελούν και τα δεκάδες παγωμένα πτώματα από προηγούμενες αποστολές που κείτονται στη λεγόμενη «Ζώνη του Θανάτου» σε ύψος 8.000 μέτρων.

Ο Μάιος θεωρείται η καταλληλότερη εποχή να ανέβει κανείς το Έβερεστ, επειδή ο καιρός είναι σχετικά ευνοϊκός για τον σκοπό αυτό. Έτσι, δεκάδες ορειβάτες απ’ όλο τον κόσμο συρρέουν εκείνη την περίοδο στην κατασκήνωση βάσης (Base Camp) ελπίζοντας να έχουν μια όσο το δυνατόν πιο εύκολη αναρρίχηση. Οι αλπινιστές χρησιμοποιούν δύο διαδρομές: η μία είναι το Νοτιοανατολικό διάσελο από το Νεπάλ (σ.σ.: που είναι και το πιο δημοφιλές, επειδή είναι τεχνικά πιο εύκολο) και η άλλη το Βορειοανατολικό διάσελο από το Θιβέτ, δηλαδή από την πλευρά της Κίνας.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής