Μονομάχοι του β´ γύρου των προεδρικών εκλογών είναι ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Σταύρος Μαλάς, οι οποίοι προβάλλονται ο πρώτος ως εγγυητής σταθερότητας και ο δεύτερος ως εκπρόσωπος της σύγκρουσης ανάμεσα στο νέο και το παλαιό.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών προέκυψε ένα διαφορετικό από το αναμενόμενο σκηνικό. Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, από τη μια ο κ. Σταύρος Μαλάς κέρδισε καθαρά τη δεύτερη θέση, με απόσταση πέντε ποσοστιαίων μονάδων από τον τρίτο Νικόλα Παπαδόπουλο, και από την άλλη πλευρά η διαφορά του από τον πρώτο Νίκο Αναστασιάδη περιορίστηκε επίσης στις πέντε μονάδες. Υπό αυτήν την έννοια, οι δύο μονομάχοι της δεύτερης Κυριακής ξεκινούν πολύ κοντά για την επόμενη εκλογική κούρσα.

Μεγάλο ζητούμενο αυτήν τη στιγμή είναι το τι θα κάνουν οι χαμένοι των εκλογών. Ήδη τα κόμματα που στήριξαν τον Νικόλα Παπαδόπουλο πραγματοποιούν συσκέψεις για να διαφανεί εάν μπορούν να κινηθούν μαζί τη δεύτερη Κυριακή. Το πρωί πραγματοποίησαν κοινή σύσκεψη, ενώ το απόγευμα και αύριο θα συνεδριάσουν τα όργανα των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και Αλληλεγγύη για να πάρουν τις οριστικές τους αποφάσεις.

Τόσο ο κ. Αναστασιάδης όσο και ο κ. Μαλάς δήλωσαν ότι θα επιδιώξουν επαφές με τις ηγεσίες των κομμάτων αυτών. Μεγάλο «αγκάθι» και για τους δύο είναι οι σαφείς διαφορές που τους χωρίζουν από τα συγκεκριμένα κόμματα στο Κυπριακό.

Καθοριστικό ρόλο θα παίξει η τηλεμαχία

Στο στρατόπεδο τώρα του Νίκου Αναστασιάδη θεωρούν ότι σε μεγάλο βαθμό τούς επηρέασε η αποχή, καθώς ο νυν Πρόεδρος εθεωρείτο από την πρώτη στιγμή το φαβορί του πρώτου γύρου.  

Στο επίκεντρο της νέας εκστρατείας θα βρεθεί το δίλημμα: συνέχιση της σταθερής πορείας στην οικονομία ή επιστροφή σε πολιτικές του παρελθόντος που οδήγησαν την Κύπρο στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Από την άλλη, στο επιτελείο του Σταύρου Μαλά προβάλλουν την ανεξάρτητη υποψηφιότητα και τη σύγκρουση ανάμεσα στο νέο και το παλιό.

Καθοριστικό ρόλο στην εικόνα των υποψηφίων αναμένεται να παίξει το μεταξύ τους debate την ερχόμενη Τετάρτη.

Ξεκαθάρισαν τη θέση τους

Δεν μπορεί παρά να σημειωθεί το ξεκαθάρισμα και από τον Νίκο Αναστασιάδη και από τον Σταύρο Μαλά, στις πρώτες τοποθετήσεις τους μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ότι δεν πρόκειται να αλλοιώσουν τις θέσεις τους στο Κυπριακό εν όψει του δεύτερου γύρου. Ο μεν πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι θα πρέπει να εμμείνουμε σε αυτά που είναι τα στοιχειώδη, ο δε Σταύρος Μαλάς τόνισε ότι οι Τ/Κ που βγήκαν στους δρόμους την περασμένη Παρασκευή μάς δείχνουν τον δρόμο για τα επόμενα βήματα.

Πάντως, ενώ, όπως μεταδίδει ο «Πολίτης», ο πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για θέσεις αρχών στο Κυπριακό που δεν αλλοιώνονται, απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν παρέλειψε να βάλει μπροστά το γεγονός ότι με τους πλείστους υπάρχει σύμπτωση απόψεων για τα εσωτερικά και ότι θα είναι η τελευταία του θητεία. Στην πρώτη αντίδρασή του αργά χθες το βράδυ από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Νίκος Αναστασιάδης σε μια κίνηση τακτικής ερμήνευσε το αποτέλεσμα ως ισχυρή εντολή, μολονότι δεν μπορεί να παρουσιαστεί ως τέτοιο με βάση τους στόχους που είχαν τεθεί, ενώ έθεσε το διακύβευμα της επόμενης Κυριακής. Απευθύνθηκε στο σύνολο του λαού αναδεικνύοντας ότι από τη δική του βούληση θα εξαρτηθεί αν η χώρα θα πορευτεί με σταθερότητα προς το μέλλον ή εάν θα επιστρέψουμε σε δογματικές πολιτικές και αδιέξοδα που μας οδήγησαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ήδη τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Χριστόφια επανήλθαν από χθες το βράδυ στην επιχειρηματολογία των κυβερνητικών στελεχών.

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε έτοιμος για συνεργασίες και σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής. «Για να εκσυγχρονίσεις το κράτος θέλεις συνεργασίες στη Βουλή, συνεπώς θέλεις συνεργάτες για να αντιμετωπίσεις προβλήματα που και πάλι απαιτούν συνεργασίες, θα πρέπει να συνεργαστείς με τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Αυτή η πενταετία ήταν απόδειξη της δυνατότητας που παρέχεται σε όλους μας μέσα από τη συνεργασία να δώσουμε ακόμη καλύτερες μέρες» επεσήμανε. Υπενθύμισε μάλιστα, για να ακούει ο Νικόλας Παπαδόπουλος που σαφέστατα δεν εγκαταλείπει τις προεδρικές του φιλοδοξίες, ότι αυτή είναι η τελευταία πενταετία που διεκδικεί και αυτό «δημιουργεί τις βάσεις ακριβώς για συνεργασία γιατί δεν θα είμαι ανθυποψήφιος κανενός». Ερωτηθείς, πάντως, αν μπορούν να συναντηθούν οι δρόμοι του με Νικόλα Παπαδόπουλο και ΕΛΑΜ στο Κυπριακό, στάθηκε στις θέσεις αρχής που δεν αλλοιώνονται, ωστόσο επεσήμανε ότι απέδειξε ότι μπορεί να είναι ευαίσθητος στις ανησυχίες των συμπατριωτών του.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέδειξε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης απέδειξε στην πράξη ότι ξέρει και μπορεί να κτίζει γέφυρες απαραίτητες για να προχωρά η χώρα μπροστά.

Αλλαγή

Η αλλαγή ήταν το σύνθημα του Νικόλα Παπαδόπουλου. Από χθες το βράδυ έγινε σημαία στα χέρια του Σταύρου Μαλά, ο οποίος διέκρινε στο εκλογικό αποτέλεσμα ότι «μία νέα μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία εκφράζει πια τη θέλησή της για μία πραγματική, δημιουργική και ελπιδοφόρα αλλαγή». Το ΑΚΕΛ έδωσε χθες το βράδυ στον Σταύρο Μαλά την πρωτοβουλία των κινήσεων εν όψει του δεύτερου γύρου. Ο κ. Μαλάς θα κάνει τις όποιες επαφές με άλλα κόμματα, ενώ την Τετάρτη, όταν κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ ανάμεσα στους δύο νικητές του πρώτου γύρου, θα ανακοινώσει το όνομα του προσώπου που θα αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών σε περίπτωση εκλογής του. Το όνομα αυτό σαφέστατα δεν ανήκει στο ΑΚΕΛ και θεωρείται ότι θα διασκεδάσει τις όποιες ανησυχίες για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί. Στις πρώτες του δηλώσεις χθες το βράδυ ο κ. Μαλάς κάλεσε τους πολίτες να υπερβούν κομματικές και ιδεολογικές προτιμήσεις, να κρίνουν τις θέσεις των δύο μονομάχων του β’ γύρου, τις δυνατότητες, τις δεσμεύσεις, τα χαρακτηριστικά τους και να ξεχωρίσουν το νέο από το παλιό. «Προχωράμε λοιπόν μαζί για μια κοινωνική συμμαχία όλων των Κυπρίων. Μια κοινωνική συμμαχία ευρείας αποδοχής, αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης. Μόνο μια τέτοια συμμαχία θα μπορέσει να μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο» υπογράμμισε.

Κληθείς να στείλει ένα μήνυμα στους Τ/Κ, σημείωσε ότι έστειλαν ξεκάθαρα μηνύματα τις τελευταίες μέρες «ότι στην τ/κ κοινότητα υπάρχει ένα μεγάλο προζύμι, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε για να επανενώσουμε τη χώρα μας, την κοινωνία και την οικονομία». Στα πάνελ η Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέδειξε ότι δεν θα υπάρχουν πρωτοκλασάτα στελέχη του ΑΚΕΛ σε πιθανή κυβέρνηση Μαλά. Ούτε ο ίδιος ο Άντρος Κυπριανού, παρόλο που είναι στους νικητές της χθεσινής διαδικασίας, δεν πανηγύρισε ως νίκη του ΑΚΕΛ ή του ιδίου τη νίκη Μαλά. Όπως είπε, ο κ. Μαλάς ξεπέρασε τα ποσοστά του ΑΚΕΛ στις βουλευτικές, όμως το ΑΚΕΛ χρειάζεται να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη του κόσμου. Αναγνώρισε, μάλιστα, ότι μια μεγάλη μερίδα έβαλε πάνω από πικρίες και απογοητεύσεις το πώς εξυπηρετείται καλύτερα το συμφέρον του τόπου. Ο κ. Κυπριανού ερμήνευσε το αποτέλεσμα ως επιθυμία των πολιτών για απαλλαγή από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη και έστειλε μήνυμα στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για την ανάγκη να παραμείνουν συνεπή σε όσα προεκλογικά διακήρυσσαν. «Έχουμε την πεποίθηση ότι το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Σταύρου Μαλά παρέχει την ισχυρή βάση πάνω στην οποία οι πολίτες αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις που διαφωνούν με τη διακυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη μπορούν να στηρίξουν την υποψηφιότητά του» υπογράμμισε.

Ο χάρτης των μικρότερων κομμάτων μετά τον 1ο γύρο

Μπορεί να λέμε ότι οι προεδρικές εκλογές είναι εντελώς διαφορετική εκλογική αναμέτρηση από τις βουλευτικές, αφού σε μεγάλο βαθμό παίζει ρόλο η προσωπικότητα του ίδιου του υποψηφίου, αλλά δεν παύουν να αφήνουν το στίγμα τους στον κομματικό χάρτη. Οι ζυμώσεις αναμένεται να αρχίσουν μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, αν και κάποιες κινήσεις θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

ΔΗΚΟ
Πολλοί ανέμεναν ότι από το βράδυ της πρώτης Κυριακής θα ξεκινούσε μία προσπάθεια αποδόμησης του «άλλου ΔΗΚΟ» με επίρριψη ευθυνών για την αποτυχία. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη και φαίνεται ότι οι δύο πλευρές κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους εν όψει και των αποφάσεων που θα ληφθούν για τη β’ Κυριακή.

Πάντως, είναι δεδομένο ότι το στρατόπεδο Κάρογιαν καραδοκεί και την ίδια ώρα ότι το στρατόπεδο Παπαδόπουλου δεν πρόκειται να παραδώσει το κόμμα αμαχητί. Πρωταρχικός στόχος του Νικόλα Παπαδόπουλου, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής, είναι η συνένωση του ενδιάμεσου χώρου ώστε να εκμεταλλευθεί την όποια δυναμική που αποκτήθηκε εξαιτίας των εκλογών και να πλασαριστεί ως ο τρίτος πόλος.

ΕΔΕΚ
Το θετικό για τον Μαρίνο Σιζόπουλο είναι ότι δεν υπάρχει στο καλεντάρι του κόμματος εκλογικό συνέδριο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνει στο απυρόβλητο για τη σθεναρή στήριξη που προσέφερε στον Νικόλα Παπαδόπουλο ειδικότερα από εκείνα τα πρώην πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος που βρέθηκαν στο περιθώριο τα τελευταία χρόνια. Ομήρου, Βαρνάβα, Μαυρονικόλα αναμένεται να τοποθετηθούν και πολύ πιθανόν να προκαλέσουν εμπλοκή στους σχεδιασμούς για ευρύτερη συνεργασία των κομμάτων του ενδιάμεσου.

Συμμαχία Πολιτών

Οι εκλογές της 28ης Ιανουαρίου έριξαν, ουσιαστικά, τίτλους τέλους για τη Συμμαχία Πολιτών. Ο Γιώργος Λιλλήκας με το 2,18% που συγκέντρωσε δείχνει να απόλεσε τη στήριξη της βάσης του κόμματος το οποίο μετά την αποχώρηση της Πλατφόρμας περιορίστηκε σε ποσοστά που θα το έθεταν εκτός κοινοβουλίου, αν την Κυριακή είχαμε βουλευτικές εκλογές. Μπορεί τα στελέχη που δημιούργησαν την Πλατφόρμα να αποχώρησαν από τα συλλογικά όργανα, αλλά παραμένουν μέλη του κόμματος και σε συνεργασία με αυτούς που δεν έφυγαν ποτέ (βλέπε Σίμος Αγγελίδης) είναι δεδομένο ότι θα ζητήσουν εξηγήσεις.

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ σε αναμονή
Για τα δύο μεγάλα κόμματα η προσοχή είναι στραμμένη στο αποτέλεσμα της 4ης Φεβρουαρίου. Η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι ενδεχόμενη ήττα Αναστασιάδη είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει τριγμούς και αντιδράσεις. Ακόμη, όμως, κι αν δεν εκλεγεί ο Σταύρος Μαλάς, η ηγεσία του ΑΚΕΛ μπορεί να αξιοποιήσει το αποτέλεσμα της Α’ Κυριακής για να απορροφήσει τους κραδασμούς. Όχι μόνο ο Άντρος Κυπριανού αλλά το σύνολο της ηγεσίας του κόμματος μπορεί να νιώθει σιγουριά για την επόμενη ημέρα με βάση το αποτέλεσμα και τις ιδιαιτερότητες της προεκλογικής περιόδου που προηγήθηκε.

Το ΑΚΕΛ συσπειρώθηκε στην τελική ευθεία

Αν και οι δημοσκοπήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα έδειχναν τον Δημοκρατικό Συναγερμό να έχει τη μεγαλύτερη συσπείρωση ανάμεσα σε όλες τις εκλογικές δυνάμεις, φαίνεται ότι ο μηχανισμός του ΑΚΕΛ πέτυχε να «πάρει κεφάλι» στην τελική ευθεία. Αυτό, τουλάχιστον, δείχνει η ανάλυση των αποτελεσμάτων που έγινε για λογαριασμό του Alpha από την εταιρεία MARC.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη συγκεκριμένη ανάλυση, η συσπείρωση του ΑΚΕΛ έφθασε το 89,7%, ενώ η συσπείρωση του ΔΗΣΥ γύρω από την υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη ανήλθε στο 84,5%. Από την άλλη, ο Νίκος Παπαδόπουλος κατάφερε να συσπειρώσει το ΔΗΚΟ σε ποσοστό 74,7%, την ΕΔΕΚ σε ποσοστό 67,4%, την Αλληλεγγύη μόλις στο 33,8%, ενώ οι Οικολόγοι συσπειρώθηκαν σε ποσοστό 57,8%.

Από την άλλη, ο Γιώργος Λιλλήκας είχε τη στήριξη μόλις του 24,2% της Συμμαχίας Πολιτών, γεγονός που καταδεικνύει ότι η επόμενη ημέρα είναι εξαιρετικά δύσκολη για το κόμμα. Τέλος, ο Χρίστος Χρίστου στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στο ΕΛΑΜ, το οποίο παρουσιάζει συσπείρωση της τάξεως του 79,5%.

Πηγές: Deutsche Welle, Πολίτης, Φιλελεύθερος