Μετά το ισραηλινό ρεσάλτο εναντίον διεθνούς νηοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας στρέφεται μοιραία στις ΗΠΑ και στο πώς ή αν θα κρατήσει τις ισορροπίες με τον παραδοσιακό σύμμαχό του, το Ισραήλ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα τελευταία αιματηρά γεγονότα πλήττουν αρχικά τις αμερικανικές προσπάθειες για την επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

«Η επιδρομή θέτει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε εξαιρετικά δύσκολη θέση» θεωρεί η Μαρίνα Οταγουέι του ιδρύματος Carnegie των ΗΠΑ. «Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στη θυσία της αξιοπιστίας του στην περιοχή, που θα ήταν το τίμημα για να συνεχίσει την καθιερωμένη αμερικανική παράδοση της ήπιας επίπληξης του Ισραήλ, και τη ρήξη με την πρακτική αυτή μέσω μιας καταδίκης του Ισραήλ».

Αντίθετα με τον αποτροπιασμό που εκφράσθηκε από όλες τις πλευρές, η κυβέρνηση Ομπάμα μέχρι στιγμής έκλινε προς την πλευρά του στενού συμμάχου των ΗΠΑ.

Χθες, μάλιστα, η Ουάσινγκτον πρότεινε τη διεξαγωγή έρευνας από το Ισραήλ για το δράμα που προκάλεσε, με την επιδρομή και τον θάνατο τουλάχιστον εννέα επιβατών του «Στόλου της Ελευθερίας».

Νωρίτερα, στον ΟΗΕ, οι ΗΠΑ φρόντισαν για τη διαμόρφωση του κειμένου μίας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που αποφεύγει να λάβει θέση ως προς το ποια πλευρά ξεκίνησε τις βιαιότητες, δηλαδή οι Ισραηλινοί κομάντος ή οι ακτιβιστές.

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, που εργάσθηκαν στους διαδρόμους, για να μαλακώσουν την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών» δήλωσε ο Μαρκ Ρεγκέβ, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ωστόσο, η Ουάσινγκτον επέμεινε στην ανάγκη για τη διεξαγωγή «αξιόπιστης και αντικειμενικής» έρευνας και επέμεινε ότι το δράμα ενισχύει την ανάγκη για την επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Νέιθαν Μπράουν του ιδρύματος Carnegie, η ισραηλινή επιδρομή ήλθε στη χειρότερη στιγμή για τον Ομπάμα, ο οποίος διέπραξε το «σοβαρό σφάλμα» να αγνοήσει το δράμα της Λωρίδας της Γάζας, που τελεί από το 2007 υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών της Χαμάς.

«Ελλείψει λύσης στο πρόβλημα του διχασμού των Παλαιστινίων και της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας, οποιαδήποτε πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία είναι απίθανη» εκτιμά ο αναλυτής.

«Το αποτέλεσμα θα είναι η επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία, η οποία έχει επικεντρώσει την ανησυχία της στη Λωρίδα της Γάζας και θεωρεί ότι υπήρξε στόχος της ισραηλινής επιδρομής» λέει ο Στίβεν Κουκ του Center of Foreign Relations.