Την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση επί του πεδίου στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου, κορυφώνεται το θρίλερ για το ποιοι και σε ποιο μέρος παγίδευσαν τις συσκευές επικοινωνίας των μελών της Χεζμπολάχ.
Οι έρευνες έχουν διευρυνθεί πλέον σε τέσσερις χώρες. Ξεκινησαν σε εταιρίες στην Ταϊβάν και την Ουγγαρία και πλέον έχουν επεκταθεί σε εταιρίες σε Βουλγαρία και Νορβηγία. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος έχουν μπει τέσσερα πρόσωπα για τυχόν εμπλοκή στην αλυσίδα εφοδιασμού της Χεζμπολάχ με τους παγιδευμένους με εκρηκτικά βομβητές και ασυρμάτους.
Στην Ταϊβάν: Ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Gold Apollo, Χσου Τσινγκ Κουάνγκ και η Τερέζα Γου ιδρύτρια και μοναδική υπάλληλος της εταιρείας Apollo Systems.
Στην Ουγγαρία η ιδρύτρια της εταιρείας BAC Consulting, η Ιταλίδα Κριστιάνα Μπαρσόνι Αρτσιντιάκονο.
Στη Βουλγαρία ο ινδικής καταγωγής Νορβηγός Ρίνσον Γιόσε ιδρυτής της εταιρείας Norta Global. Και επειδή εργάζεται και ζει στη Νορβηγία οι έρευνες άνοιξαν και εκεί.
Προκύπτει ότι γνώριζαν για τη συμφωνία
Από έγγραφα προκύπτει ότι οι εταιρίες τους συνεργάζονται. Αλλά όλοι δηλώνουν διαμεσολαβητές της συμφωνίας και αρνούνται ότι οι εταιρίες τους ήταν υπεύθυνες για την κατασκευή.
Οι μόνοι που εγείρουν περισσότερες υποψίες είναι η Ιταλίδα και ο Νορβηγός, ο οποίος είχε εντοπιστεί από τους Times Of Israel και αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε. Έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του και στο site της εταιρείας του έχει σβηστεί το περιεχόμενο.
Έχουν χαθεί και τα ίχνη της Ιταλίδας, η οποία σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια του σπιτιού της το εγκατέλειψε πριν δυο μέρες.
Αναζητώντας τα ίχνη των σαμποτέρ
Τα ερωτήματα για την προέλευση των βομβητών και των άλλων ηλεκτρονικών συσκευών που εξερράγησαν στον Λίβανο είναι πολλά και το μυστήριο βαθαίνει. Οι έρευνες πλέον διευρύνονται σε τέσσερα φυσικά πρόσωπα και τέσσερις χώρες, την Ταϊβάν, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία, και την Νορβηγία.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Βουλγαρίας ερευνούν τον ρόλο εταιρίας με έδρα τη Σόφια ονόματι Norta Global Ltd που σύμφωνα με ουγγρικό ιστότοπο, εισήγαγε τις συσκευές και στην συνέχεια τις παρέδωσε στην Χεζμπολάχ. Η κυβέρνηση όμως ξεκαθαρίζει πως η χώρα δεν είχε καμία εμπλοκή με το θέμα, σημειώνοντας πως η εταιρεία ανήκει σε Νορβηγό πολίτη.
«Η Βουλγαρία δεν έχει καμία σχέση με την παραγωγή και την διανομή, και την επιβολή δασμού σε οποιοδήποτε αγαθό, πόσο μάλλον για τους εν λόγω βομβητές και τα γουόκι-τόκι. Η εταιρεία ανήκει σε Νορβηγό πολίτη, όπως είπατε, ο οποίος δεν έχει πατήσει πόδι καθόλου στη Βουλγαρία» τόνισε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ντιμίταρ Γκλάβτσεφ.
Ο εν λόγω Νορβηγός, ο Ρίνσον Γιόσε, είναι άφαντος. Δεν απαντά σε τηλεφωνήματα και e-mail και έχει απενεργοποιήσει την ιστοσελίδα της εταιρείας του. Πλέον την υπόθεση ερευνούν και οι νορβηγικές αρχές.
Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας ανέφερε: «Μάθαμε για αυτό από τα μέσα ενημέρωσης. Προσπαθούμε να μάθουμε τι μπορεί να είναι αυτό. Δεν έχω κανένα σχόλιο πέρα από αυτό, για το ποια είναι η αλήθεια, αλλά γνωρίζουμε καλά την υπόθεση και τα όσα έχουν προβληθεί και φυσικά προσπαθούμε να μάθουμε περισσότερα».
Σε εξέλιξη είναι και μεγάλη έρευνα στην Ταϊβάν. Ανώτατοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι οι συσκευές που εξερράγησαν και έφεραν το εμπορικό σήμα της εταιρείας Gold Apollo, δεν κατασκευάστηκαν στο νησί και ζητούν να διευρυνθούν οι έρευνες.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Λιν Τσια – Λουνγκ τόνισε: «Θέλω να αποκαλύψω την αλήθεια, γιατί η Ταϊβάν δεν εξήγαγε ποτέ αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο βομβητών. Όποια και αν ήταν η διαδικασία, η δικαστική έρευνα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη».
Τα δύο ηγετικά στελέχη των δύο εταιρειών στην Ταϊβάν Gold Apollo και Apollo Systems υπογράμμισαν πως είχαν επιτρέψει στην Ουγγρική εταιρεία BAC Consulting να χρησιμοποιήσει το εμπορικό σήμα της. Το μοναδικό πρόσωπο που υπάρχει στην ιστοσελίδα της είναι μία Ιταλίδα που και εκείνη δηλώνει ως διαμεσολαβητής με την εταιρεία στην Βουλγαρία με τον Νορβηγό ιδιοκτήτη τη Norta Global.
«Ένα μέλος της ομάδας του NBC News κάλεσε την εταιρεία νωρίς το πρωί. Έφτασαν σε μια γυναίκα που είπε ότι ήταν ο διευθύνων σύμβουλος, που φαινόταν αρκετά συγκλονισμένη που βρέθηκε στο κέντρο αυτής της διεθνούς είδησης, και είπε ότι η εταιρεία της δεν είναι αυτή που κατασκευάζει τους βομβητές, ότι είναι μεσολαβητής» διευρκίνισε ανταποκριτής του NBC, Ραλφ Σάντσεζ.
Και η ουγγρική κυβέρνηση τόνισε πως η χώρα δεν έχει καμία ανάμειξη στο θέμα, ενώ ξεκαθάρισε πως η εν λόγω εταιρεία δεν έχει εργοστασιακές εγκαταστάσεις στη Βουδαπέστη, όπως ισχυρίζεται και η Ταϊβάν.