Επί ποδός πολέμου βρίσκεται η Β. Κορέα, η οποία συνεχίζει τις απειλές κατά των Η.Π.Α. και των συμμάχων τους σε μια ύστατη προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών αναφορικά με την επισιτιστική βοήθεια και τις νέες δυσβάσταχτες οικονομικές κυρώσεις που τις επιβλήθηκαν μετά την πραγματοποίηση πυρηνικής δοκιμής (12 Φεβρουαρίου).

Με ανακοίνωσή της η Πιονγκγιάνγκ ξεκαθαρίζει πως θα προχωρήσει «σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να στείλει ένα σαφές μήνυμα σε οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια». Οι Η.Π.Α. απάντησαν πως λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους τις απειλές της Β. Κορέας, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως πρόκειται να αφήσουν αναπάντητη οποιαδήποτε επιθετική κίνηση κατά στόχων αμερικανικού ενδιαφέροντος. Ήδη έχει γίνει γνωστό, πως συστοιχίες βορειοκορεατικών πυραύλων στοχεύουν αμερικανικές βάσεις στη Ν. Κορέα και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

«Από τη στιγμή αυτή και μετά, οι σχέσεις Βορρά – Νότου, εισέρχονται στην κατάσταση πολέμου και όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν μεταξύ τους θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αναλόγως», προστίθεται στο κείμενο που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA, την ίδια στιγμή που η κρατική τηλεόραση της ασιατικής χώρας δεν έχει σταματήσει να προβάλει πλάνα από στρατιωτικές ασκήσεις και παρελάσεις.

Όπως μετέδωσε το ιαπωνικό κρατικό κανάλι NHK, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας. Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο Νο2 στην ιεαρχία της χώρας και πρόεδρος της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης, Kim Yong-nam, χωρίς όμως να κάνει την εμφάνισή του ο ηγέτης της χώρας, Kim Jong-un. Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης, ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας πολιτών κατά της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. για επιβολή κυρώσεων στη Β. Κορέα. Εικόνες από το NHK έδειχναν ανθρώπους να κρατούν πλακάτ και να φωνάζουν συνθήματα, με τα οποία καλούσαν τις Αρχές να επιτεθούν κατά των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

«Έκρηξη» οργής για τα βομβαρδιστικά «Stealth» πάνω από την Κορεατική

Η «σταγόνα» που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής για την Πιονγκγιάνγκ ήταν η πτήση βομβαρδιστικών αεροσκαφών «B-52» της Πολεμικής Αεροπορίας των Η.Π.Α., καθώς και αεροπλάνων που χρησιμοποιούν την τεχνολογία «Stealth» (π.χ. «B-2»), ενέργειες που χαρακτηρίστηκαν προκλητικές. Τα συγκεκριμένα αεροπλάνα έκαναν την εμφάνισή τους στη διάρκεια κοινών γυμνασίων με τη Ν. Κορέα.

Διεθνείς αναλυτές πάντως εμφανίζονται ιδιαίτερα συγκρατημένοι αναφορικά με το αν τελικά η Β. Κορέα θα πραγματοποιήσει τις απειλές της και θα επιτεθεί κατά αμερικανικών στόχων. Σε παλαιότερη ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος είχε χαρακτηρίσει μια τέτοια κίνηση ως «αυτοκτονία», καλώντας την Πιονγκγιάνγκ να επαναπροσδιορίσει την εξωτερική της πολιτική.

Tο χρονικό της κρίσης:
12 Δεκεμβρίου: Εκτόξευση πυραύλου για τη μεταφορά μετεωρολογικού δορυφόρου στο Διάστημα – Καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. καθώς θεωρήθηκε συγκεκαλυμμένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου
12 Φεβρουαρίου: Τρίτη πυρηνική δοκιμή (μετά τις αντίστοιχες του 2006 και 2009)
7 Μαρτίου: Υιοθέτηση νέου γύρου σκληρών οικονομικών κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. κατά της Πιονγκγιάνγκ
11 Μαρτίου: Έναρξη των ετήσιων κοινών στρατιωτικών ασκήσεων Η.Π.Α. και Ν. Κορέας
19 Μαρτίου: Πτήσεις βομβαρδιστικών B-52 πάνω από την Κορεατική
20 Μαρτίου: Κυβερνο-επίθεση κατά τραπεζών και Μ.Μ.Ε. στη Ν. Κορέα – Φωνές για βορειοκορεατικό «δάκτυλο»
27 Μαρτίου: Η Β. Κορέα διακόπτει την «κόκκινη» τηλεφωνική γραμμή με τη Ν. Κορέα και κλείνει τα σύνορά της
28 Μαρτίου: Μαχητικά B-2 πετούν πάνω από την Κορεατική
30 Μάρτιου: Κήρυξη της Β. Κορέας σε κατάσταση πολέμου – Στάση αναμονής από Η.Π.Α. και Ν. Κορέα

Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, πιο πιθανό θεωρείται η επανάληψη γεγονότων αντίστοιχων με εκείνων που είχαν να κάνουν με τον βομβαρδισμό της νήσου Γεόπγεόνγκ (120 χλμ. από την πρωτεύουσα Σεούλ) τον Νοέμβριο του 2010, ενός συμβάντος που είχε προκαλέσει μεγάλη όξυνση στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.


(Το βεληνεκές του βαλλιστικού οπλοστασίου της Β. Κορέας)

Η Ν. και η Β. Κορέα παραμένουν τεχνικά σε εμπόλεμη κατάσταση, καθώς «ο Πόλεμος της Κορέας» (1950-53) δεν τερματίστηκε με την υπογραφή μιας συνθήκης ειρήνης αλλά μόνο με ανακωχή.

Στάση αναμονής από τις Η.Π.Α.

Από την πλευρά τους πάντως οι Η.Π.Α. εμφανίζονται έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή από τη Β. Κορέα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Π.Α., Caitlin Hayden, ξεκαθάρισε πως η χώρα λαμβάνει σοβαρά υπόψιν της τις απειλές αυτές και θα κάνει ό, τι χρειαστεί για να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενη κατακόρυφη κλιμάκωση της έντασης.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, John Earnest, υπογράμμισε πως αυτή η ρητορική το μόνο που κάνει είναι να μεγαλώνει την απομόνωση για τη Β. Κορέα, σε μια περίοδο που ακόμα και η Κίνα -παραδοσιακός σύμμαχος της ασιατικής χώρας- απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση και ηρεμία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Bob Corker, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο οποίος σε πρόσφατο ταξίδι του στη Σεούλ κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να επιδείξει σύνεση, επαναλαμβάνοντας πως η Ουάσινγκτον δεν αδιαφορεί για τις απειλές κατά αμερικανικών στόχων.

«Είναι προφανές πως στη χώρα μας αναπτύσσουμε επιπλέον συστήματα αναχαίτισης πυραύλων», πρόσθεσε.
 

Διαβάστε επίσης:
Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Κορεατική, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013, 07:04

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας