Μια γιγάντια αστυνομική επιχείρηση διεξάγεται, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δύο υπόπτων που φέρονται ως οι δράστες του μακελειού που διαδραματίστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού «Charlie Hebdo», στο κέντρο του Παρισιού και στοίχισε τη ζωή 12 ατόμων.

Όπως έγινε γνωστό, 88.150 άνδρες και γυναίκες των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να απομακρυνθεί ο κίνδυνος νέου χτυπήματοςΟι έρευνες των Αρχών, για τη σύλληψη των Σαΐντ και Σερίφ Κουασί, 34 και 32 ετών αντίστοιχα, που ταυτοποιήθηκαν ως οι δράστες της πλέον πολύνεκρης επίθεσης σε γαλλικό έδαφος τα τελευταία 40 χρόνια επικεντρώνονται στα βορειοανατολικά της χώρας. Μάλιστα, το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας έχει διαθέσει έναν πρωτοφανή αριθμό δυνάμεων για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής».

Όπως έγινε γνωστό με επίσημη ανακοίνωση, 88.150 άνδρες και γυναίκες των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας βρίσκονται επί ποδός πολέμου, προκειμένου να απομακρυνθεί ο κίνδυνος νέου χτυπήματος και να αντιμετωπιστεί η κατάσταση κόκκινου συναγερμού στην οποία έχει περιέλθει τις τελευταίες ώρες η Γαλλία.

Σύμφωνα με τη γαλλική Le Monde, αργά το βράδυ (ώρα Ελλάδας) αυτοκίνητα της Αστυνομίας αποχώρησαν από τη ζώνη των ερευνών, χωρίς ωστόσο, να έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, τα αποτελέσματα των αναζητήσεων.

Από νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης η Αστυνομία ερευνούσε σπιθαμή προς σπιθαμή δασική έκταση στο Ρετζ, 70 χλμ. βορειοανατολικά του Παρισιού, ενώ εξονυχιστικοί ήταν οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια στο χωριό Κορσί. Την ίδια στιγμή, δύο ελικόπτερα Super Puma, εφοδιασμένα με θερμικές κάμερες «χτένιζαν» από αέρος την περιοχή που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση «ύψιστου συναγερμού». Στην επιχείρηση συνέδραμαν και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι.

«Χτυπούν μία – μία τις πόρτες των σπιτιών μας», ανέφερε νωρίτερα στη Le Monde κάτοικος του Κορσί. «Μας είπαν ότι πρόκειται για έναν απλό έλεγχο», προσέθεσε.

Οι έρευνες προσανατολίστηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή έπειτα από μαρτυρία ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων κοντά στο Βιλιέ-Κοτερέ στα βόρεια της χώρας, ο οποίος αναγνώρισε τους δύο άνδρες.

Όπως υποστήριξε, είδε τον 34χρονο Σαΐντ Κουασί και τον 32χρονο Σερίφ Κουασί να περνούν από την επιχείρησή του. Ανέφερε μάλιστα πως οι δύο ένοπλοι επέβαιναν σε όχημα, τύπου Renault Clio, στο οποίο δεν ήταν ευδιάκριτες οι πινακίδες κυκλοφορίας. Φορούσαν κουκούλες και έφεραν βαρύ οπλισμό.

Πολύ κοντά στην περιοχή, έξω από ένα εστιατόριο εντοπίστηκε το αυτοκίνητο που προφανώς εγκατέλειψαν μετά τη διαφυγή τους. Ως εκ τούτου οι αστυνομικοί εικάζουν ότι οι καταζητούμενοι κινούνται πεζοί.

Live εικόνα από τη Γαλλία

 

Η πρώτη εικόνα από τα γραφεία

Την ώρα που το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών βρίσκεται σε εξέλιξη, τον γύρο του διαδικτύου κάνει η πρώτη εικόνα μέσα από τα γραφεία του «Charlie Hebdo».

Η φωτογραφία αποτυπώνει τα πέντε λεπτά φρίκης που έζησαν οι εργαζόμενοι του περιοδικού το μεσημέρι της Τετάρτης: Xαρτιά διάσπαρτα στο έδαφος, εμποτισμένα με το αίμα των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τα πυρά των ενόπλων και έπιπλα σπασμένα και ριγμένα στο πάτωμα, μαρτυρούν ότι χθες συντελέστηκε ένα αποτρόπαιο και πολύνεκρο έγκλημα στην καρδιά του Παρισιού.

Συγκεντρώσεις μνήμης στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Στις πλατείες της γαλλικής πρωτεύουσας, αλλά και σε κάθε γωνιά της χώρας συγκεντρώνονται για δεύτερη συνεχόμενη βραδιά χιλιάδες άνθρωποι, στη μνήμη των θυμάτων της ένοπλης επίθεσης.

Με σύνθημα «Εμείς είμαστε το Charlie», κρατώντας κεριά και πανό με μηνύματα υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης, αποτίουν φόρο τιμής στους 12 νεκρούς.

Παράλληλα, στον χορό των συγκεντρώσεων ρίχνονται κι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με τους πολίτες να δηλώνουν αλληλέγγυοι στον γαλλικό λαό.



Συγκέντρωση έξω από το Γαλλικό Ινστιτούτο για το Charlie Hebdo

Στην Ελλάδα, συγκέντρωση έξω από το Γαλλικό Ινστιτούτο, στη Σίνα 31, πραγματοποιήθηκε, στις 17:00 το απόγευμα, με πρωτοβουλία πολιτών της Αθήνας σε ένδειξη συμπαράστασης στο πένθος του γαλλικού λαού «για την αποτρόπαιη δολοφονία των Ευρωπαίων φίλων-συμπολιτών μας και των καλλιτεχνών που έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες των φανατικών».

«Κανένας αυταρχισμός, καμία ιδεολογία, καμία επίκληση σε θρησκείες, καμία βία δεν θα μας φοβίσει να λέμε, να γράφουμε και να ζωγραφίσουμε αυτά που θέλουμε. Κανένας δεν θα μας στερήσει το δικαίωμα να συνυπάρχουμε ειρηνικά με τους μετανάστες, κανείς δεν θα χωρίσει τους ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν σε κοινωνίες αμοιβαιότητας και κοινών κανόνων. Δεν φοβόμαστε!», αναφέρεται στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας πολιτών που φέρει το τίτλο «Je suis Charlie-Athènes».



Αντίστοιχη εκδήλωση διοργανώθηκε και στη Θεσσαλονίκη, στο Γαλλικό Ινστιτούτο της πόλης.

Η λίστα των θυμάτων:

– Jean Cabut, (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Cabu), σκιτσογράφος και διευθυντής του περιοδικού
– Georges Wolinski, σκιτσογράφος
– Stéphane Charbonnier, (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Charb), σκιτσογράφος
– Bernard Verlhac ((καλλιτεχνικό ψευδώνυμοTignous), σκιτσογράφος
– Philippe Honoré (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Honoré), σκιτσογράφος
– Bernard Maris, δημοσιογράφος και οικονομολόγος
– Elsa Cayat, δημοσιογράφος και ψυχολόγος
– Mustapha Ourrad, διορθωτής
– Frédéric Boisseau, θυρωρός
– Ahmed Meradet, αστυνομικός
– Franck Brinsolaro, αστυνομικός
– Michel Renaud, επισκέπτης και πρώην αξιωματούχος του δήμου

Όπως έγινε γνωστό, το περιοδικό θα εκδοθεί κανονικά την επόμενη εβδομάδα, από τους εργαζόμενους που επέζησαν από την επίθεση.

Συνεργάτης του Charlie Hebdo: «Δεν μπόρεσα να τους σώσω…»

Με φωνή σπασμένη, προσπαθώντας να συγκρατήσει τους λυγμούς του, αφηγήθηκε τη φρίκη που αντίκρισε, φτάνοντας στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας, λίγα λεπτά μετά το μακελειό της Τετάρτης, ο Πατρίκ Πελού, γιατρός στα επείγοντα περιστατικά και συνεργάτης του «Charlie Hebdo».

Ο Πελού δε συμμετείχε στη σύσκεψη της εφημερίδας την ίδια ώρα βρισκόταν σε μια άλλη σύσκεψη, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων, για να συζητήσει τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των γιατρών, της πυροσβεστικής υπηρεσίας και των τραυματιοφορέων.

«Ήμουν σε εκείνη τη συνάντηση όταν ο Ζαν-Λικ, ο γραφίστας μου τηλεφώνησε και είπε: έλα γρήγορα, μας πυροβολούν με Καλάσνικοφ», αποκάλυψε ο Πελού. 

«Νόμισα ότι μου έκανε φάρσα… Αλλά δεν ήταν πλάκα. Όταν έφτασα, ήταν τρομακτικό…», πρόσθεσε.

Ο γιατρός έφτασε στα γραφεία τρία λεπτά μετά το τηλεφώνημα, συνοδευόμενος από έναν αξιωματικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Παρισιού τον οποίο χαρακτήρισε «ήρωα», καθώς ήταν εκείνος που κινητοποίησε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. 

«Κι ενώ εμείς ασχολούμασταν με τα θύματα, εκείνοι συνέχιζαν να σκοτώνουν ανθρώπους στον δρόμο», συμπλήρωσε.

«Δεν μπόρεσα να τους σώσω», επανέλαβε ο Πελού, θρηνώντας για τους νεκρούς συναδέλφους του. Διευκρίνισε ότι για κάποια από τα θύματα δεν μπορούσε να κάνει απολύτως τίποτα, γιατί είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι.

Για τον διευθυντή της εφημερίδας υποστήριξε: «Νομίζω ότι προσπάθησε να σηκωθεί και να τους βρίσει ή να τους κάνει κάποια άσεμνη χειρονομία ή να τους πάρει τα όπλα». «Ήταν σαν να τον πυροβόλησαν ενώ σηκωνόταν. Τον ήξερα καλά, ήταν αδελφός μου, ξέρω ότι θα έκανε κάτι τέτοιο», δήλωσε, εξηγώντας τη στάση που τον βρήκε νεκρό 

Σύμφωνα με τον γιατρό, οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων ο σκιτσογράφος και διευθυντής σύνταξης Ρις και οι δημοσιογράφοι Φιλίπ Λανσόν και Φαμπρίς Νικολινό, πηγαίνουν καλύτερα.

Ο Πελού είπε ότι αμέσως μετά την επίθεση μίλησε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. «Του τηλεφώνησα, μου τον έδωσαν αμέσως και είπε “έρχομαι”. Το καλοκαίρι, όταν η εφημερίδα αντιμετώπιζε δυσκολίες, θέλησε να μας συναντήσει. Τότε πήγαμε και τον είδαμε και μας είπε ότι ήθελε να αλλάξει τον νόμο ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν εφημερίδες», κατέληξε.

Ο ράπερ που έγινε εκτελεστής

Ένα βίντεο από το μακρινό παρελθόν του 32χρονου Σερίφ Κουασί, ένας εκ των τριών βασικών υπόπτων για το μακελειό στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

Στο οπτικοακουστικό υλικό το οποίο χρονολογείται από το 2005, ο 23χρονος τότε Σερίφ εμφανιζόταν να τραγουδά και να χορεύει ραπ, φορώντας ένα καπέλο baseball και γυαλιά ηλίου.

Προκαλούν οι τζιχαντιστές

Τη στιγμή που η διεθνής κοινή γνώμη παραμένει σοκαρισμένη από την τραγωδία, το ραδιόφωνο του ισλαμικού χαλιφάτου χαρακτήρισε «ήρωες» τους δράστες της πολύνεκρης επίθεσης στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo.

«Οι ήρωες τζιχαντιστές σκότωσαν 12 δημοσιογράφους και τραυμάτισαν περισσότερους από 10 που εργάζονται στην εφημερίδα Charlie Hebdo, για να πάρουν εκδίκηση για τον προφήτη Μωάμεθ», ανέφερε στο δελτίο του ο ραδιοφωνικός σταθμός Αλ Μπαγιάν

Το ραδιόφωνο του ισλαμικού χαλιφάτου υπενθύμισε ότι η εφημερίδα «δεν σταμάτησε να υποτιμά τον προφήτη από το 2003», παραπέμποντας εμμέσως στη δημοσίευση των σατιρικών σκίτσων του Μωάμεθ.

Πολιτικός «πόλεμος» στον απόηχο του μακελειού

Την ίδια ώρα, πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στη Γαλλία, στον απόηχο της πολύνεκρης επίθεσης. Το έναυσμα έδωσαν οι δηλώσεις της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Μαρί Λεπέν, η οποία ζήτησε την επαναφορά της θανατικής ποινής. 

«Προσωπικά πιστεύω ότι η θανατική ποινή θα πρέπει να υπάρχει στο νομικό μας οπλοστάσιο. Πάντοτε υποστήριζα ότι πρέπει να δοθεί στους Γάλλους πολίτες η δυνατότητα να εκφραστούν στο συγκεκριμένο ζήτημα», ανέφερε η Μαρί Λεπέν, μιλώντας στη Γαλλική τηλεόραση.

Παράλληλα, η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου καταδίκασε τον «ισλαμιστικό φονταμενταλισμό» ο οποίος «ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους ανά τον κόσμο καθημερινά».

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δηλώσεις Λεπέν προκάλεσαν την αντίδραση του πολιτικού κόσμου της χώρας, με τον βουλευτή του Σοσιαλιστικού κόμματος, Φρανσουά Λαμί να αναφέρει ότι «το Εθνικό Μέτωπο διχάζει το έθνος και παίζει με τον φόβο του λαού».

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου – Μανώλης Φουσκολαγουδάκης