Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς κέρδισε σημαντικές πολιτείες-κλειδιά, όπως η Φλόριντα, το Οχάιο, η Β. Καρολίνα, το Ουισκόνσιν και η Πενσυλβάνια, καταφέροντας ένα πολύ ισχυρό πλήγμα στη Δημοκρατική αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον, η οποία ερχόταν πρώτη στις δημοσκοπήσεις και θεωρείτο φαβορί στα γραφεία στοιχημάτων.


Οι Αφροαμερικανοί δεν ψήφισαν Χίλαρι, όπως επίσης και οι λευκοί, χαμηλού μορφωτικού επιπέδου που δοκιμάζονται από την ανεργία και τη φτώχεια, επιλέγοντας να δώσουν την ευκαιρία σ’ ένα πρόσωπο από τον κόσμο του επιχειρείν χωρίς πολιτικό παρελθόν​Η Φλόριντα και οι 29 εκλέκτορές της άλλαξαν κόμμα, περνώντας στους Ρεπουμπλικανούς. Το 2012 στην πολιτεία αυτή είχε επικρατήσει ο Δημοκρατικός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Οι δηλώσεις του υποψηφίου Τραμπ κατά των Μεξικανών μεταναστών δεν τον εμπόδισαν συνεπώς να κερδίσει σε αυτήν τη νοτιοανατολική πολιτεία, όπου η κοινότητα των Ισπανόφωνων έχει μαζική παρουσία. Λίγο βορειότερα, η Βόρεια Καρολίνα και οι 15 εκλέκτορές της πέρασαν επίσης στον μεγιστάνα των ακινήτων. Η παραλιακή αυτή πολιτεία ήταν ρεπουμπλικανική ήδη κατά την επανεκλογή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. 
Η υποψήφια των Δημοκρατικών κέρδισε την πολιτεία της Ουάσινγκτον και τις 12 εκλεκτορικές της ψήφους, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αρκούσε για να συγκεντρώσει τις 270 εκλεκτορικές ψήφους που θα άνοιγαν τον δρόμο για τον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ επικράτησε επίσης στην Τζόρτζια και την Αϊόβα.

Πολιτείες όπου επικράτησε ο Τραμπ:
Αλαμπάμα (9), Άρκανσο (6), Νότια Καρολίνα (9), Βόρεια Καρολίνα (15), Βόρεια Ντακότα (3), Νότια Ντακότα (3), Φλόριντα (29), Τζόρτζια (16), Άινταχο (4), Ιντιάνα (11), Άιοβα (6), Κάνσας (6), Κεντάκι (8), Λουιζιάνα (8), Μισισίπι (6), Μιζούρι (10), Μοντάνα (3), Νεμπράσκα (5), Οχάιο (18), Οκλαχόμα (7), Τενεσί (11), Τέξας (38), Γιούτα (6), Δυτική Βιρτζίνια (5), Ουαϊόμινγκ (3), Ουισκόνσιν (10), Αλάσκα (3).

Πολιτείες όπου επικράτησε η Χίλαρι:
Καλιφόρνια (55), Κολοράντο (9), Κονέτικατ (7), Ντέλαγουερ (3), Χαβάη (4), Ιλινόι (20), Μέριλαντ (10), Μασαχουσέτη (11), Νιού Τζέρσεϊ (14), Νέο Μεξικό (5), Νέα Υόρκη (29), Όρεγκον (7), Ρόουντ Άιλαντ (4), Βερμόντ (3), Βιρτζίνια (13), Περιφέρεια της Κολούμπια (3), Πολιτεία της Ουάσινγκτον (12), Νεβάδα (6).

Αμερικανικά ΜΜΕ: Έξι παράγοντες που οδήγησαν στην ήττα της Χίλαρι:

  1. Φλόριντα, Αϊόβα, Ουισκόνσιν. Τρεις κρίσιμες πολιτείες που δεν κέρδισε η υποψήφια των Δημοκρατικών.
  2. Τρίτη διαδοχική θητεία για το Δημοκρατικό Κόμμα. Παρά τις δημοσκοπήσεις, αποδείχτηκε στην πράξη ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο συγκέντρωσε ελάχιστο ποσοστό επιβεβαίωσης.
  3. Οι Αφροαμερικανοί δεν ψήφισαν Χίλαρι παρά τη στήριξη προς το πρόσωπό της από τον Μπαράκ Ομπάμα.
  4. Το ίδιο συνέβη και με τους λευκούς, χαμηλού μορφωτικού επιπέδου που δοκιμάζονται από την ανεργία και τη φτώχεια, επιλέγοντας να δώσουν την ευκαιρία σ’ ένα πρόσωπο από τον κόσμο του επιχειρείν χωρίς πολιτικό παρελθόν.
  5. Το άνοιγμα στο… παρά ένα της υπόθεσης με τα e-mails.
  6. Προσέλευση στην κάλπη Αμερικανών που απείχαν στις προηγούμενες αναμετρήσεις και επέλεξαν τον Τραμπ.


«Τοξική» προεκλογική περίοδος

Πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία ή ανάδειξη στη θέση του πλανητάρχη ενός ανθρώπου που χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους πιο αντισυμβατικούς υποψηφίους;

Ο 70χρονος Τραμπ δεν δίστασε να θίξει το αμαρτωλό παρελθόν του «άτακτου» Μπιλ, συζύγου της Χίλαρι, καθώς και το ζήτημα της υγείας της υποψήφιας των Δημοκρατικών​Τόσο η Κλίντον όσο και ο Τραμπ φρόντισαν να ρίχνουν διαρκώς λάδι στη φωτιά κατά τη διάρκεια μιας «τοξικής» προεκλογικής περιόδου, η οποία χαρακτηρίστηκε από εκατέρωθεν προσωπικές επιθέσεις χωρίς ηθικούς φραγμούς. Ο 70χρονος Τραμπ δεν δίστασε να θίξει το αμαρτωλό παρελθόν του «άτακτου» Μπιλ, συζύγου της Χίλαρι, καθώς και το ζήτημα της υγείας της υποψήφιας των Δημοκρατικών, για το οποίο υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες. Ερασιτεχνικό βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη δημοσιογράφο του Bloomberg Τζένιφερ Επστάιν δείχνει τη Χίλαρι υποβασταζόμενη, έτοιμη να καταρρεύσει. Ο Τραμπ δεν σταμάτησε, επίσης, να δίνει έμφαση στα μελανά σημεία στην υπόθεση με τα e-mails την περίοδο που η αντίπαλός του είχε στα χέρια της το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών.

Από τη μεριά της, η Κλίντον κατακεραύνωνε διαρκώς την επιθετική συμπεριφορά του Τραμπ κατά συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, φροντίζοντας να αναδεικνύει περιστατικά που τον παρουσίαζαν ως ρατσιστή και μισογύνη.

Δείτε ΖΩΝΤΑΝΗ εικόνα από τα διεθνή δίκτυα:

Η μάχη των δημοσκοπήσεων

Με εξαίρεση μία δημοσκόπηση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Los Angeles Times, όπου ο Τραμπ προηγείτο με 47,8% έναντι 42,4% της Κλίντον, η υποψήφια των Δημοκρατικών ερχόταν πρώτη στις προτιμήσεις των Αμερικανών ψηφοφόρων.

Ρεκόρ προσέλευσης
 
Η προσέλευση στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα ήταν αυξημένη. Περίπου 225 εκατ. Αμερικανοί ψηφοφόροι είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους.

Το ποσοστό συμμετοχής των ισπανόφωνων και των Αφροαμερικανών θα έκρινε, σε σημαντικό βαθμό, το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως επεσήμαναν από τη μεριά τους τα αμερικανικά ΜΜΕ. Οι ισπανόφωνοι, ένα ταχέως αυξανόμενο τμήμα του εκλογικού σώματος στις ΗΠΑ με ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή σε «αμφίρροπες» πολιτείες όπως η Φλόριντα και η Νεβάδα, τείνουν να ψηφίζουν Δημοκρατικούς και να προτιμούν με μεγάλα ποσοστά την Κλίντον έναντι του Τραμπ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο, η πραγματικότητα ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη, καθώς οι δύο αυτές κοινότητες φαίνεται πως γύρισαν την πλάτη στην υποψήφια των Δημοκρατικών.