Στο Αφγανιστάν έφθασε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Καρλ-Τέοντορ Τσου Γκούτενμπεργκ, για να επισκεφθεί τις δυνάμεις του γερμανικού στρατού που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σχεδόν δύο εβδομάδες από τον θάνατο τριών Γερμανών στρατιωτών σε μάχες με τους Ταλιμπάν στην περιοχή Κουντούζ του Βορείου Αφγανιστάν, στις οποίες τραυματίστηκαν οκτώ άνθρωποι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός επισκέφθηκε τη γερμανική διοίκηση στην πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ πριν αναχωρήσει αεροπορικώς για την επαρχία Κουντούζ.

Μετά το περιστατικό στην Κουντούζ, ο Γκούτενμπεργκ είχε χρησιμοποιήσει τον όρο «πόλεμος» αναφερόμενος στη σύγκρουση στο Αφγανιστάν, επισήμως με την έγκριση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία διέκοψε τις διακοπές της, για να παραστεί στις κηδείες των θυμάτων.

Συνολικά 39 Γερμανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν από το 2001. Την ίδια ώρα δημοσιεύεται σφυγμομέτρηση του περιοδικού Stern που απεικονίζει τη δυσαρέσκεια του γερμανικού λαού για τη στρατιωτική αποστολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Γερμανοί, σε ποσοστό 62%, ζητούν την αποχώρηση των δυνάμεών τους από το Αφγανιστάν, έναντι 55% το Σεπτέμβριο του 2009, αμέσως μετά την αεροπορική επιδρομή που είχε διατάξει ο Γερμανός διοικητής στην Κουντούζ, η οποία, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, προκάλεσε τον θάνατο 142 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ήταν πολλοί άμαχοι.

Σχεδόν 4.500 Γερμανοί στρατιώτες υπηρετούν στη Διεθνή Δύναμη Αρωγής στην Ασφάλεια στο Αφγανιστάν (ISAF) και αντιπροσωπεύουν την τρίτη σημαντικότερη δύναμη μετά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Η ομοσπονδιακή Βουλή (Μπούντεσταγκ) ενέκρινε τον Φεβρουάριο μια παράταση της στρατιωτικής θητείας κατά έναν χρόνο, αυξάνοντας τη δύναμη των 850 στρατιωτών στο μέγιστο επίπεδο των 5.350 στρατιωτών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης