Ανοίγουν σήμερα οι κάλπες στη Βρετανία, προκειμένου οι πολίτες να κρίνουν όχι μόνο το μέλλον του Brexit, αλλά ίσως και εκείνο του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία.
Οι κάλπες θα κλείσουν στις 22.00 (ώρα Βρετανίας) και θα ξεκινήσει ο αγώνας της καταμέτρησης των ψήφων στις 650 εκλογικές περιφέρειες της Βρετανίας. Από την ίδια ώρα αναμένονται δεδομένα του exit poll του BBC, που θα επιχειρήσει να προβλέψει το αποτέλεσμα της αναμέτρησης, καθώς το ερώτημα – λίγες ώρες πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας -εξακολουθεί να παραμένει εάν θα υπάρξει στο κοινοβούλιο απόλυτη πλειοψηφία ενός κόμματος ή όχι.
Την ίδια ώρα, εκνευρισμό στα όρια του πανικού προκάλεσε στην Ντάουνινγκ Στριτ η δημοσκόπηση της YouGov. Σύμφωνα με τα στοιχεία της, το Εργατικό Κόμμα φαίνεται να ανεβαίνει κατά δύο μονάδες στο 34% και το Συντηρητικό, ενώ μεν προηγείται, παραμένει στάσιμο στο 43%. Η δημοσκόπηση έγινε το τελευταίο διήμερο σε μεγάλο δείγμα – 100.000 ερωτηθέντων. Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, η διαφορά των 10 μονάδων φαίνεται να μειώνεται ταχύτατα και η πλειοψηφία υπέρ του κυβερνώντος κόμματος που έδειχνε η προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας φαίνεται να συρρικνώνεται. Αν η τάση συνεχιστεί τις λίγες ώρες που απομένουν, η περίπτωση νίκης χωρίς όμως αυτοδυναμία για τους Τόρις δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Η δημοσκόπηση της YouGov καταγράφει επίσης μια τάση στροφής των φιλοευρωπαίων προς τους Εργατικούς, παρά το γεγονός της ξεκάθαρης αντιπάθειάς τους προς τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Το δυσάρεστο αποτέλεσμα για το κυβερνών κόμμα οφείλεται και στη φωτογραφία ενός τετράχρονου αγοριού με οξυγόνο να κοιμάται στα πάτωμα νοσοκομείου στο Λιντς της κομητείας Γιόρκσαϊρ.
Πάντως, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των αναλυτών, το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων αναμένεται να είναι υψηλότερο από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, κάτι που θα οφείλεται κυρίως στο γεγονός της πρόσφατης ανανέωσης των εκλογικών καταλόγων.
Τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, με τις έδρες από το Σάντερλαντ και το Νιούκασλ, όπως και από τις περιφέρειες που συνήθως θεωρούνται ασφαλείς για το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Εργατικών, στα βορειοανατολικά.
Κατά τους εκλογολόγους, ενδεικτικά θα είναι τα αποτελέσματα από τις περιφέρειες που ανήκουν στο λεγόμενο «κόκκινο τείχος», που δηλαδή παραδοσιακά ανήκουν στους Εργατικούς, αλλά ψήφισαν σε μεγάλο ποσοστό την αποχώρηση από την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα του 2016 – Μίντλαντς και βόρειες περιοχές -, διότι εάν αλλάξουν χέρια οι συγκεκριμένες περιφέρειες, θα καθορίσουν σε μεγάλο ποσοστό εάν οι Τόρις θα καταφέρουν τον στόχο τους για πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Τέτοιες περιφέρειες είναι το Γουόρκινγκτον και το Ντάρλινγκτον (που κατέχουν οι Εργατικοί από το 1918 και το 1964, αντίστοιχα), το Σέτζφιλντ, το Μπρόμγουιτς.
Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν επίσης η Σκωτία και η Ουαλία, όπου στην πρώτη οι Τόρις παλεύουν να διατηρήσουν τις 13 έδρες που είχαν κερδίσει το 2017, απέναντι στο ανερχόμενο και πιο ισχυρό αυτήν τη φορά Εθνικό Κόμμα Σκωτίας. Στη Σκωτία αγωνίζεται να διατηρηθεί και το κόμμα των Εργατικών, κυρίως στις περιφέρειες που κέρδισε οριακά. Στην Ουαλία πολλές περιφέρειες ανήκουν στους Εργατικούς, αλλά αυξάνεται η δύναμη των Συντηρητικών, με βασικότερους στόχους το Ρέξαμ, το Γκόβερ, το Μολντ.
Ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ, οι έδρες του κεντρικού και νοτιοανατολικού Λονδίνου που ανήκουν στους υποστηρικτές της παραμονής, αναμένεται να έχει συμπληρωθεί νωρίς το πρωί της 13ης Δεκεμβρίου. Στις περιοχές αυτές στηρίζεται κυρίως το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (που συγκεντρώνει πιο ξεκάθαρα την ψήφο των Remainers) και θα παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος και στην τύχη των Συντηρητικών, εάν οι προηγούμενες ενδείξεις δεν πετύχουν. Οι Εργατικοί ελπίζουν επίσης στην επικράτηση σε αυτές τις περιοχές και στη διατήρηση εδρών που είχαν κερδίσει το 2017 (Κάντερμπερι, Ρίντινγκ Ιστ, Γόργουικ κ.ά.). Η αναμέτρηση εντός του Λονδίνου αναμένεται απρόβλεπτη, εξαιτίας της επικράτησης των Φιλελεύθερων, κυρίως σε έδρες όπως του Κένσινγτον, του Σίτι του Λονδίνου και του Ουέστιμινστερ, Φίντσλεϊ, Γκόλντερς Γκριν κ.α.
Γενικότερα, από τις 650 εκλογικές περιφέρειες, οι 533 ανήκουν στην Αγγλία, οι 59 στη Σκωτία, οι 40 στην Ουαλία και οι 18 στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι εκλογές διεξάγονται με βάση το μονοεδρικό πλειοψηφικό σύστημα. Σε κάθε περιφέρεια θα εκλεγεί ένας βουλευτής, δηλαδή ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.
Σύμφωνα με έρευνα της YouGov την Τρίτη, περισσότερες από 40 έδρες αναμένεται «να αλλάξουν χέρια» από το ένα κόμμα σε άλλο.