Άνοιξαν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στο Κιργιστάν, μια διαδικασία που η Δύση ελπίζει ότι θα οδηγήσει σε σταθεροποίηση την στρατηγικής σημασίας πρώην σοβιετική δημοκρατία της κεντρικής Ασίας, θέατρο μιας αιματηρής εξέγερσης και εθνοτικών συγκρούσεων το 2010.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (04:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 (15:00 ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδικασία ελπίζεται ότι θα σηματοδοτήσει την πρώτη ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στην κυρίως μουσουλμανική χώρα έπειτα από 20 χρόνια αυταρχικής διακυβέρνησης, χάρη στις μεταρρυθμίσεις που άρχισαν να θεσπίζονται πέρυσι, μετά την πολύνεκρη εξέγερση που ανέτρεψε τον πρόεδρο πέρυσι.

Ωστόσο αντίπαλοι του υποψήφιου που θεωρείται ο επικρατέστερος, του υποστηριζόμενου από την Μόσχα Αλμαζμπέκ Αταμπάγεφ, έχουν προειδοποιήσει ότι θα αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα εάν διαπιστώσουν παρατυπίες.

Το ενδεχόμενο να υπάρξει εκ νέου αστάθεια στο Κιργιστάν ανησυχεί τις ΗΠΑ όσο και τη Ρωσία, καθώς και οι δύο χώρες διατηρούν αεροπορικές βάσεις στη χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων και μοιράζονται τις «ανησυχίες» για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και την εξάπλωση της δράσης ακραιφνών ισλαμιστών από το γειτονικό Αφγανιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση που ανέλαβε μετά τον ξεσηκωμό του Απριλίου του 2010, υπό την απερχόμενη πρόεδρο Ρόζα Οτουνμπάγεβα, επιδίωξε να μειώσει τις εξουσίες του ή της προέδρου και να μετατρέψει τη χώρα σε κοινοβουλευτική δημοκρατία.

«Υπάρχει ελπίδα ότι η χώρα έχει μπει σε ένα σταθερό δρόμο προς την ανάπτυξη», είπε η Οτουνμπάγεβα σε ομιλία της προς τους πολίτες που μεταδόθηκε τηλεοπτικά μετά το κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο πρωθυπουργός Αταμπάγεφ, 55 ετών, που θεωρείται ένας πολιτικός «φιλικός» προς τις επιχειρήσεις, χαρακτηρίζεται «σημαιοφόρος» των μεταρρυθμίσεων και στενός σύμμαχος της Οτουνμπάγεβα, πρώην πρέσβειρας στο Λονδίνο και στην Ουάσινγκτον που θα αποχωρήσει από το θώκο στα τέλη του 2011.

Ο ίδιος θεωρείται ο επικρατέστερος για τη νίκη, αν και αμφισβητείται το εάν μπορεί να εξασφαλίσει το 50% των ψήφων που απαιτείται για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο.

Οι εκλογές πάντως, απειλούν να φέρουν στην επιφάνεια ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για τη χώρα, που δεν είναι άλλο από το χάσμα βορρά – νότου.

Ο Αταμπάγεφ, που κατάγεται από το βιομηχανικό και πιο «ρωσικό» βορρά, αντιμετωπίζει δύο υποψήφιους που αντλούν υποστήριξη από εθνικιστές στο φτωχότερο νότο.

Ένας από αυτούς, ο Ανταχάν Μαντουμάροφ, παλαιότερα γνωστός ως πρωταθλητής του μπιλιάρδου, λέει ότι θέλει να μεταβάλει την ισορροπία της πολιτικής ισχύος στη χώρα, μοιράζοντάς την εξ ίσου ανάμεσα στον πρόεδρο και στη Βουλή.

Ο δεύτερος, ο πρώην πυγμάχος Καμτσίμπεκ Τασίγεφ, προειδοποιεί ότι «εκατομμύρια» Κιργίζιοι θα βγουν στους δρόμους εάν οι εκλογές δεν είναι δίκαιες.

Η Οτουνμπάγεβα στην ομιλία της προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας με διαδηλώσεις θα θεωρηθεί «ενέργεια εναντίον του κράτους».

Ο επόμενος πρόεδρος θα υπηρετήσει, βάσει του ισχύοντος Συντάγματος, για 6ετή θητεία και θα διορίζει τον υπουργό ‘Αμυνας και τον επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

‘Αλλοι 13 υποψήφιοι συμμετέχουν στις εκλογές, που διεξάγονται μια ημέρα μετά τις πρώτες χιονοπτώσεις του χειμώνα.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης