Ημέρα βουλευτικών εκλογών η σημερινή για την Ισλανδία, με τους πολιτικούς αναλυτές να αναμένουν ήττα του συνασπισμού της Κεντροαριστεράς, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Οι κάλπες στα εκλογικά κέντρα ανοίγουν στις 09.00 το πρωί, τοπική ώρα (11.00 το πρωί, ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 22.00 το βράδυ (00.00 τα μεσάνυχτα). Πάνω από 230.000 ψηφοφόροι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, με τους περισσότερους εξ αυτών να αναμένεται να «μαυρίσουν» την Κεντροαριστερή «Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία», η οποία θεωρείται η Νο1 υπεύθυνη για το «κανόνι» του τραπεζικού τομέα το 2008, που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο πολιτικές παρατάξεις της Κεντροδεξιάς είναι τα μεγάλα φαβορί για να συγκεντρώσουν τους περισσότερους ψήφους, καθώς έχουν μοιράσει υποσχέσεις για περιορισμό των ελλειμάτων και μείωση των φόρων.

Mπενεντίκστον και ΓκουνλάουγκσονΕιδικότερα, εκτιμάται ότι το συντηρητικό «Κόμμα της Ανεξαρτησίας» και το «Προοδευτικό Κόμμα» θα εξασφαλίσουν άνετα την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, το οποίο αριθμεί συνολικά 63 θέσεις. Οι δύο επικεφαλείς των συγκεκριμένων πολιτικών παρατάξεων, Sigmundur David Gunnlaugsso (Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον) και Bjarni Benediktsson (Μπιάρνι Μπενεντίκστον) έχουν δεσμευτεί για μια κοινωνική πολιτική με επίκεντρο τον πολίτη, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Εφόσον, οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, ο ένας εκ των δύο θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, αντικαθιστώντας την απερχόμενη Johanna Sigurdardottir (Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ), η οποία και αποσύρεται από τον χώρο της πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαφωνίες για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Η Ισλανδία διατηρεί το προνόμιο να είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη, η οποία αποφάσισε να μην προχωρήσει στη λήψη δανειακών συμβάσεων για τη διάσωση του τραπεζικού της συστήματος, αφήνοντάς το να καταρρεύσει.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης θεωρεί πως η απερχόμενη κυβέρνηση δεν εκφράζει εδώ και καιρό τη λαϊκή βούληση, αναγνωρίζοντας ωστόσο τις προσπάθειες της για να μπει στο «χρονοντούλαπο» της ιστορίας η βαθιά οικονομική κρίση, που κλυδώνισε την κοινωνία. Παρά τα μέτρα λιτότητας, το επίπεδο διαβίωσης παραμένει υψηλό, με τα ποσοστά ανεργίας να μην ξεπερνούν το 4,7% του συνολικού πληθυσμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα από τα θέματα που έχουν προκαλέσει διαφωνίες στο εσωτερικό της Ισλανδίας είναι και οι συνομιλίες με τις Βρυξέλλες για την ένταξη του νησιωτικού κράτους στην «ευρωπαϊκή αγκαλιά». Το 2009 κατατέθηκε επίσημα το εν λόγω αίτημα, ωστόσο ήδη το «Κόμμα της Ανεξαρτησίας» έχει ξεκαθαρίσει πως θα πραγματοποιήσει δημοψήφισμα, προκειμένου να είναι και αυτή τη φορά οι πολίτες εκείνοι που θα λάβουν την τελική απόφαση.

Όπως αναφέρουν στην επιχειρηματολογία τους οι Ευρωσκεπτικιστές, η Ισλανδία απολαμβάνει ήδη ένα προνομιακό καθεστώς με την Ε.Ε. στους τομείς της Αλιείας και του Εμπορίου, ενώ έχει υπογράψει και τη Συνθήκη του Σένγκεν, που προβλέπει μεταξύ άλλων τη μετακίνηση των πολιτών χωρίς την έκδοση βίζας.

Διαβάστε επίσης:
Τη «γλύτωσε» για την ώρα η κυβέρνηση της Ισλανδίας, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011, 02:42

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης