Οι συνομιλίες ανάμεσα στην ουκρανική και στη ρωσική αντιπροσωπεία θα ξεκινήσουν στη Λευκορωσία στις 16:00 περίπου (ώρα Ελλάδος) και το Κίεβο σχεδιάζει να θέσει προς συζήτηση το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων προτού προχωρήσει σε συζήτηση άλλων θεμάτων, ανέφερε στη σελίδα του στο Facebook ο Ουκρανός διαπραγματευτής Νταβίντ Αρακαμία.

«Καθ’ οδόν για τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ήδη είμαστε μέσα στα ελικόπτερα», έγραψε από την πλευρά του στη σελίδα του στο Twitter ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναρτώντας και μια φωτογραφία του μαζί με τον Αρακαμία ντυμένοι με στρατιωτικές στολές, μέσα σε κάτι που μοιάζει με καμπίνα ελικοπτέρου.

 

 

«Θα ξεκινήσουμε σε περίπου δύο ώρες», πρόσθεσε σε μια ρωσική έκδοση αυτού του μηνύματος. «Το πρόγραμμα (σ.σ. των συζητήσεων) περιλαμβάνει τουλάχιστον το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων. Τα υπόλοιπα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες», είπε ο Αρακαμία.

Σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας, που πλήττονται από βόμβες των ρωσικών δυνάμεων ή έχουν περικυκλωθεί, η ανθρωπιστική κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Στα νότια, το στρατηγικό λιμάνι της Μαριούπολης είναι σχεδόν αποκομμένο και υφίσταται έντονους βομβαρδισμούς, η πόλη Χάρκιβ (Χάρκοβο), η δεύτερη πολυπληθέστερη στη χώρα, επίσης βομβαρδίζεται εδώ και αρκετές ημέρες.

Η τοποθεσία που επιλέχθηκε για τις διαπραγματεύσεις βρίσκεται στην περιοχή της Μπρεστ της Λευκορωσίας, στην Μπελαβέσκαγια Πούσα, μια τοποθεσία κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

 

Η ρωσική πλευρά

Σύμφωνα με τον Ρώσο διαπραγματευτή Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, αυτό το μέρος είναι κατάλληλο για την ουκρανική αντιπροσωπεία, ιδιαίτερα επειδή πηγαίνει εκεί μέσω Πολωνίας.

Η ρωσική πλευρά θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τρία ζητήματα που σχετίζονται με «την στρατιωτική-τεχνική πτυχή, την ανθρωπιστική και διεθνή καθώς και την πολιτική», είπε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ο απεσταλμένος του Κρεμλίνου. Την προηγούμενη ημέρα, είχε επισημάνει ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις πτυχές που είναι απαραίτητες για «κατάπαυση του πυρός».

Μια πρώτη συνάντηση ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα χωρίς να έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά τα δύο μέρη συμφώνησαν για μια δεύτερη συνάντηση.

Η Ουκρανία απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Η Ρωσία δεν έχει διευκρινίσει τα αιτήματά της, αλλά λέει ότι θέλει να «αποστρατιωτικοποιήσει» και να «αποναζιστοποιήσει» τη γείτονά της, υπονοώντας έτσι ότι θέλει τη συνθηκολόγησή της και το τέλος της εξουσίας στον τόπο, που κατηγορεί ότι υποδαυλίζει μια υποτιθέμενη «γενοκτονία» ρωσόφωνου πληθυσμού.