Την ελπίδα, ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα στηρίξουν τις προτάσεις της για τη δημιουργία ενός νέου διπλωματικού σώματος, εξέφρασε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής, Κάθριν Άστον.

Η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (EAS) -μία από τις κυριότερες μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας- έχει στόχο της την προβολή μίας ενιαίας ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής ανά τον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η δημιουργία της αμαυρώθηκε από τα προβλήματα μεταξύ των διαφορετικών οργανισμών εντός της Ε.Ε. Πολλοί από τους υπουργούς Εξωτερικών δήλωναν αισιόδοξοι κατά την άφιξή τους σήμερα στο Λουξεμβούργο.

«Ελπίζω η σημερινή ημέρα να είναι σημαντική για το μέλλον της ευρωπαϊκής διπλωματίας» δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο.

«Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία, αλλά δεν γνωρίζω τι είδους» είπε ο Γάλλος ομόλογός του, Μπερνάρ Κουσνέρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε σήμερα το ”πράσινο φως”» προειδοποίησε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας, Φράνκο Φρατίνι.

Διπλωμάτες δήλωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι τα κράτη-μέλη αναμένεται να εκφράσουν ευρεία πολιτική στήριξη στις προτάσεις της Άστον. Σε αντάλλαγμα θα ζητήσουν κατά πάσα πιθανότητα εγγυήσεις για το μέγεθος της EAS, τον αριθμό των διπλωματών από τα κράτη-μέλη που θα συμμετάσχουν και τον χρόνο που θα χρειαστεί για την επίτευξη των στόχων.

Οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν ακόμα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, την αναθεώρηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ στη Βοσνία, την πειρατεία ανοικτά των ακτών της Σομαλίας, ενώ θα λάβουν αποφάσεις για το Σουδάν, τη Μιανμάρ και το Κιργιστάν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης