Ο πρόεδρος της Μαδαγασκάρης απέπεμψε τον υπουργό Εξωτερικών επειδή στα Ηνωμένα Έθνη ψήφισε υπέρ της καταδίκης των δημοψηφισμάτων που διοργάνωσε η Ρωσία για να προσαρτήσει τέσσερις μερικώς κατεχόμενες περιοχές στην Ουκρανία, όπως δήλωσαν δύο πηγές στο γραφείο του προέδρου.

Την περασμένη Τετάρτη, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τάχθηκε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της καταδίκης αυτού που χαρακτηρίστηκε «απόπειρα παράνομης προσάρτησης» από τη Ρωσία των τεσσάρων περιοχών στην Ουκρανία και κάλεσε όλες τις χώρες να μην αναγνωρίσουν την κίνηση αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης, 143 χώρες τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος που επαναβεβαιώνει επίσης την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στο γραφείο του Άντρι Ραζοελινά δήλωσαν στο Reuters ότι ο υπουργός Ρίτσαρντ Ραντριαμαντράτο αποπέμφθηκε επειδή ήταν ένας εξ αυτών που ενέκριναν το ψήφισμα.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φέτος έχει οδηγήσει πολλές αφρικανικές χώρες σε μια αμήχανη διπλωματική θέση. Πολλές έχουν ένα περίπλοκο ιστορικό σχέσεων με τη Δύση και την πρώην Σοβιετική Ένωση καθώς και σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Γενικώς έχουν αποφύγει να πάρουν θέση αναφορικά με τον πόλεμο, προς απογοήτευση ορισμένων κρατών της Δύσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, η Μαδαγασκάρη απείχε πάντα από διάφορες ψηφοφορίες για ψηφίσματα που σχετίζονται με την κρίση στην Ουκρανία.

Ο Ραντριαμαντράτο αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Οι 18 από τις 35 χώρες που απείχαν από την ψηφοφορία της περασμένης εβδομάδας ήταν αφρικανικές. Η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Βόρεια Κορέα, η Συρία και η Νικαράγουα επίσης τάχθηκαν κατά του ψηφίσματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης