Στη Νέα Υόρκη αναμένεται να μεταβεί ο Τζο Μπάιντεν προκειμένου να διαβεβαιώσει τους Αμερικανούς ότι πρόκειται να αντιμετωπίσει την αυξημένη εγκληματικότητα πο παρουσιάζεται στην περιοχή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί το αρχηγείο της αστυνομίας της πόλης συνοδευόμενος από τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς, προτού συναντηθεί με τοπικούς αξιωματούχους στο Κουίνς.

Πέρυσι πολλές αμερικανικές πόλεις κατέγραψαν αριθμό ρεκόρ ανθρωποκτονιών. Λεηλατημένα καταστήματα στο Σαν Φρανσίσκο, παιδιά που σκοτώνονται από αδέσποτες σφαίρες, πυροβολισμοί στην Ουάσινγκτον: διάφορα περιστατικά, συχνά θανατηφόρα καταγράφονται καθημερινά.

Αναμφισβήτητα το κύμα βίας είχε αρχίσει να αυξάνει προτού ο Μπάιντεν αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ, συνέπεια, σύμφωνα με τους ειδικούς, της πανδημίας που αποσταθεροποίησε τον κοινωνικό ιστό, αν και οι αμερικανικές πόλεις παραμένουν πιο ασφαλείς απ’ ό,τι ήταν τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

Όμως ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρείται ολοένα και περισσότερο υπεύθυνος για την αυξανόμενη ανασφάλεια. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ABC/ Ispsos τον Δεκέμβριο, το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν τις ενέργειες του Μπάιντεν στον τομέα της δημόσιας τάξης μειώθηκε στο 36% έναντι 43% τον Οκτώβριο.

«Χαλαρότητα»

Ο Δημοκρατικός δέχεται συχνά επικρίσεις από την αμερικανική δεξιά ότι αγνοεί την αύξηση της εγκληματικότητας και ότι θέλει να μειώσει τους πόρους των δυνάμεων της τάξης.

Σήμερα θα επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη, μια πόλη όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν σημειωθεί σειρά επεισοδίων με πυροβόλα όπλα, ανάμεσά τους ένα περιστατικό πυροβολισμών στο Χάρλεμ στη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν δύο νέοι αστυνομικοί.

Με την επίσκεψη αυτή ο Μπάιντεν θέλει να εκφράσει και την υποστήριξή του στον Άνταμς, ένα Αφροαμερικανό πρώην αστυνομικό.

Ο πρόεδρος ελπίζει ότι θα κερδίσει από το αυξανόμενο ενδιαφέρον που προκαλεί ο νέος Δημοκρατικός δήμαρχος με τη σκληρή στάση του απέναντι στην εγκληματικότητα και τα πυροβόλα όπλα.

Ο Άνταμς ανακοίνωσε πρόσφατα την επιστροφή των περιπολιών αστυνομικών με πολιτικά, των «μονάδων αντιμετώπισης της εγκληματικότητας”, που μετονομάστηκαν σε “μονάδες αντιμετώπισης των όπλων».

Αυτές οι αμφιλεγόμενες μονάδες είχαν καταργηθεί το 2020, μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη σύλληψή του από έναν λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη, ένα περιστατικό που αποτέλεσε αφορμή για τις μεγάλες διαδηλώσεις “Black Lives Matter”.

Το θέμα της ασφάλειας είναι πολιτικά εξαιρετικά ευαίσθητο για τον Μπάιντεν, ο οποίος θέλει να προωθήσει στη Νέα Υόρκη το όραμά του για μια «έξυπνη ασφάλεια», που θα πατάσσει τους εγκληματίες αλλά ταυτόχρονα θα δείχνει και σεβασμό στους πολίτες, επεσήμανε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος θα ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση 500 εκ. δολαρίων για την πρόσληψη νέων αστυνομικών και για ενέργειες πρόληψης της βίας, σημείωσε το γραφείο του.

Επίσης θα υπενθυμίσει ότι ο Λευκός Οίκος κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει τα «ghost guns», τα όπλα που συναρμολογούνται από διάφορα ξεχωριστά ή κιτ που περιλαμβάνουν ένα ημιτελές κομμάτι.

Ο πρόεδρος «δεν πιστεύει ότι πρέπει να μειωθούν τα μέσα της αστυνομίας», αλλά αντίθετα θα πρέπει να της δοθούν «περισσότερα εργαλεία και οι απαραίτητοι πόροι για να δημιουργήσει έναν δεσμό εμπιστοσύνης με τους πολίτες», σημείωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Ο Μπάιντεν κυρίως θέλει να αποφύγει οι Ρεπουμπλικάνοι να τον κατηγορήσουν για παθητικότητα, λίγους μήνες πριν τις ενδιάμεσες εκλογές.

Black Lives Matter

Αλλά παράλληλα δεν μπορεί να αποξενώσει τους Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους, που ψηφίζουν κυρίως τους Δημοκρατικούς, στους οποίους υποσχέθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας περισσότερη δικαιοσύνη.

Οι ακτιβιστές που μάχονται κατά της αστυνομικής βίας δεν έχουν ξεχάσει ότι το 1994 ο τότε γερουσιαστής Μπάιντεν είχε στηρίξει ένθερμα την αυστηροποίηση του ποινικού δικαίου, η οποία, όπως καταγγέλλουν, οδήγησε σε μαζικές φυλακίσεις ατόμων που προέρχονται από μειονότητες.

Στην πραγματικότητα ο Λευκός Οίκος φαίνεται να έχει βάλει στην άκρη τις δεσμεύσεις που είχε δώσει στους προοδευτικούς σε ό,τι αφορά το ποινικό δίκαιο.

Ο Μπάιντεν διόρισε σε όλες τις βαθμίδες του δικαστικού συστήματος δικαστές που προέρχονται από μειονότητες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προσπαθήσει πραγματικά να επαναφέρει στο προσκήνιο στις μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία που προέκυψαν από τα αιτήματα του κινήματος Black Lives Matter, μετά την απόρριψή τους από το Κογκρέσο πέρυσι.