Από μία κλωστή κρέμονται οι σχέσεις της Ρωσίας με τη νέα διακυβέρνηση στο Κίεβο, εν μέσω έντονης διπλωματικής κινητικότητας, ενώ εκρηκτική ατμόσφαιρα επικρατεί στις ρωσόφωνες περιοχές της Ουκρανίας και ιδιαίτερα στην Κριμαία. Η ρωσική σημαία κυματίζει στο τοπικό Κοινοβούλιο στη Συμφερόπολη και ένοπλοι Ρώσοι κάτοικοι το έχουν καταλάβει από τα ξημερώματα. Εν τω μεταξύ, ένταση επικρατεί και στη Σεβαστούπολη, όπου ισχύει ειδικό καθεστώς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πολεμικά γυμνάσια που διεξάγει ο ρωσικός στρατός, οι πτήσεις ρωσικών μαχητικών στις μεθοριακές περιοχές, τονίζουν την αποφασιστικότητα του Κρεμλίνου να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του ρωσόφωνου πληθυσμού στην Ουκρανία που αντιδρά στο νέο καθεστώς.

Η Κριμαία αποτελεί πλέον το κέντρο της αντιπολίτευσης στη νέα ουκρανική ηγεσία της μετα-Γιανουκόβιτς εποχής και οι αποσχιστικές τάσεις αρχίζουν να κερδίζουν και πάλι έδαφος, όπως και κατά το παρελθόν.

Προειδοποιεί η Ρωσία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρωσία θα υπερασπισθεί τα δικαιώματα των συμπατριωτών της με «σθεναρό και ανυποχώρητο» τρόπο, προειδοποιεί το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «ευρείας κλίμακας παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Ουκρανία, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στην Κριμαία, τη μοναδική περιοχή με πλειοψηφία τον ρωσικό πληθυσμό.

«Το Υπoυργείο Εξωτερικών της Ρωσίας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται στη διεθνή σκηνή τα δικαιώματα των συμπατριωτών της, θα αντιδρά σθεναρά και ανυποχώρητα, όταν αυτά θα παραβιάζονται» αναφέρεται στον επίσημο λογαριασμό του υπουργείου στο Twitter.

Έντονη κινητικότητα στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι έχει θέσει σε κατάσταση μάχης τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στα δυτικά σύνορα της χώρας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Διεξάγονται διαρκείς αεροπορικές περιπολίες από μαχητικά αεροσκάφη στις περιοχές των συνόρων. Από τη στιγμή που έλαβαν διαταγή να βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, οι αεροπορικές δυνάμεις της δυτικής στρατιωτικής ζώνης αναχώρησαν για τις… αεροπορικές βάσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας.

Αυστηρές προειδοποιήσεις από τον Τουρτσίνοφ

Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία μετά την κατάληψη των κτηρίων του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου στην Κριμαία από «εγκληματίες με στρατιωτικές στολές», ανακοινώνοντας ότι έδωσε διαταγή στις δυνάμεις ασφαλείας να λάβουν «όλα τα αναγκαία μέτρα» για την προστασία των πολιτών.

Ο Τουρτσίνοφ προειδοποίησε τον ρωσικό στόλο για οποιαδήποτε «στρατιωτική επίθεση», λέγοντας ότι οποιαδήποτε κίνηση στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τη βάση του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας θα εκληφθεί από το Κίεβο ως επιθετική ενέργεια.

Για προβοκάτσια κάνει λόγο ο Αβάκοφ
Ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ ανακοίνωσε ότι το σύνολο των δυνάμεων της αστυνομίας έχει τεθεί σε συναγερμό, ανάμεσά τους και οι ειδικές δυνάμεις.

Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με την περικύκλωση του τετραγώνου του Κοινοβουλίου της Συμφερόπολης από τις δυνάμεις ασφαλείας, έχει ως στόχο την αποτροπή μιας «αιματοχυσίας μεταξύ του άμαχου πληθυσμού» και των ένοπλων συγκρούσεων, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Εσωτερικών στη σελίδα του στο Facebook. «Οι προβοκάτορες είναι επί το έργον. Πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας» γράφει.

Σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, οδόφραγμα έχει στηθεί μπροστά από το κτήριο του κοινοβουλίου, ενώ περίπου 20 άοπλοι αστυνομικοί απώθησαν το πλήθος των… περιέργων, κυρίως ρωσόφωνων, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα δύο κτήρια του υπουργικού συμβουλίου. «Τώρα ελπίζουμε ότι δεν θα έρθουν εδώ οι (Ουκρανοί) εθνικιστές. Η κατάσταση στο Κίεβο είναι αντισυνταγματική και αυτό που συμβαίνει εδώ είναι η απάντηση που αρμόζει στο πραξικόπημα εκεί» είπε ένας κάτοικος.

Ένοπλοι κατέλαβαν το Κοινοβούλιο της Κριμαίας

Πατήστε να δείτε LIVE εικόνα από την Κριμαία

Ένοπλοι κατέλαβαν το κτήριο της τοπικής Βουλής και της περιφερειακής κυβέρνησης της Κριμαίας στη Συμφερόπολη (σ.σ.: πρωτεύουσα της επαρχίας) σήμερα τα ξημερώματα (στις 04.00 τοπική και ώρα Ελλάδος), όπως μετέδωσε το πρωί το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε το μήνυμα του τοπικού τατάρου ηγέτη Ρεφάτ Τσουμπάροφ στο Facebook: «Έμαθα ότι τα κτήρια του Κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου κατελήφθησαν από ένστολους ενόπλους χωρίς διακριτικά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα».

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Interfax, ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποκλείσει την περιοχή γύρω από το Κοινοβούλιο αλλά και από άλλα κυβερνητικά κτήρια.

Δεν είναι σαφές ποιοι έχουν υπό τον έλεγχό τους την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το κοινοβούλιο, όμως, σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου Reuters που βρίσκεται επί τόπου, η ρωσική σημαία έχει υψωθεί και στα δύο κτήρια, ενώ οι ένοπλοι φορούσαν μαύρες και πορτοκαλί κορδέλες στο μπράτσο (σ.σ.: ρωσικό σύμβολο νίκης από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου).

Περί τους 100 αστυνομικούς έχουν αναπτυχθεί μπροστά από το κτήριο του κοινοβουλίου, όπου συνεπλάκησαν χθες μέλη της ταταρικής κοινότητας, υποστηρικτές της νέας ουκρανικής ηγεσίας, και φιλορώσοι υποστηρικτές της απόσχισης της Κριμαίας. «Άκουσα πυρά αυτόματων όπλων τη νύκτα, κατέβηκα και είδα πολλούς ανθρώπους να εισβάλουν. Ορισμένοι έφυγαν. Δεν ξέρω πόσοι έχουν μείνει μέσα» δήλωσε ένας κάτοικος στο πρακτορείο Reuters.

Με τις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας να βράζουν μετά την πτώση του Γιανουκόβιτς, η Κριμαία έχει γίνει θέατρο έντασης και διαδηλώσεων με ρωσικές σημαίες.

Λίγο πέραν των συνόρων, υπενθυμίζεται, η Ρωσία έχει θέσει σε επιφυλακή δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην πιο ισχυρή κίνησή της κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης. Επισήμως, η Μόσχα αναφέρει ότι η μέχρι πρότινος μη ανακοινωθείσα άσκηση κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία δεν σχετίζεται με τις εξελίξεις στη χώρα.

Χάρτης με την κατανομή και την δυναμικότητα του ρωσικού πολεμικού στόλου

Διαβάστε επίσης: Ένοπλοι κατέλαβαν το κοινοβούλιο της Κριμαίας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης