Η πρώην γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας Λουίσα Ορτέγα, η οποία είχε δηλώσει πως φοβόταν ότι θα τη δολοφονούσαν, διέφυγε χθες Παρασκευή στην Κολομβία, μερικές ώρες αφότου η Συντακτική Συνέλευση, η οποία την καθαίρεσε την 5η Αυγούστου, ανέλαβε τη νομοθετική εξουσία.
«Το απόγευμα η γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας Λουίσα Ορτέγα Δίας έφθασε από την Αρούμπα με ιδιωτικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο στην Μπογοτά και ολοκλήρωσε την απαιτούμενη διαδικασία συμπλήρωσης των εγγράφων μετανάστευσης», ανέφερε η υπηρεσία Μετανάστευσης της Κολομβίας.
Η Ορτέγα συνοδευόταν από τον σύζυγό της, τον βουλευτή Χερμάν Φερέρ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Στην Ορτέγα είχε επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και είχαν δεσμευτεί οι τραπεζικοί της λογαριασμοί όταν η Συντακτική Συνέλευση την καθαίρεσε.
Η είδηση της άφιξής της στην Κολομβία έγινε γνωστή λίγη ώρα αφού το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας, ο μοναδικός θεσμός υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης, είδε το μεγαλύτερο μέρος των εξουσιών του να αναλαμβάνονται από τη Συντακτική Συνέλευση.
Η συγκρότηση του σώματος αυτού σηματοδότησε ένα νέο επεισόδιο στην βαθιά πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα, όπου οι διαδηλώσεις με κεντρικό αίτημα την αποχώρηση από την εξουσία του προέδρου Νικολάς Μαδούρο που εξελέγη το 2013, εν μέσω της κατάρρευσης της οικονομίας, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 125 ανθρώπους από την 1η Απριλίου.
Το κοινοβούλιο αμφισβήτησε την ανάληψη της εξουσίας από τη Συντακτική Συνέλευση, χαρακτηρίζοντάς την «άκυρη» και υποστηρίζοντας ότι «οι ενέργειές της είναι παράνομες και αντισυνταγματικές». Το κοινοβούλιο εξασφάλισε την υποστήριξη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), ο οποίος διά χειλέων του γενικού του γραμματέα Λουίς Αλμάγκρο χαρακτήρισε επίσης «έκνομη και αντισυνταγματική» την απόφαση της Συντακτικής Συνέλευσης. Ο Αλμάγκρο ζήτησε να γίνει κατεπείγουσα σύνοδος του ΟΑΚ για τη Βενεζουέλα.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ από την πλευρά του κατήγγειλε μια «αρπαγή εξουσίας» από τη Συντακτική Συνέλευση και διεμήνυσε ότι η Ουάσινγκτον θα χρησιμοποιήσει όλη τη «διπλωματική και οικονομική της ισχύ» για να βοηθήσει «τον λαό της Βενεζουέλας» που προσπαθεί να αποκαταστήσει «τη δημοκρατία» στη χώρα του.
Πηγές: AΜΠΕ, Reuters, AFP, Sputnik