Η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Κατρίν Κολονά, συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, στο Πεκίνο με τον Πρωθυπουργό της Κίνας, Λι Τσιανγκ, κατά την έναρξη σύντομης επίσκεψής της στη χώρα, επικεντρωμένης στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, στις πανεπιστημιακές ανταλλαγές και στον πολιτισμό.
Ξεκίνησε την επίσκεψη αυτή καθώς αναμενόταν να τεθεί σε εφαρμογή ανακωχή ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και το απόγευμα της Παρασκευής να αφεθούν ελεύθεροι οι πρώτοι όμηροι της Χαμάς.
Η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση αναμενόταν να βρεθεί στην καρδιά των επαφών που θα έχει η Γαλλίδα Υπουργός Εξωτερικών.
«Η Κίνα είναι παράγοντας που έχει πλέον μεγαλύτερο βάρος από ό,τι στο παρελθόν» στην περιοχή, λόγω της «σημαντικής» και «σθεναρής» σχέσης της «με το Ιράν», δήλωσε πηγή προσκείμενη στη γαλλική διπλωματία σε δημοσιογράφους.
«Το πρώτο πράγμα που περιμένουμε από την Κίνα σε αυτή τη σύρραξη είναι να συμμετάσχει στις προσπάθειές μας για να αποφευχθεί κάθε περιφερειακή κλιμάκωση, λαμβανομένου υπόψη πως μπορεί να περάσει σε παράγοντες στην περιοχή και ιδίως (…) στο Ιράν», πρόσθεσε.
Η Κίνα διαδραμάτισε στις αρχές της χρονιάς κομβικό μεσολαβητικό ρόλο για την επίτευξη της θεαματικής συμφωνίας εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, μεγάλων δυνάμεων σε περιφερειακό επίπεδο.
Στη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό Λι στο Παλάτι του Λαού, στην καρδιά της κινεζικής πρωτεύουσας, η Κολονά θύμισε στον συνομιλητή της πως οι δυο χώρες, ως «μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ, έχουν «παγκόσμιες ευθύνες».
Πρέπει να συμβάλλουν για «να βρεθούν λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις», ειδικά αυτές «του κλίματος, της βιοποικιλότητας» και να παίξουν επίσης ρόλο στην «αποκλιμάκωση των εντάσεων» σε διεθνή κλίμακα, επέμεινε.
Η κυρία Κολονά αναμένεται να συμπροεδρεύσει το απόγευμα της Παρασκευής με τον ομόλογό της, Ουάνγκ Γι, στον «γαλλοσινικό διάλογο υψηλού επίπεδου για τις ανταλλαγές» φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.
Ο διάλογος αυτός, που ανεστάλη επί πανδημίας, άρχισε το 2014 και έχει στόχο να εξετάζονται θέματα όπως οι πανεπιστημιακές, επιστημονικές, πολιτισμικές και αθλητικές ανταλλαγές, ζητήματα που άπτονται του τουρισμού και της ισότητας των φύλων, μεταξύ άλλων.
Κατόπιν οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν επίσημες κατ’ ιδίαν συνομιλίες και θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Γαλλία και Κίνα αναμένεται να υπογράψουν σειρά συμφωνιών σε διάφορους τομείς (παιδεία, πολιτισμός, εκπαίδευση, υγεία).
Μετά την αναγνώριση της Λαϊκής Δημοκρατίας από τη Γαλλία του στρατηγού Σαρλ ντε Γκολ το 1964, το Πεκίνο εκλαμβάνει το Παρίσι ως συνομιλητή με προσέγγιση πολύ πιο ανεξάρτητη έναντι των ΗΠΑ από ό,τι αυτές άλλων δυτικών χωρών.
Το ταξίδι της Γαλλίδας ΥΠΕΞ γίνεται λίγο καιρό προτού ταξιδέψουν στο Πεκίνο οι Πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις αρχές Δεκεμβρίου, όπου οι Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ αναμένεται να κάνουν την πρώτη τους συνάντηση διά ζώσης με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ σε τέσσερα χρόνια.