Διευκρινίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενδεχομένη ανάμειξή της στην αιφνιδιαστική απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ ζητούν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και των Οικολόγων-Πράσινων με επείγουσα ερώτησή τους.
Οι ευρωβουλευτές θέτουν τα ζητήματα του δικαιώματος στην εργασία της υποχρέωσης διαβούλευσης με τους εργαζομένους και τον σεβασμό των μέσων μαζικής ενημέρωσης όπως προκύπτουν από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δικαιώματα τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να σέβεται και να υπερασπίζεται.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Σήμερα το απόγευμα η Ελληνική κυβέρνηση έκλεισε αιφνιδιαστικά το Εθνικό ίδρυμα Ραδιοτηλεόρασης (ΕΡΤ) το οποίο απασχολεί ένα σημαντικό αριθμό εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι πληροφορήθηκαν, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, ότι θα μείνουν άνεργοι μέσα στις επόμενες ώρες.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος των υποχρεώσεων της Ελλάδας που απορρέουν από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής για τη χώρα και συγκεκριμένα ως επιταγή της Τρόικα (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή) για την εξασφάλιση της επόμενης δόσης. στο πλαίσιο της οικονομικής βοήθειας που παρέχεται στη χώρα.
Δεδομένου ότι:
– Η Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ προβλέπει
στο άρθρο 11 “το σεβασμό και την πολυφωνία των μέσων μαζικής ενημέρωσης”
και στο άρθρο 27 πως “εξασφαλίζεται στους εργαζομένους ή τους εκπροσώπους τους, στα ενδεδειγμένα επίπεδα εγκαίρως ενημέρωση και διαβούλευση”
– Η Συνθήκη για τη λειτουργία της ΕΕ προβλέπει στο άρθρο 147 την “επίτευξη υψηλού επιπέδου απασχόλησης η οποία πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη χάραξη και την εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ”
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Α) Η παραπάνω απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν σε γνώση της;
Β) Πρόκειται πράγματι για απαίτηση της Τρόικα στο πλαίσιο του σταθεροποιητικού προγράμματος για την Ελλάδα και προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση της οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα; Και επιβεβαιώνει τη συμφωνία της με αυτήν ως μέλος της Τρόικα;
Γ) με την απόφαση αυτή και τον τρόπο εφαρμογής της γίνονται σεβαστές οι παραπάνω αρχές των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεματοφύλακας των οποίων είναι η ίδια (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή);”