Απέπλευσε από το λιμάνι Ντιλόβασι, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, με προορισμό την ανατολική Μεσόγειο το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ συνοδευόμενο από τη φρεγάτα Φατίχ. Προηγήθηκε τελετή αποχαιρετισμού στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ (και αυτός) Ντονμέζ. Σημειώνεται ότι η λέξη Φατίχ σημαίνει πορθητής και ήταν το προσωνύμιο του σουλτάνου Μωάμεθ Β’.
Ο Ντονμέζ μιλώντας σε αυτή την όχι συνηθισμένη τελετή αποχαιρετισμού ενός σκάφους που φεύγει για αποστολή προειδοποίησε όπως ισχυρίζεται το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu «τρίτες δυνάμεις που συνεργάζονται κατά της Τουρκίας» να είναι προσεκτικές.
Προφανώς ο Τούρκος υπουργός απευθύνεται στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι ηγέτες των οποίων συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες και θα συζητήσουν μεταξύ των άλλων μέτρα και κυρώσεις, ή μάλλον τις διαδικασίες που απαιτούνται για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας η οποία προβαίνει σε κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων της Κύπρου εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Το Γιαβούζ αναμένεται να αρχίσει την γεώτρηση την 1η Ιουλίου με χρονικό ορίζοντα υλοποίησής της τους 3,5 μήνες. Η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί σε βάθος 3.300 μέτρων βόρεια – βορειοδυτικά της Καρπασίας, δηλαδή στη βόρεια θάλασσα της Κύπρου, όπου δεν έχουν ορισθεί ή χαραχθεί θαλάσσια οικόπεδα προς εκμετάλλευση από την κυπριακή κυβέρνηση. Κατά τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ το σημείο όπου κατευθύνεται το γεωτρύπανο Γιαβούζ βρίσκεται εντός περιοχής η οποία έχει παραχωρηθεί από το ψευδοκράτος και την διοίκηση στα Κατεχόμενα.
Είναι άγνωστο, τουλάχιστον σε δημοσιογραφικό επίπεδο το εάν και κατά πόσο υφίστανται κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε αυτή την περιοχή. Ωστόσο οι διαθέσιμοι χάρτες καθώς και τα μέχρι στιγμής πορίσματα των ερευνών δεν δείχνουν πως σε αυτή την θαλάσσια περιοχή έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα φυσικού αερίου. Σημειώνεται ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη ΑΟΖ της Κύπρου γειτνιάζουν με αυτά της Αιγύπτου (κοίτασμα Ζορ 1) και τα κοιτάσματα του Ισραήλ (Λεβιάθαν 1 και Λεβιάθαν 2). Αυτή η θαλάσσια περιοχή χαρακτηρίζεται από μία συγκεκριμένη μορφή του βυθού με χαρακτηριστικά που καταδεικνύουν την πιθανότητα εντοπισμού κοιτασμάτων. Όλα τα μέχρι σήμερα κοιτάσματα που έχουν μέχρι σήμερα εντοπιστεί βρίσκονται σε αυτή τη γεωγραφική ζώνη και μόνο.