«Εντυπωσιακό! Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι και τα εγγόνια μας θα μπορούν να επωφεληθούν από αυτό». Πεζός στο εθνικό πάρκο των Φιορδ Κενάι ή με σκάφος που έπλεε στον Κόλπο της Ανάστασης, ο Μπαράκ Ομπάμα πέρασε ένα ολόκληρο απόγευμα χθες, δεύτερη ημέρα του ταξιδιού του στην Αλάσκα, ανάμεσα στους παγετώνες, στη νοτιοανατολική Αλάσκα.

Κάτω από έναν καταγάλανο ουρανό, ανάμεσα στα βουνά, οι εικόνες είναι δυνατές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λευκός Οίκος με σχολαστικότητα σχεδίασε τη διαδρομή και τα μέρη από τα οποία θα περνούσε ο πρόεδρος, όλα θεαματικά, για το ταξίδι αυτό στην Αλάσκα που είναι επικεντρωμένο στην υπερθέρμανση του πλανήτη και τις επιπτώσεις της.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται τρεις μήνες πριν από τη διάσκεψη στο Παρίσι, στόχος της οποίας είναι η επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για τον περιορισμό κατά 2 βαθμούς της αύξησης της θερμοκρασίας και την αποτροπή μιας διαταραχής των κλιματικών μηχανισμών.

Χιλιάδες χιλιόμετρα από την Ουάσινγκτον, ο αμερικανός πρόεδρος εξηγεί τις απειλές που εγκυμονούν για την περιοχή της Αρκτικής, η οποία υπερθερμαίνεται δύο φορές ταχύτερα σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη με συνέπεια να βιώνει έντονα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Η Αλάσκα έχει ήδη δει την ακτογραμμή της να διαβρώνεται με ρυθμό που είναι από τους πιο ταχείς στον κόσμο και πλέον απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πλώρη του σκάφους Viewfinder της αμερικανικής ακτοφυλακής, μπροστά σε τρεις παγετώνες που ισορροπούν πάνω στη θάλασσα, ο πρόεδρος Ομπάμα παρατηρεί τα τοπία που κόβουν την ανάσα. Μιλά για τη ζωή του μετά τον Λευκό Οίκο και χαμογελώντας αναφέρει: “Όταν δεν θα είμαι πρόεδρος, ίσως θα με συναντήσετε εδώ, σε αυτό το μικρό ξύλινο σπίτι στην όχθη”.

Λίγες ώρες νωρίτερα, στην ξηρά, ο Ομπάμα είχε πλησιάσει πεζός από τον Παγετώνα Exit. Ο παγετώνας αυτός που βρίσκεται περίπου 200 χλμ. νότια της ‘Ανκορατζ, έχει υποχωρήσει πάνω από δύο χλμ. από το 1815.

“Η κλιματική αλλαγή είναι ο κύριος παράγοντας που εξηγεί την υποχώρηση των παγετώνων. Σχεδόν όλοι οι παγετώνες στην Αλάσκα υποχωρούν”, τονίζει η Ντέμπορα Κερτζ που εργάζεται στο εθνικό πάρκο.
“Αυτός είναι ένας από τους παγετώνες που έχουν μελετηθεί περισσότερο γιατί είναι ιδιαίτερα προσβάσιμος”, εξηγεί από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ. “Αυτό σημαίνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δράσουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καλύτερος δείκτης

“Αυτό είναι ο καλύτερος δείκτης που υπάρχει για την πρόκληση την οποία αντιμετωπίζουμε όταν μιλάμε για κλιματική αλλαγή”, προσθέτει ο Ομπάμα, την επομένη μιας ομιλίας του κατά την οποία προειδοποίησε: “Δεν δρούμε αρκετά γρήγορα”. Απόδειξη των αντιφατικών αισθημάτων που προκαλεί η προεδρική επίσκεψη στην πελώρια πολιτεία της οποίας οι πόροι είναι στενά συνδεδεμένοι με την εξόρυξη πετρελαίου, είναι τα αντικρουόμενα μηνύματα.

Τη Δευτέρα, εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης ‘Ανκορατζ ζητώντας να ακυρωθεί η άδεια που δόθηκε στον πετρελαϊκό όμιλο Shell για να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στη Θάλασσα Τσούκτσι, βορείως της Αλάσκας.

Η ατμόσφαιρα ήταν διαφορετική χθες. Κατά την άφιξή του με ελικόπτερο στο μικρό αεροδρόμιο του Σιούαρντ, μιας πόλης 3.000 κατοίκων, ο Ομπάμα αντίκρισε ένα τεράστιο πανό που έγραφε: “Καλωσήρθατε κύριε πρόεδρε, ευχαριστούμε για την άδεια που δόθηκε στη Shell”.

Ωστόσο το κλίμα δεν είναι η μόνη ανησυχία των κατοίκων του τεράστιου αυτού εδάφους που πωλήθηκε το 1867 στις ΗΠΑ από τη ρωσική αυτοκρατορία και το 1959 έγινε η 49η αμερικανική πολιτεία.

“Σας καλωσορίζουμε στην κορυφή του Ντενάλι”, έγραφε πανό που είχε υψώσει ένας κάτοικος εμφανώς ενθουσιασμένος για την προεδρική απόφαση να μετονομαστεί το ‘Ορος Μακ Κίνλεϊ, η υψηλότερη κορυφή της Βόρειας Αμερικής. Στο εξής το βουνό αυτό δεν θα φέρει το όνομα του 25ου προέδρου των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μακ Κίνλεϊ αλλά αυτό που χρησιμοποιείτο επί αιώνες από τους τοπικούς πληθυσμούς και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται κατά κόρον έως σήμερα.

Στην ομιλία του σε αντιπροσωπείες χωρών της Αρκτικής, τη Δευτέρα, ο Ομπάμα επισήμανε πως οι ΗΠΑ –η δεύτερη πιο ρυπογόνος χώρα σε εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του μετά την Κίνα– αναγνωρίζουν ότι έχουν συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη και “αναλαμβάνουν την ευθύνη τους” ώστε να βοηθήσουν να λυθεί το πρόβλημα.

Την ίδια ώρα, επιστήμονες του πανεπιστημίου Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας που μελετούν τους παγετώνες, ανακοίνωσαν ότι παράκτιοι παγετώνες του νορβηγικού νησιού Σπίτσμπεργκεν στην Αρκτική επιταχύνουν τη φυσική τους πορεία προς τα φιόρδ, όπως ο παγετώνας Κρόνεμπριν που μετακινείται μερικά μέτρα κάθε μέρα. Οι ειδικοί εξηγούν ότι “oι παράκτιοι παγετώνες δημιουργούν παγόβουνα, με αποτέλεσμα τη μεταφορά του πάγου από την ξηρά στα φιόρδ”.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης