Το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών «μεταφέρεται» στο βρετανικό Κοινοβούλιο, καθώς σήμερα μία κοινοβουλευτική επιτροπή θα ζητήσει εξηγήσεις από τον μεγιστάνα του Τύπου, Ρούπερτ Μέρντοκ, ενώ αύριο, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, θα τοποθετηθεί για την υπόθεση ενώπιον των βουλευτών.

Ο 80χρονος πατριάρχης του Τύπου έχει κληθεί ενώπιον των 10 βουλευτών της επιτροπής μέσων ενημέρωσης της Βουλής των Κοινοτήτων μαζί με τον γιο του, Τζέιμς, και την προστατευόμενή του, ξεπεσμένη πλέον «βασίλισσα των ταμπλόιντ», Ρεμπέκα Μπρουκς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Μέρντοκ είχαν αρχικά αρνηθεί την πρόσκληση, πριν αλλάξουν γνώμη μπροστά στις διαστάσεις που πήρε εν τω μεταξύ το σκάνδαλο.

«Τα δύο τελευταία σκαλπ» ήταν ο τίτλος που χρησιμοποίησε η «Daily Telegraph», για να περιγράψει την παραίτηση του αρχηγού της Σκότλαντ Γιαρντ, σερ Πολ Στίβενσον, και ενός από τους βοηθούς του, του Τζον Γέιτς. Ο πρώτος παραιτήθηκε την Κυριακή εξαιτίας των κατηγοριών για σχέσεις με τον όμιλο News Corp. Ο δεύτερος τον μιμήθηκε χθες, όταν κατηγορήθηκε ότι «έθαψε» το 2009 την έρευνα για τις τηλεφωνικές υποκλοπές της «News of the World».

Ο σερ Πολ – ο οποίος διακηρύττει την αθωότητά του, παραιτήθηκε, αφήνοντας πίσω του μία απασφαλισμένη χειροβομβίδα. Παραδέχθηκε ότι προσέλαβε ως σύμβουλο επικοινωνίας τον Νιλ Ουόλις, πρώην υποδιευθυντή της «News of the World», αλλά επισήμανε ότι τουλάχιστον εκείνος δεν είναι επισήμως αναμεμειγμένος στο σκάνδαλο, αντίθετα με τον Άντι Κόλσον, ο οποίος έγινε, μετά την αποχώρησή του από το ταμπλόιντ, διευθυντής επικοινωνίας του βρετανού πρωθυπουργού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την Πρετόρια όπου βρισκόταν σε προγραμματισμένη επίσκεψη, ο Ντέιβιντ Κάμερον αναγκάστηκε να δικαιολογηθεί, την ώρα που στο Λονδίνο ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Εντ Μίλιμπαντ, διατύπωνε τις αμφιβολίες για τις ικανότητες του πρωθυπουργού να ηγείται της χώρας. Υπό την πίεση του σκανδάλου, ο Ντέιβιντ Κάμερον παρέτεινε για μία ημέρα την κοινοβουλευτική περίοδο, για να δώσει εξηγήσεις στο βρετανικό Κοινοβούλιο και να δώσει απαντήσεις.

Ο Ρούπερτ Μέρντοκ και η Ρεμπέκα Μπρουκς μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει ότι αγνοούσαν τις διαστάσεις των υποκλοπών, την ευθύνη για τις οποίες επιρρίπτουν σε έναν ανεξάρτητο ρεπόρτερ και έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής μέσων ενημέρωσης, Τζον Ουίτιντεϊλ, υποσχέθηκε μία ακροαματική διαδικασία που θα αποφύγει το «λιντσάρισμα», αλλά που θα φθάσει «σε βάθος».

Ωστόσο, η σημερινή συνεδρίαση αποτελεί σημείο καμπής για τον Μέρντοκ, ο οποίος επαίρεται ότι έχει επηρεάσει την εκλογή των περισσοτέρων πρωθυπουργών από τη δεκαετία του ’70. «Για πολύ καιρό θεωρούσε ότι μπορούσε να χρησιμοποιεί τις εφημερίδες του για να επιβραβεύει ή να τιμωρεί, αλλά πλέον δεν έχει αυτήν την ισχύ» δηλώνει τώρα ο βιογράφος του Μάικλ Γουλφ.

Σε διάστημα 15 ημερών, ο Μέρντοκ έκλεισε τη «News of the World», εγκατέλειψε το σχέδιό του για την εξαγορά του δορυφορικού δικτύου BSkyB, έπειτα από το βέτο που προέβαλε το σύνολο των πολιτικών κομμάτων, και θυσίασε δύο από τους υπαρχηγούς του. Ως συνέπεια, ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s ανακοίνωσε χθες ότι εξετάζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της News Corp.

Ο Εντ Μίλιμπαντ απαιτεί πλέον τη διάλυση της αυτοκρατορίας του Μέρντοκ στη Βρετανία και ο φιλελεύθερος Νικ Κλεγκ ζητεί τον περιορισμό της επιρροής του στο όνομα του πλουραλισμού.

Ο Τζέιμς, ο μικρότερος γιος του Μέρντοκ, θεωρούνταν δελφίνος για τη θέση του επικεφαλής της News Corp, όπου κατέχει την τρίτη θέση στην ιεραρχία και είναι επιφορτισμένος με τον τομέα Ευρώπη-Ασία, πριν από το ξέσπασμα του σκανδάλου. Η κίνησή του μπορεί να καταλήξει στην απαγγελία κατηγορίας «για ανάρμοστη χρήση των χρημάτων των μετόχων» και οι Φιλελεύθεροι ζητούν να κηρυχθεί «ανίκανος», για να αναλάβει την προεδρία του BSkyB, όπου η News Corp διατηρεί το 39,9% των μετοχών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης