Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου θα μεταβεί αύριο στο προπύργιο των λίβυων εξεγερμένων, τη Βεγγάζη, ενώ δήλωσε πως το διαφαινόμενο τέλος της εξουσίας του Μουάμαρ Καντάφι αποτελεί ένα μάθημα για άλλους ηγέτες στην Μέση Ανατολή οι οποίοι αγνοούν όσα απαιτούν οι λαοί τους.

 Η μουσουλμανική Τουρκία, αναδυόμενη διπλωματική και πολιτική δύναμη στην Μέση Ανατολή, είχε ως εφέτος στενές σχέσεις με την κυβέρνηση του Καντάφι και τουρκικές εταιρίες είχαν εξασφαλίσει συμβάσεις αξίας μεγαλύτερης από 15 δισ. δολάρια στην πετρελαιοπαραγωγική χώρα της βόρειας Αφρικής το 2010.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Άγκυρα αντιτάχθηκε τόσο στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Λιβύης όσο και στην επέμβαση του NATO μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον της εξουσίας του Καντάφι, που διαρκεί 42 χρόνια, το Φεβρουάριο, όμως τον Μάιο η Τουρκία άλλαξε στάση, κάλεσε τον Καντάφι να παραιτηθεί και αναγνώρισε τους εξεγερμένους ως τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.

 Η Τουρκία προεδρεύει αυτό το διάστημα της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, την οποία συνέστησαν κράτη που αντιτάχθηκαν στην εκστρατεία του Καντάφι για τη συντριβή της εξέγερσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης